Vágólapra másolva!
A miniszterelnöki címért sem adná oda wimbledoni győzelmét Andy Murray, akinek a győzelmét egyhangúan történelmi jelentőségűnek nevezi a brit sajtó.

Murray, aki a világelső Novak Djokovicot gyűrte le a döntőben, a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: a mostani győzelemben nagyon fontos szerepet játszott az elvesztett tavalyi wimbledoni döntő utáni néhány hét. Akkor sok mindent tisztázott magában, és amikor visszatért az edzőpályára, már érezte azt az erőt, amely az idei sikerhez kellett.

A riporter - aki előzőleg Tony Blair egykori brit miniszterelnökkel készített interjút - megkérdezte Murrayt, hogy ha választhatna a miniszterelnöki tisztség és a wimbledoni győzelem között, melyiket választaná. A bajnok egy szóval válaszolt: Wimbledont.

A hétfői brit sajtó nem zárja ki, hogy a wimbledoni győzelem meghozhatja azt az elismerést Murraynek, amelyet Blair tízévi miniszterelnöki tevékenységével sem tudott kivívni: a lapok egybehangzó jóslatai szerint II. Erzsébet királynő akár a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra is emelheti a skót sztárt.

Ezt indokolná a győzelem történelmi jelentősége, továbbá emellett szól, hogy a 87 éves uralkodó - ritka gesztussal - személyes üzenetben gratulált Murraynek a döntő után.

15 brit miniszterelnök és három uralkodó váltotta egymást azóta, hogy Fred Perry személyében legutóbb, 77 évvel ezelőtt brit férfi bajnokot avattak Wimbledonban.

A Sun című bulvárlap 13 oldalt szentelt Murray győzelmének, még a "Page 3 Girl", vagyis a harmadik oldal félmeztelen lánya is a hetedik oldalra szorult, ami pedig csak egészen rendkívüli esetben fordul elő.

A lapnak számmisztikusok kifejtették, hogy a hetes bűvös szám is hozzájárulhatott a sikerhez. 77 év óta először nyert brit férfi döntőt, hetedik hó hetedikén, az utolsó brit bajnoknő, Virginia Wade 1977-ben nyert. Boris Becker, Wimbledon eddigi legfiatalabb bajnoka 1985-ben, de szintén a hetedik hó hetedik napján, 17 évesen aratta az első győzelmét. Mindezen felül Murray és Djokovic hét nap különbséggel született 1987-ben.

A Telegraph szerint Murray a tavalyi wimbledoni vereség óta igazi nagy játékossá nőtte ki magát, és a nemzetnek valószínűleg nem kell ismét 77 évet várnia egy újabb hazai diadalra a Church Roadon.