Vágólapra másolva!
Nem állítjuk, hogy szombaton nem Vlagyimir Klicsko lesz az esélyese a Mariusz Wach elleni címmérkőzésnek, de az biztos, hogy az ukrán világbajnoknak több szempontból is szokatlan helyzetben kell bokszolnia Hamburgban.

A fiatalabbik Klicskóval profi pályafutása során először történik meg, hogy egy nála magasabb ellenféllel kell szembenéznie. A 202 centiméterre nőtt lengyel kihívó négy centivel nagyobb Klicskónál, akihez a fizikai fölénye miatt általában képtelenek közel férkőzni az ellenfelei, így a legtöbbször esélyük sincs arra, hogy bevigyenek neki egy komolyabb ütést. Klicsko azonban most nem számolhat ezzel az előnnyel, sőt, két centivel rövidebb az ütőtávja, mint négy évvel fiatalabb ellenfelének.

Wachnak ráadásul nemcsak a termete, de a mérlege is impozáns, a profik között eddig mind a 27 meccsét megnyerte, 15-öt KO-val. Klicskónak ugyan volt már dolga veretlen bunyósokkal - 2009-ben Ruszlan Csagajev, 2008-ban Szultan Ibragimov és 2006-ban Calvin Brock addigi makulátlan mérlegén is ő ejtette az első foltot - Wachnak ezzel együtt vélhetően kellő önbizalmat ad majd a veretlensége, így nem valószínű, hogy a meccs nagy részében ugyanúgy csak bujkálni fog Klicsko elől, mint legutóbb Tony Thompson vagy a folyvást a bajnok hóna alá beugráló Jean-Marc Mormeck.

Forrás: AFP/Malte Christians
Úgy tűnik, Wach (jobbra) nem fél Klicskótól

Az ellenfél paraméterein kívül van még egy fontos tényező, amely mentálisan megingathatja a nyolc és fél éve minden ellenfelét elintéző Klicskót. A napokban ugyanis elveszítette az edzőjét, a legendás Emanuel Stewardot, aki 68 évesen halt bele egy gyomorbetegségbe.

A korábban többek között Lennox Lewist is felkészítő Steward több mint nyolc éven át volt Klicsko edzője, de a mostani edzőtábor alatt betegsége miatt már csak telefonon tudta segíteni tanítványát. Wach trénere nem túl ízlésesen meg is próbált lélektani előnyt kovácsolni ebből, amikor két héttel Steward halála előtt azt kezdte taglalni, milyen hatással lesz majd Klicskóra az edzője hiánya. "Nem zárom ki a lehetőséget, hogy Klicsko visszalép, mert úgy érzi, Steward nélkül nem tud boldogulni a meccsen. Klicsko nem fogja magát százszázalékosnak érezni, nem bízik majd magában. A felkészülése nem lesz elég komplex Steward nélkül, ami még inkább erősíti az esélyeinket egy kiütéses győzelemre" - fejtegette Juan De Leon.

Steward halála után Klicsko szokatlan módon egy szintén aktív élvonalbeli bokszolót választott edzőnek. Jonathon Banks úgy vállalta el a feladatot, hogy a jövő hétvégén ő is bokszolni fog, méghozzá a kemény ellenfélnek ígérkező Seth Mitchell ellen. Klicsko régóta ismeri, és volt mentora tanácsára választotta Bankst, ám ezzel együtt is kérdés, mennyire tudta feldolgozni Steward halálát, ami - mint többször is elmondta - nagyon mélyen érinti.

A nehezítő körülmények ellenére azért toronymagasan Klicsko számít a meccs esélyesének. A William Hill fogadóiroda például nyolcszoros pénzt fizet Wach győzelmére, míg Klicsko sikerével csak a feltett összeg 1,06-szorosát lehet keresni. A Viking becenevet viselő Wach ugyan veretlen, de eddig nemigen találkozott magasan jegyzett ellenféllel; nem lehet tudni, mennyire bírja a kemény ütéseket, a szakújságok pedig többnyire egyetlen erényét említik meg, hogy - Klicskóhoz hasonlóan - nagyon veszélyes jobb keze van.

Klicsko ezért valószínűleg a szokottnál is óvatosabb lesz az első menetekben, de hasonló megfontolásból vélhetően Wach sem fogja lerohanni a világbajnokot. Wach persze nagyon elszántan nyilatkozott a meccs előtt, mint elmondta, a felkészülés alatt felragasztotta Klicsko képét a homokzsákokra, így képzeletben már sokszor elkalapálta az ukránt. "Tudom, hogy nagyon nehéz dolgom lesz, de mindenre felkészültem. Ha 12 menet lesz, akkor annyit bokszolok, ha vívni kell, akkor vívni fogok. Mindent megteszek, hogy megszerezzem Klicsko címeit. Különleges mérkőzés lesz, amire a rajongók sokáig fognak emlékezni" - fogadkozott.

Forrás: AFP/Marcus Brandt
De mi lesz, ha Klicsko visszaüt?

"Egész jól tud ütni, ez igaz, de nagy kérdés, hogy miként tud élni a magassága adta előnyével. Amint lehetőségem adódik, igyekszem gyorsan lezárni a találkozót" - mondta a sorozatban 13. címvédésére készülő Klicsko.

A hamburgi gálát a Sport1 szombaton 20.45-től élőben közvetíti. A főmeccsen Klicsko négy (WBA, IBF, WBO, IBO) világbajnoki címe lesz a tét.

A pénteki mérlegelésen Klicsko 111,8 ellenfele 113,8 kilót nyomott.