Vágólapra másolva!
Asmir Kolasinac hiába érte el a legnagyobb szerb sikert a göteborgi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon, a súlylökés eredményhirdetésekor a sportoló kisebb politikai botrányt kavart, amikor nemcsak a szerb zászlót vitte magával, hanem a derekára kötötte a szandzsáki lobogót is.

Asmir Kolasinac 20,62 méteres teljesítménnyel nyerte meg a súlylökést a göteborgi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon, ám az eredményhirdetésre kezében szerb, a derekán pedig szandzsáki zászlóval jelent meg.

A Novi Pazar-i Szandzsák egy Szerbia és Montenegró között megosztottan elhelyezkedő, főleg muzulmán és szerb lakosságú vidék, azaz a zászlónak politikai indíttatása is volt.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Nem vonnám kétségbe az ő patriotizmusát. De miért kell minden sikerből politikai kérdést csinálni? Nem szeretek erről beszélni. Hagyjuk most Amirt, hogy élvezze ki a sikert, amiért megdolgozott, nem kell most a zászlóval foglalkozni" - idézte Veselin Jevrosimovicot, a Szerb Atlétikai Szövetség elnökét a VajdaságMa hírportál.

Djordje Visacki, a Szerb Olimpiai Bizottság gratulált a göteborgi aranyéremhez, de azt mondta, az Eb után le kell ülni mindenkivel, hogy átbeszéljék a történteket.

"Mivel nagyon érzékeny dologról van szó, semmi szükség arra, hogy kommentáljuk az esetet, még mielőtt pontosan tudnánk minden részletet - mondta Visacki.

http://www.youtube.com/embed/4ZEb_dIhwFs


Kolasinac a Vecernje Novosti újságírójának kérdésére nem volt hajlandó nyilatkozni ezzel a témával kapcsolatban, s arra a kérdésre sem válaszolt, hogy a dobogó tetején állva énekelte-e a szerb himnuszt.

A Novosti nem hivatalos értesülései szerint, amennyiben Kolašinacot elmarasztalják, megtörténhet, hogy szankciók várnak a súlylökőre.

Tavaly májusban Sinisa Mihajlovic, a szerbiai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azért rakta ki Adem Ljajicot a nemzeti együttes keretéből, mert az olasz Fiorentina játékos nem énekelte a szerb himnuszt, annak ellenére, hogy a szövetségi kapitány szabályzatában, amit minden játékos aláírt, ez is szerepelt.

A szerb média akkor megjegyezte, hogy a himnusz (Boze pravde, magyarul Igazság Istene) tartalmaz olyan részeket, melyeket a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek nehezen tudnak átélni és azonosulni a szöveggel.