Vágólapra másolva!
A férfikardcsapat bejutott a döntőbe, de ott kikapott, míg a nőipárbajtőr-válogatott bronzérmet nyert a zágrábi vívó Európa-bajnokság pénteki zárónapján.

Exkluzív tartalmakért lájkold Facebook-oldalunkat!

A Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gáll Csaba, Gémesi Csanád összeállítású kardcsapat a németek ellen nehezen kivívott negyeddöntős siker után az ukránokkal találkozott a négy között, és 45-37-es sikerrel került a fináléba. Ott azonban Somlai Béla vezetőedző csapata fordulatos küzdelemben 45-40-re kikapott az olaszoktól, így ezüstérmesként zárt.

"Most még nehéz sikernek tekintenem ezt a második helyezést - kezdte értékelését a magyar szövetség honlapjának Szilágyi. - Úgy éreztem, hogy nyerhetünk ezen a fordulatokban gazdag mérkőzésen. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a 2009-es antalyai vb-bronzunk óta nem nyert a kardcsapat érmet világversenyen." Szilágyi kiemelte, hogy két csapattagnak - Gállnak és Gémesinek - is ez volt az első felnőtt Eb-je, úgyhogy minél hosszabban nyilatkozik, úgy tartja egyre értékesebbnek ezt az eredményt. "Sokat kell dolgoznunk azért, hogy az ilyen szituációkat, mint amilyenek a döntőben előfordultak, jól oldjuk meg a jövőben" - tette hozzá.

"Eddigi pályafutásom során a korosztályos világversenyeken ha az Európa-bajnokságon másodikak lettünk, akkor a vébét megnyertük. Remélem, ez a sorozat folytatódik" - utalt az augusztusi hazai világbajnokságra Gáll.

"Áron klasszis vívásával ismét bizonyította, hogy vezére ennek a csapatnak. Mi viszont sajnos nem tudtunk felnőni mellé" - vélekedett Gémesi. "Mindannyiunknak voltak fellángolásai, de stabilan egyikünk sem nyújtott elfogadható teljesítményt. Ezen kell változtatnunk a világbajnokságig."

"Nem akarom a zsűrire fogni a vereséget, de szerintem fontos szituációkban történtek tévedések, és rendre a mi kárunkra -" mondta Iliász Nikolász. "Az ezüstérem nagyon szép eredmény, örülök is neki. Budapesten pedig megpróbáljuk ezt aranyra fényesíteni."

Somlai Béla vezetőedző is úgy látta, hogy a döntő legfontosabb szituációiban a zsűri rendre belenyúlt a mérkőzésbe. "Ugyanez történt a padovai Világkupán, szintén az olaszok elleni döntőben. És ugyanaz az illető határozott a terhünkre itt is, ott is. Ettől függetlenül azt azért nem bírja el a csapat, hogy egyedül Szilágyi Áron teljesítsen önmagához mérten is kimagaslóan. A fináléban többet kellett volna dolgozni a páston, többet kellett volna küzdeni a tusokért" - összegzett a tréner, hozzátéve, hogy az ezüstéremért mindenképpen dicséret illeti a társaságot.

A Szász Emese, Révész Julianna, Budai Dorina, Antal Edina alkotta párbajtőr csapat korábban Svájc, majd - nagy csatában - Ukrajna legjobbjait legyőzve jutott a legjobb négy közé, ahol a világbajnok románok következtek, akik 37-32-re le is győzték a mieinket. A bronzmeccsen Kovács Iván vezetőedző válogatottja szintén az olasz csapat ellen vívott, s nagy csatában, 28-25-re nyert.

A magyar küldöttség öt érmet nyert a horvát fővárosban. Korábban a férfipárbajtőr-csapat második, míg Szász Emese egyéniben, illetve a nőitőrcsapat harmadik lett.

Eredmények, férfi kard, csapat:
döntő:
Magyarország-Olaszország 45-40

elődöntő
:
Magyarország-Ukrajna 45-37
Olaszország-Románia 45-33

a 16 között:
Magyarország-Spanyolország 45-34

negyeddöntő:
Magyarország-Németország 45-42
Ukrajna-Oroszország 45-44
Olaszország-Franciaország 45-43
Románia-Grúzia 45-27

női párbajtőr, csapat:
bronzmeccs:
Magyarország-Olaszország 28-25

elődöntő
:
Románia-Magyarország 37-32
Észtország-Olaszország 44-39

a 16 között:
Magyarország-Svájc 45-28

negyeddöntő:
Magyarország-Ukrajna 40-31
Észtország-Oroszország 32-31
Olaszország-Németország 30-25
Románia-Svédország 44-43