Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok Benedek Dalma szerb színekben folytatja pályafutását. A 30 éves kajakosnak augusztus óta szerb férje van, a házasságról szóló okmányokat már eljuttatta a magyar szövetségnek, és elköszönt klubjától, az MTK-tól - írja a Nemzeti Sport.

Korábban is csábítottak magyar kajakost a szerbek

Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzője az olimpiát megelőző három évben mindhárom világbajnoki címet nyert női négyesnek a tagja volt, a londoni - aranyérmet nyert - csapatba mégsem került be. Előtte a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpiáról is lemaradt.

A kajakos döntött: országot vált, és férje, Dusan Ruzicic hazájában folytatja pályafutását. "Dalma már elköszönt tőlünk" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Rajna András, az MTK szakosztályvezetője. "Kikérte a papírjait, szeptember 30-tól már nincs a klubbal szerződése. Megköszönte azokat az éveket, amelyeket a klubban töltött el, és elmondta: elérkezett az ideje, hogy továbblépjen. Hogy a harmadik olimpiájáról is lemaradt egy ilyen tehetséges versenyző, bizony nyomós érv. Tudom, sok benne a keserűség, csalódott, és mi nem tehetünk mást, elengedjük."

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára is megerősítette a hírt. "Dalma már a szövetséggel is közölte döntését, elhozta a házassági levelét, így az ICF szabályai szerint szabadon országot válthat, nem gördíthető akadály a távozása elé" - nyilatkozta a sportnapilapnak az 1988-ban a kajaknégyessel olimpiát nyert egykori kajakos.

Panda János, a szerb kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya augusztus 16-án az [origo]-nak már beszélt Benedek Dalma esetleges országváltásáról. "Korábban is voltak pletykák, például arról, hogy szerb barátja révén Benedek Dalma is állampolgárságot vált. Aztán ez kacsának bizonyult."

Panda elárulta: egyszer komoly tárgyalásban állt a szerb szövetség egy magyar versenyzővel, aki végül nemet mondott. "Annak idején szerettük volna, ha Viski Erzsébet csatlakozik hozzánk, jó négyesünk lehetett volna. De végül nemet mondott, arra hivatkozott, hogy jogi körökben érdeklődött a váltás esetleges következményeiről, és azt tanácsolták neki, anyagi megfontolásból ne fogadja el. Megértem. Ki az, aki a biztosat feladná a bizonytalanért?"

Augusztusban az is felmerült, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Janics-Duchev Natasa is szerb színekben folytatja. A hírt augusztus 16-án Janics edzője megerősítette, a menedzsere viszont cáfolta az [origo]-nak. A magyar szövetség elnöke, Baráth Etele augusztus 28-án azt mondta, hogy Janicsot a bolgárok és az oroszok is hívják, de magyar színekben fog kajakozni, előtte viszont egy szerb lap tényként közölte a kajakos országváltását. Azóta nincsen fejlemény az ügyben.