Vágólapra másolva!
Douchev-Janics Natasának szeptember 30-áig, vasárnapig jeleznie kell a Magyar Kajak-Kenu Szövetség felé, ha szerb színekben szeretné folytatni pályafutását, de a váltáshoz még a klubjával és a szponzoraival is meg kéne egyeznie. Csonka Gábor, Janics menedzsere úgy tudja, az olimpiai bajnok kajakos még vívódik.

Ugyan Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szegedi VE igazgatója szerint Douchev-Janics Natasa már elkérte kilépőpapírjait, és úgy tűnik, hogy a háromszoros olimpiai bajnok kajakos távozni készül szülőhazájába, Szerbiába, a magyar szövetség erről hivatalosan semmit sem tud.

"A szövetséghez még mindig nem érkezett megkeresés" - árulta el az [origo]-nak Ábrahám Attila. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára elmondta, a szabályzat előírja, hogy minden év szeptember 30-áig lehet jelezni, ha egy versenyző országot akar váltani, az MKKSZ-nek ezután harminc napja van, hogy értesítse a nemzetközi szövetséget, hozzájárul-e ehhez.

"Vannak esetek, amikor a szövetségnek nincs beleszólási joga a váltásba. Például Benedek Dalma esetében nem tilthattuk volna meg, hogy szerbként induljon, mert a férje szerb, és a házastárs országának színeiben versenyezhet akkor is, ha az anyaország ehhez nem járul hozzá" - mondta Ábrahám.

Janics esete azonban más, hiszen férje, Andrian Douchev bolgár, tehát ahhoz, hogy Szerbiát képviselhesse a jövőben, a MKKSZ beleegyezése szükséges.

"Natasa egy szeretnivaló, kedves lány, a magyar kajaksport emblematikus figurája, de mégiscsak profi, akinek szerződésben vállalt kötelezettségei vannak. Ha úgy dönt, hogy váltani akar, akkor egyeztetnie kell a klubjával, a szponzoraival, és ha mindenkivel megállapodott, és kérelmezte is az országváltást, akkor lehet tovább tárgyalni" - folytatta Ábrahám, aki szerint, ha szeptember 30-áig nem érkezik ilyen megkeresés Janics részéről, akkor a helyzet egyértelmű, magyarként folytatja pályafutását.

Csonka Gábor, Janics menedzsere kérdésünkre csak annyit mondott, Janics még vívódik, hogyan döntsön. Jelenleg Szerbiában tartózkodik, de korábban azt ígérte, szeptember végén visszatér Magyarországra.

"Janics Natasa magától sosem hagyná el Szegedet, fordulat még most is lehetséges. Ha visszajön azzal, hogy nem sikerült a szerbekkel dűlőre jutnia, tárt karokkal várjuk" - nyilatkozta Petrovics.