Vágólapra másolva!

Új színű szőnyeg segíthet a birkózáson

Kamerával dolgozó bíró, más színű szőnyeg, szigorúbb doppingellenőrzés mentheti meg a birkózósportot attól, hogy lekerüljön az olimpia programjából. Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke azt is bejelentette, az olimpiai programban a jövőben nem hét, hanem hat súlycsoport lesz.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) májusban megválasztott elnöke, Nenad Lalovic kedden lemondott a szerb szövetség vezetéséről, helyére egyhangúan a magyarkanizsai Bálint Zoltánt választották meg a küldöttek.

"Ne lepődjön meg senki, ha a jövőben a birkózószőnyeg mellett még egy bírót lát majd kamerával a kezében. A szőnyeg színe is változni fog, mivel muszáj tisztes távolságot tartanunk az MMA küzdősporttól, mivel világosan a tudtunkra adták, hogy az ilyen és ehhez hasonló sportágak soha nem lesznek tagjai az olimpiai programnak. A nemzetközi szövetség költségvetése a doppingtesztekre megháromszorozódott, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségben (WADA) is változások történtek és az ellenőrzések még szigorúbbak lesznek, s erre is figyelmet kell majd fordítani" - idézte Lalovicot a Vajdaság Ma délvidéki hírportál.

A sportvezető elmondta, a szabálymódosításokra azért volt szükség, hogy a birkózás az olimpia műsorán maradhasson. Külön hangsúlyozta, hogy a kötöttfogású birkózást fenyegette nagy veszély miatt különféle engedményeket kellett tennie a FILA-nak. Az olimpiai programban a jövőben nem hét, hanem hat súlycsoport lesz, csakúgy, mint a női és férfi szabadfogásban is, vagyis a nőknél két súlycsoporttal több lesz.

Az új szabályok szerint a meccsek két háromperces szakaszból állnak majd, s a menetek pontjai összeadódnak. A szeptemberi, budapesti világbajnokságon már az új szabályok szerint zajlanak a küzdelmek.

Hogy a sportág bent marad-e a 2020-as nyári ötkarikás játékok programjában, arról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberi, Buenos Aires-i közgyűlése dönt majd.