Vágólapra másolva!
A londoni olimpiai bajnokok, így a kalapácsvető Pars Krisztián, a sprinter Sanya Richards-Ross és a hármasugró Christian Taylor, valamint a világbajnok gátfutó Jason Richardson és a kenyai 800-as Timothy Kitum mellett még világklasszis atléták sora vesz részt hétfőn a Puskás Ferenc Stadionban a Gyulai István Memorial elnevezésű atlétikai versenyen.

A szervezők tájékoztatása a várható résztvevők között öt olimpiai bajnok, nyolc világ- és nyolc Európa-bajnok, további tucatnyi olimpiai, vb- vagy Eb-érmes, és számos junior világbajnok található.

Pars Krisztián ellenfelei között lesz többek között az olimpiai ötödik orosz Kirill Ikonnikov, a Londonban hatodik cseh Lukás Melich és a vb-5. orosz Szergej Litvinov.

Férfi magasugrásban eljön Budapestre a világbajnok Jaroszlav Ribakov. Ebben a számban tíz ugrónak is legalább 2,30 m az egyéni legjobbja.

Férfi 800 méteren Timothy Kitum nem mehet biztosra. Hat futónak is 1:45,00 percen belüli a legjobbja, sőt az afrikai bajnoki ezüst-, illetve bronzérmes Anthony Chemut és Job Kinyor már 1:44,00-en belül is futott az idén.

Mindkét 3000 méteres számban afrikai parádé várható. A férfiaknál az olimpiai bronzérmes, Afrika-bajnok Edwin Cheruiyot Soi elképesztően erős ellenfelekkel megpróbálja megdönteni a Magyarországon valaha futott legjobb eredményt (7:44.99). A nőknél a kétszeres vb-ezüstérmes kenyai Sylvia Jebiwot Kibet hasonló céllal érkezik, és őt is remek vetélytársak ösztönzik arra, hogy gyorsabban fusson 3000 métert, mint eddig szabadtéren bárki Magyarországon (8:47.44 p).

Forrás: Getty Images/Streeter Lecka
Pars Krisztián újra dobókörbe lép

Parádésnak nevezhető a női 200 méteres futás mezőnye. A kétszer is a világ legjobb atlétanőjének választott, négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnok Sanya Richards-Ross célba veszi a 200 m kétszeres olimpiai bajnoka, a jamaicai Veronica Campbell-Brown által tavaly felállított versenycsúcsot. De rajta kívül is szerepel két olimpiai bajnok (Julija Guscsina és Aleen Bailey) és egy háromszoros világbajnok (Lauryn Williams) az indulók listáján.

Férfi hármasugrásban az olimpiai és világbajnok Christian Taylor mellett pályára lép a helsinki Eb-n ezüstérmes ukrán Sheryf El Sheryf és az ugyanott bronzérmet nyert fehérorosz Alekszej Capik is.

Női 400 méteren az olimpiai ezüstérmes és ötszörös vb-ezüstérmes jamaicai Shericka Williams a legesélyesebb, de rajthoz áll a hétszeres fedett pályás világbajnok orosz Natalja Nazarova, a helsinki Eb bronzérmese, a fehérorosz Ilona Uszovics és az Európa-bajnoki címmel is rendelkező ukrán Natalja Pihida.

A szervezők idén is megrendezik a "te mennyit futsz 100-on?" elnevezésű próbát, amelyre a nézők kortól, nemtől, tudásszinttől függetlenül jelentkezhetnek, és szabályos versenykörülmények között teljesíthetik a klasszikus versenyszámot, a 100 méteres síkfutást.

A hat éve elhunyt Gyulai István egykori sportriporterről, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) volt főtitkáráról elnevezett rendezvény - amelynek a mottója az idén: "Ünnepelj a győztesekkel!" - hétfő délután 14 órakor kezdődik. A belépés díjtalan, de jegyhez kötött. Jegyek a Ticket Express irodáiban kaphatók.

A Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj az idén bekerült az "Együtt az ország" elnevezésű hivatalos ünnepi rendezvények sorába, és itt lesz a londoni olimpián legsikeresebben szereplő magyar sportolók hivatalos köszöntése is 19 órától.