Vágólapra másolva!
A brit Mark Cavendish nyerte meg a Tour de France körverseny 13. szakaszát, 25. szakaszelsőségével pedig feljött az örökranglista képzeletbeli dobogójára. Az élen még mindig Chris Froome áll, Alejandro Valverde esélyei egy defekt miatt elszálltak.

Cavendish a mostani, 100. Touron másodszor aratott részsikert, pályafutása egészét tekintve pedig 25 szakaszgyőzelemnél tart, s az örökranglistán ezzel utolérte a francia André Leducqöt, s már csak két ötszörös bajnok, a belga Eddy Merckx (34) és a francia Bernard Hinault (28) van előtte.

A brit mögött a pénteki sprintbefutóban a szlovák Peter Sagan ért célba a második, a holland Bauke Mollema pedig a harmadik helyen.

Az összetettben élen álló brit Chris Froome csaknem egy percet veszített az előnyéből, amely azonban még így is tetemes: csaknem két és fél perc a mostani harmadik helyével az összetettben is feljebb zárkózó Mollemával szemben.

Alejandro Valverde Forrás: AFP/Joel Saget

Az összetettben második helyen álló Alejandro Valverde defekt miatt súlyos időveszteséget szenvedett, nem tudott felzárkózni az élmezőnyhöz, így nemcsak győzelmi, de dobogós esélyei is elszálltak, nincs már az első tízben sem.

Eredmények, 13. szakasz, Tours - Saint-Amand-Montrond, 173 km:
1. Mark Cavendish (brit, Omega Pharma - Quick-Step) 3:40:08 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Cannondale) azonos idővel
3. Bauke Mollema (holland, Belkin) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Chris Froome (brit, Sky) 51:00:30 óra
2. Bauke Mollema (holland, Belkin) 2:28 perc hátrány
3. Alberto Contador 2:45 p h.

Szombaton a Saint-Pourcain-sur-Sioule és Lyon közötti, 191 kilométeres etap vár a mezőnyre.