Vágólapra másolva!
Nem indul benne 76 csapat, nem kap 10,6 millió eurót a győztese, és nem nézik 109 millióan, Budaörsön mégis nagyon büszkék rá, hogy a csapat bejutott a futball Bajnokok Ligájára csak a nevében hasonlító asztalitenisz BL döntőjébe. De miért bámulták meg a magyar klub legjobb játékosát a strandon?

Aki belép a budaörsi sportcsarnokba, rögtön láthatja, hogy az itteni sportolóknak a körülményekre nem lehet panaszuk. A létesítményben van egy nagy uszoda és egy csapatsportmeccsek rendezésére alkalmas hatalmas terem - itt lesz a pingpongosok BL-döntője is, várhatóan több száz vagy akár ezer néző előtt.

Tilos kereplővel szurkolni!

Aki kereplőt vagy üstdobot vinne a május 8-én vagy 9-én rendezendő Budaörs-Linz meccsre, ne tegye: "Speciális a szurkolótáborunk, mert a pingpongmeccseken nem lehet hangoskodni. Mégis sok visszatérő, rendszeres látogatója van a Budaörsnek" - mondta a hét szakosztályért (asztalitenisz, atlétika, autó-motor, dzsúdó, karate, labdarúgás, tenisz) felelős klubelnök, Somlyó Gergely az [origo]-nak.

A budaörsieket néha szurkálják azzal, hogy a Bajnokok Ligájában csak hat csapat indul, a sikerért pedig nem jár pénzdíj, de ezzel nem foglakozik a 2011-ig csak a pingpongszakosztálynál dolgozó elnök. "Valóban csak ennyi klub indul, de ez a krémje az európai asztalitenisznek" - vélekedik Somlyó Gergely, aki azzal viszont egyetért, hogy az európai szövetségnek a nemzetközi kupákat picit jobban meg kellene szerveznie.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A büszke elnök, Somlyó Gergely a csapat két húzóembere, Pergel Szandra (balra) és Madarász Dóra között

A BL-ben az ösztönzéssel van a legnagyobb gond, a sztárcsapatok ugyanis nem éreznek igazi motivációt, pénzdíj ugyanis nincsen, a nevezésért viszont fizetni kell. A legutóbbi magyar bajnok Postás éppen ezért nem is indult, így a Budaörs számára a hazai ezüstérem is elegendő volt a nevezéshez. Úgy tudjuk, az európai szövetség idén végre rászánná magát, hogy igazán komollyá tegye a sorozatot, például úgy, hogy egyes országok bajnokcsapatai számára kötelezővé tenné a részvételt. Jelenleg ugyanis a második számú ETTU-kupában több csapat indul, mint a BL-ben.

Csak eszmei értéke van a jutalomnak

A budaörsiek a fanyalgókkal nem foglalkoznak, hiszen egy BL-döntőbe jutást miért is kellene megmagyarázni. "Eszmei értékben mérhető a bevétel, például úgy, hogy bizonyítjuk, méltóak vagyunk a szponzoraink támogatására. A kiadás annál több: nevezési díj, utazási költség, és nem mindegy, hogy milyen körülmények között alszanak, mit esznek, mivel utaznak, és hol, mennyit pihennek a játékosok" - magyarázta az elnök, hozzátéve, hogy a budaörsi önkormányzattól kapták a legtöbb segítséget.

A budaörsiek már azzal hőstettet hajtottak végre, hogy legyőzték a címvédő Berlint az elődöntőben, az ellenfélnek ugyanis magasabban jegyzett, nem mellesleg magyar játékosai vannak. A szerencse a budaörsiek mellé állt, az első meccs előtt ugyanis belázasodott a Berlint erősítő Lovas Petra, így játék nélküli győzelemhez is jutott a magyar klub. A csapat húszéves tehetsége, a világranglista-145. Madarász Dóra 3-0-ra legyőzte a legjobb magyart, Póta Georginát, és Pergel Szandra is nyert egy meccset.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Madarász vs. Pergel

"Már nagyon sokszor játszottam Ginával, de ilyen könnyen még sohasem tudtam legyőzni. Örülök, hogy ez a budaörsi közönség előtt sikerült" - büszkélkedett Madarász, aki a második meccsen a világranglistán 62. Lovas Petrát is megverte, igaz, a ranglista-57. Pótának Berlinben sikerült visszavágnia.

Ezzel együtt Németországban bebizonyították a magyarok, hogy a teljes létszámú címvédőt is két vállra tudják fektetni, idegenben három meccset megnyertek, csak kettőt veszítettek el, és 6-2-vel jutottak döntőbe.

BL-döntő ide vagy oda, a mostanit csak a klub második legnagyobb sikerének tartja az elnök. "Az élen változatlanul az áll, hogy 2011-ben megnyertük a magyar bajnokságot, és 65 év után győzött nem budapesti székhelyű klub."

"Nem szoktuk elcsalni az ilyen poénokat"

A válogatott Pergel Szandrának ez már az ötödik éve Budaörsön, ő az egyetlen top 100-as játékosa a klubnak, jelenleg 92. a világranglistán. "A top 20-ban már most vannak európaiak, de én már azt is nagy eredménynek tartanám, ha sikerülne a legjobb 50 közé kerülnöm" - mondta az [origo] kedvéért klubtársával, Madarász Dórával rögtönzött pingpongbemutatóba kezdő Pergel.

A 24 éves sportoló hatévesen kezdett el játszani a szintén pingpongozó édesapja javaslatára, és hamar kitűnt a tehetségével. A pihenést nem szokta összekeverni a játékkal, de mégis előfordult már, hogy a szabad ég alatt ragadott ütőt. "Kint nem nagyon lehet űzni ezt a sportágat, vagy ha igen, akkor én azt strandpingpongnak nevezem, mert ott minden más. A kőasztalon az összeragasztott labdák összevissza pattannak, amikor hozzáérünk a tescós ütőkkel. Bár nem hiszem, hogy kikapnék bárkitől, ez teljesen más, mint amit mi játszunk. De ha egy kívülálló eljönne ide, és a strandra is, ő is érezné a különbséget" - mutatott rá a profi ütőjére és a tükörsima asztalra a budaörsi csarnokban.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Ez az ütő és labda az igazi

Szandra egy alkalommal a pingpongos barátaival kezdett el ütögetni egy strandon. "Mivel nem nagyon rontottunk, elég hamar rájöttek az emberek, hogy mit sportolunk. Sokan összegyűltek, és nézték, ahogyan játszunk."

Idén a legértékesebb fair play-díjat egy német asztaliteniszező, Jochen Wollmer kapja, aki a londoni paralimpia döntőjében kétszer is bemondta, amikor számára - tévesen - kedvező döntést hozott a bíró. Egyszer egy csuszánál szólt, míg a második szettben azt jelezte, hogy rosszul számolták a pontokat. Pergel Szandra szerint a pingpongban szinte mindenkire jellemző a korrekt viselkedés. "Ha csúszott a labda, akkor csúszott, nem szoktuk elcsalni az ilyen poénokat, igaz, vannak olyan nemzetek, amelyek igen. Egy döntőben is nehezen adja meg az ember a pontot az ellenfélnek, de aki korrekt és normális, az mindig szól egy ilyen esetben" - mondta, majd elköszönt, mivel a válogatottban volt jelenése Madarász Dórával együtt.