Vágólapra másolva!
Kedden elkezdődik Oscar Pistorius pere. A barátnőjét Valentin-napon lelövő műlábú futót szabadlábra helyezték februárban, miután nem tudták egyértelműen rábizonyítani, hogy szándékosan akarta megölni Reeva Steenkampot. Pistorius azóta kiharcolta, hogy mehessen külföldre versenyezni, de - a család állítása szerint - pszichésen nem tudott felkészülni a visszatérésre. Közben látták őt feleseket inni egy szórakozóhelyen, ahol állítólag egy nő fenekét fogdosta, keddtől azonban kevésbé felhőtlen percek várnak rá.

Napokon keresztül zajlott Oscar Pistorius meghallgatása februárban, miután a paralimpiai bajnok futó lelőtte a barátnőjét, mert állítása szerint azt hitte róla, hogy betörő. A meghallgatásokon azt kellett a vádnak bizonyítania, hogy nem véletlen baleset volt, hanem előre megfontolt, szándékos emberölés, ezen múlott az, hogy óvadék fejében szabadlábon védekezhet-e a sportoló, vagy azonnal börtönbe megy, és ott várja meg, hogy elkezdődjön a per.

Nem bizonyítható a szándékosság

A vád azzal próbált érvelni, hogy egyrészt Reeva Steenkamp rövidnadrágján áthatolt a golyó, és eléggé valószínűtlen, hogy rövidnadrágot húzzon valaki csak azért, hogy kimenjen éjszaka a vécére. Így vélhetően nem igaz Pistorius állítása, mely szerint a barátnője azt követően ment a mosdóba, hogy lefeküdtek aludni. Pistorius az ágy bal oldalán feküdt, Reeva Steenkamp pedig a jobb oldalon, ahol a pisztolytáska is volt, így a vád szerint a sportolónak mindenképp el kellett mennie a barátnője mellett a pisztolyért, akkor pedig látnia kellett, hogy a nő nem fekszik az ágyon.

Boldog párnak tűntek Forrás: AFP/Waldo Swiegers


A vád attól is tartott, hogy Pistorius elmenekülne, ha szabadlábra helyeznék, de a védelem ezt komolytalan feltételezésnek tartotta, szerintük műlábakkal és ekkora világsztárként nem tudna máshol nyugodtan élni, valamint rendszeres orvosi kezelésre is szorul, tehát nem tudna elbújni. A vád érvei meglehetősen gyengék voltak, a meghallgatáson Barry Roux, Pistorius ügyvédje jóval felkészültebbnek és dörzsöltebbnek tűnt a vád képviselőjénél, Gerrie Nelnél, sőt, Hilton Botha nyomozót is rendkívül kínos helyzetbe hozta egy-egy keresztkérdésével a bíróságon. Később el is vették tőle az ügyet, amit azzal indokoltak, hogy egy másik eset miatt bírósági eljárás folyik a nyomozó ellen (gyilkossági kísérlettel vádolják), de a Pistorius ügyvédjétől elszenvedett megsemmisítő vereség is nagyban közrejátszott a váltásban.

A bíró nem is látta megalapozottnak, hogy azonnal őrizetbe vegyék a sportolót. Elmondta, hogy talán közfelháborodást vált majd ki, ha elengedi, és némileg aggasztó, hogy korábban is viselkedett erőszakosan (egyszer egy étteremben elsütött egy pisztolyt és megfenyegetett egy focistát, hogy eltöri a lábát), de végül úgy döntött, hogy óvadék fejében szabadlábra helyezi, igaz, számos megkötéssel. Pistoriusnak minden személyes iratát le kellett adnia a rendőrségen, felsoroltak néhány embert, akikkel nem találkozhat (főleg a szemtanúkról van szó), le kellett adnia a fegyverét és meg kellett adnia egy telefonszámot, amin a nap 24 órájában elérhetőnek kelle lennie. Külön felhívták rá a figyelmét, hogy ne erőszakoskodjon nőkkel, ne kábítószerezzen, de még az alkoholtól is eltiltották, valamint nem mehetett vissza a házába, a gyilkosság helyszínére.

Kirendeltek mellé egy tisztet, akitől engedélyt kellett kérnie, hogy elhagyhassa Pretoria városát, az országból pedig egyáltalán nem utazhatott el az eredeti ítélet szerint, kitiltották a repülőterekről is. Később azonban Pistoriusék azt kérték a bíróságtól, engedélyezzék neki, hogy bizonyos feltételekkel elhagyhassa az országot, amit azzal indokoltak, hogy pénzt kell keresnie, hogy meg tudjon élni, ehhez pedig nemzetközi versenyekre kell utaznia. A bíróság helyt adott ennek a kérésnek, visszaadták az útlevelét, és kikötötték, hogy egy héttel az utazás előtt jeleznie kell indulási tervét, majd visszatérve Dél-Afrikába 24 órán belül ismét le kell adnia az útlevelét a bíróságon.

Edzett, nem versenyzett, de bulizott

Pistorius néhány héttel a gyilkosság után el is kezdett edzeni, vagy legalábbis március 24-én egy gyerekhokicsapat egyik tagja lefényképezte egy pretóriai egyetem edzőpályáján futás közben, akkor arról is cikkeztek, hogy a nyári világbajnokságon el fog indulni, de azonnal jött a cáfolat a családtól. "Oscar nem kezdte el a hivatalos edzésprogramot. Valóban fut, de csak azért, mert még mindig traumában szenved, és a sporttal könnyebben át tudja vészelni ezt az időszakot. Ilyen állapotban egyébként sem tudna versenyezni" - nyilatkozta Arnold Pistorius, Oscar Pistorius nagybátyja, majd később bejelentették, hogy a sportoló az idén már biztosan nem fog rajthoz állni egyetlen versenyen sem, miután pszichésen még nem áll készen a visszatérésre.

Ismét jelenése lesz a bíróságon Forrás: AFP/Alexander Joe

A futás mellett bulizással is próbálta rendbetenni a lelkét, április elején, szinte napra pontosan két hónappal azután, hogy lelőtte a barátnőjét, egy híres johannesburgi szórakozóhelyen látták alkoholt inni, holott ezt a bíróság megtiltotta neki. Négy testőrrel jelent meg, több szemtanú szerint felszabadultan itta a feleseket, és állítólag többször megfogta egy nő fenekét. A sportoló szóvivője azt elismerte, hogy Pistorius kimozdult otthonról, mert szüksége volt az emberek társaságára, de szerinte egy órát sem volt a szórakozóhelyen, mivel túl nagy figyelem hárult rá, így nem tudott kikapcsolni.

Az elmúlt több mint három hónapban a bulvárújságok sem tétlenkedtek, igyekeztek minél több érdekességet kideríteni Pistoriusról és a lelőtt barátnőjéről. A Daily Mail egyenesen addig ment, hogy azt állította, a 29 éves reeva Steenkamp terhes lehetett, amikor a futó négy lövéssel meggyilkolta, a hír azonban alaptalan volt.

Pistorius őrülten tudottt szeretni

Később a lapok azt is írták, hogy korábbi barátnőjével is üvöltözött Pistorius, ezt alátámasztva idéztek a sportoló 2009-ben megjelent önéletrajzi könyvéből, amelyben Pistorius mesélt egy Vicky Miles nevű barátnőjéről, akit akkor élete szerelmének tartott. Leírta, hogy nagyon tüzes volt a kapcsolatuk, gyakran üvöltöztek egymással, de nagyon boldogok voltak együtt. Pistorius annyira szerette a nőt, hogy egyszer hajnali három órakor elindult hozzá, 400 mérföldet (644 km) kellett volna vezetnie, de elaludt vezetés közben. 2006-ban Valentin-napon pedig 200 színes lufival díszítette fel akkori barátnője házát, amíg a nő aludt, az útra pedig festékkel ezt írta: "Szeretlek, Tigrisem!"

A média a családját kímélte, miután március végén halálos gázolás miatt bíróság elé állt az atléta fivére, Carl Pistorius. Az ügyészség szerint a férfi nagyfokú gondatlansággal vezetett 2008-ban, amikor elütött egy motorkerékpáros nőt, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe. A tárgyalást a SABC dél-afrikai állami tévétársaság élőben szerette volna közvetíteni, de ezt a bíró nem engedélyezte, mert szerinte csak a vádlott testvére miatt alakult ki ez a hatalmas érdeklődés.

A sportoló apja, Henke Pistorius közben a dél-afrikai kormányt támadta, szerinte fiának muszáj volt fegyvert tartania otthon. "Vannak, akik vadászatra, vannak, akik önvédelemre tartanak fegyvert. A fehér emberek elleni bűnözés nagyon magas az országban, ami a kormány hibája, mert nem tesz ellene semmit. Ez a társadalmunk legnagyobb problémája" - nyilatkozta a Telegraphnak Henke Pistorius.

A Pistorius család Forrás: AFP/Stephane de Sakutin

Ha szenvednie kell, szenvedni fog

A meggyilkolt barátnő, Reeva Steenkamp családja sem tudott elbújni az újságírók elől az elmúlt hónapokban, az apa vállalta magára, hogy röviden nyilatkozik az ügyben, szerinte Pistoriusnak leginkább a lelkiismeretével kell elszámolnia. "Ha nem úgy történt, ahogy mondja, akkor szenvednie kell, és szenvedni is fog. Nem számít, mennyi pénze van, és milyen jó ügyvédek védik, mert el kell számolnia a lelkiismeretével. De ha igazat mond, akkor talán egyszer majd meg tudok bocsátani neki" - nyilatkozta Barry Steenkamp a Beeld című újságnak, majd hozzátette: kaptak egy csokor virágot a Pistorius családtól, de ez nem jelent semmit.

Oscar Pistorius kedden áll a bíróság elé, a Sky News televíziós csatorna pedig képeket közölt a fürdőszobáról, ahol a gyilkosság tötént. A fotókat egy nappal a per megkezdése előtt hozták nyilvánosságra, megadva az alaphangot a következő napok történéseinek.