Vágólapra másolva!
Szerdán folytatódott Oscar Pistorius tárgyalása a pretoriai bíróságon. A barátnőjét, Reeva Steenkampot a múlt csütörtökön lelövő paralimpiai bajnok atléta ellen szándékos emberölés miatt emeltek vádat kedden, szerdán pedig Hilton Botha nyomozótiszt jelent meg a bíróságon. Barry Roux, a sportoló ügyvédje tökéletesen felkészült a tárgyalásra, nem úgy a nyomozótiszt, akit keresztkérdésekkel többször zavarba hoztak Pistoriusék. A rendőrség szerint ugyanakkor a lövések olyan szögben érkeztek, hogy Pistoriusnak - az ő állításával ellentétben - fel voltak csatolva a lábai a lövés pillanatában, erre nem volt frappáns válasza a védelemnek. Ítélet nem született, folytatás csütörtökön délelőtt.

A tárgyalás percről percre

Hilton Botha nyomozótiszt a következőket állította a bíróságon:
- Oscar Pistorius tudta, hogy Reeva Steenkamp a fürdőszobában van, az ajtón keresztül szándékosan lelőtte. Szerinte kizárt, hogy önvédelem lett volna.
- Pistorius olyan szögből lőtt, amelyből kiderül, hogy a nő nem a vécén ült, hanem a fal felé fordulva, "bujkáló pozíciót" vett fel, a golyók ugyanis a jobb oldalán érték. Három lőtt sebet találtak a holttesten, egyet a feje jobb oldalán a füle körül, egyet a jobb karján, ez a lövés eltörte a kezét, valamint egyet a csípőjén.
- Bár a ballisztikai vizsgálat még tart, a nyomozó szerint a golyók becsapódási szögéből egyértelműen látszik, hogy Pistoriusnak fel voltak csatolva a lábai, amikor lőtt, míg a sportoló azt állította, hogy csak később vette fel a művégtagot.
- Az alaprajz szerint az erkélyről a fürdőszobába menet Pistoriusnak el kellett mennie az ágy mellett, így látnia kellett volna, hogy a barátnője nem fekszik az ágyban.
- Az ágynak azon oldalán találták meg a pisztolytáskát, ahol Steenkamp aludt (legalábbis a táskája és a papucsa is ott volt), így Pistoriusnak akkor is látnia kellett volna, hogy üres az ágy, amikor átment a pisztolyért.
- Egy tanú hallotta, hogy hajnali kettő és három óra között veszekednek és dulakodnak Pistoriusék házában. A nőt három órakor lőtték le. A szemtanú azt is mondta, hogy a lámpa égett a házban, holott Pistorius azt állította, hogy sötét volt bent.
- Két fültanú is hallott lövéseket, majd női sikolyt, és újra lövéseket.
- Pistorius azt mondta, hogy mivel festik kívülről a házát, fel van állványozva, és azt gondolta, hogy azon keresztül mászott be a betörő. A fürdőszoba ablaka alatt azonban nincs állvány, valamint két kutya is volt a kertben, valószínűleg ők is jeleztek volna, ha valaki feltűnik a ház körül.
- Két iPhone-t és két BlackBerryt találtak a helyszínen, de egyikről sem hívták a mentőket vagy a rendőrséget.
- Két ampulla tesztoszteront, fecskendőket és tűket is találtak Pistorius házában.
- Pistoriusnak off shore-számlái vannak, és van egy háza Olaszországban is, így fennáll annak a veszélye, hogy ha szabadlábra helyezik, akkor elszökik.
- A hálószobában lévő széfben 0.38-as lőszert találtak, de Pistoriusnak csak 9 mm-es pisztolyra volt engedélye.
- Pistorius nyilatkozatában az állt, hogy korábban is törtek már be hozzá, és életveszélyesen is megfenyegették, ezért alszik pisztollyal az ágya alatt. A nyomozótiszt most közölte, hogy a sportoló soha nem jelentett be semmi ilyet.
- Korábban is voltak már ügyei Pistoriusnak, egyszer - állítólag véletlenül - egy étteremben elsütötte egy másik férfi pisztolyát, de nem sérült meg senki, egy másik alkalommal pedig megfenyegetett egy férfit, és inzultált egy nőt Kyalamiban.

Forrás: AFP/Stephane de Sakutin
Pistorius házának alaprajza, rajta a fürdőszobával és a hálószobával AFP/Stephane de Sakutin

Barry Roux, Pistorius ügyvédje így reagált a nyomozó kijelentéseire:
- A fültanúk, akik dulakodást, lövéseket és sikolyt hallottak, 600 méterre laknak Pistoriuséktól. Honnan tudják, hogy nem másik házban sikoltoztak, mivel bizonyítják, hogy Steenkamp sikoltozott? A nyomozó elismerte, hogy ezt nem tudják bizonyítani.
- A fültanú azt is mondta, hogy 17 perc alatt három lövést hallott, holott négy volt, az ügyvéd szerint ez sem állja meg a helyét.
- A nyomozók nem néztek annak utána, hogy volt még egy telefon, Pistorius telefonja. Arról hívta a mentőket, majd a lakópark biztonsági vezetőjét is, aki hallhatta, hogy a hívás befejezése után Pistorius percekig sírt, ugyanis nem nyomta ki a telefont, csak eldobta. Pistorius 3 óra 20 perckor telefonált.
- A kórboncnoki jelentés szerint Reeva Steenkamp húgyhólyagja üres volt, azaz elképzelhető, hogy éjszaka felkelt, és kiment pisilni. "Hajnali háromkor nem üres a húgyhólyag, ha előtte nem vécéztek" - erősítette meg a védőügyvéd. A nyomozó egyetértett vele.
- Steenkamp azért zárta be a vécéajtót, hogy védje magát, mert amikor Pistorius kiabált, akkor azt hitte, hogy valóban betörő van a házban.
- Roux megkérdezte a nyomozót, hogy meg tudja-e mondani a tesztoszteron nevét, amit Pistorius lakásában találtak. Botha nem tudott válaszolni, mire az ügyvéd közölte, hogy az nem doppingszer, hanem testoconpasupium, egy növényi készítmény volt, amelyet sok más atléta is használ. "Nem olvastam el teljesen a nevét" - reagált a nyomozó.