Vágólapra másolva!
A négy magyar induló közül három biztosította helyét a 64-es táblán a női kardozók egyéni versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon. Márton Anna, Benkó Réka és Várhelyi Anna ott lehet a pénteki folytatásban, Varga Dóra viszont nem. A férfi párbajtőrözők 64-es tábláján négy magyar lesz, miután a selejtezőt háromból hárman sikerrel vették, Boczkó Gábor pedig kiemelt volt. Férfi tőrben mind a négy magyar induló, azaz Gátai Róbert, Szabados Gábor, Szabados Kristóf és Széki Bence is feljutott a 64-es főtáblára.

A keddi selejtezőben Márton remekül vívott, mind az öt ellenfelét legyőzte csoportjában, az egész mezőnyben a harmadik legjobb eredményt produkálta, ezzel azonnal felkerült a főtáblára. Benkó és Várhelyi négy asszóban győzött, kettőt pedig elveszített, de végül ez is elég volt ahhoz, hogy újabb - már egyenes kieséses - párharc nélkül csatlakozzon a legjobbak mezőnyéhez.

Varga viszont 2/3-as mutatóval zárta az első szakaszt - amelyben öt tusra vívnak a versenyzők -, így rá még egy összecsapás várt Csang Hszüe-csiannal. A kínai kardozó kezdett bátrabban, gyorsan két-három találatnyi előnyt szedett össze, és aztán már nem is engedte ki kezéből a vezetést.

A magyar vívó is magára talált menet közben, 10-11-nél felcsillant a remény, hogy esetleg fordíthat, de az utolsó négy tust megint a kínai adta. Varga az asszó során nem igazán érezte a távolságot, bizonytalanságát pedig ellenfele kihasználta, így ő folytathatja majd szereplését a főtáblán.

A női kardozók versenyében 109-en indultak. A 64-es táblára felkerült vívók pénteken küzdenek a helyezésekért és az érmekért. Kedden még a férfi párbajtőrözők és tőrözők selejtezőit rendezik meg a SYMA Csarnokban.

Férfi párbajtőrben a 216 fős mezőnyből csak 16 kiemeltnek, köztük a világranglistán hetedik Boczkó Gábornak nem kellett vívnia a keddi selejtezőben.

Két hazai párbajtőrözőnek, Szényi Péternek és Rédli Andrásnak maximálisan sikerült az első szakasz, mindketten valamennyi - öt, illetve hat - ellenfelüket legyőzték, így ők csatlakoztak a kiemeltekhez.

Imre Géza négy csoportmérkőzést nyert, kettőt elvesztett, így rá még két asszó várt. Első ellenfelén, az azeri Kanan Alijeven magabiztosan jutott túl. A második párharcban a venezuelai Kelvin Canas volt Imre ellenfele. A magyar vívó ledarálta ellenfelét, a háromszor háromperces vívóidő első harmadát sem használta fel, 2:24 perc alatt 15-5-re nyert és így feliratkozott a 64-es táblára.

"Éreztem, hogy jól megy. Be akartam fejezni a szünet előtt, nehogy az edzője beleszóljon, és valami taktikát találjon ki neki. Zavartam őt a páston, ő meg rendes volt, nem szúrt bele. Az is segített, hogy az asszó előtt Somfai Petivel megbeszéltük, mit kell csinálnom" - mondta Imre Géza.

Férfi tőrben a csoportmérkőzéseken Szabados Gábor és Gátai Róbert három győzelem mellett két vereséget szedett össze, míg Szabados Kristóf 3/3-as mérleggel zárt. Nekik ezzel az eredménnyel egyetlen asszót kellett még vívniuk a 64 közé kerülésért, ugyanakkor Széki Bence egy sikere és négy kudarca után úgy gondolta, számára befejeződött a világbajnokság, le is vetkőzött. Később szóltak neki, hogy ő is tovább vívhat, igaz, ez csupán egyetlen találaton múlott. Visszaöltözött, és ezt követően magabiztosan, 15-10-re nyert a 2008-ban csapatban Európa-bajnok lengyel Radislaw Glonek ellen, majd következő ellenfelét, a kínai Li Huát 15-11-re verte, ezzel biztosította helyét a 64-es táblán.

A másik három magyarnak egy siker is elég volt a főtáblához. Gátai simán, 15-10-re legyőzte a görög Nikolasz Kontohrisztopuloszt. Szabados Gábor szintén jól kezdett, 4-2-re vezetett a mexikói David Gómez ellen, amikor ellenfelének pengéje viszacsapódott és felsértette hajas fejbőrét, ahonnan erősen folyt a vér. Néhány percig állt az asszó, a magyar vívót ápolni kellett, kötést kapott a fejére. A közjáték nem zavarta meg Szabadost, végül 15-11-re nyert. Öccse, Kristóf 6-2-es előnyre tett szert az osztrák Moritz Interseer ellen, ám riválisa feltámadt, és 9-6-ra fordított. Sorozatban négy tust adva ismét Szabados jutott vezetéshez, de 13-13-nál egyenlő lett az állás, ráadásul a 14. tust az osztrák vívó szerezte. Szabados a nézők buzdításától hajtva előbb kiegyenlített, majd a győztes találatot is bevitte, így a pénteki folytatásban mind a négy magyar versenyző pástra léphet.

A vb szerdai programjában már győztest is avatnak a női tőrözőknél és férfi kardozóknál: előbbi számban Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin és Mohamed Aida, míg utóbbiban az olimpiai bajnok Szilágyi Áron mellett Gémesi Csanád és Szatmári András lesz érdekelt.