Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy jövőre már nem fejvédőben bokszolnak az amatőr ökölvívók sem - derült ki a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) háromnapos tanácskozásán.

"Az európai tagság mindenképpen a fejvédők levétele mellett kardoskodott, míg az ázsiai országok, amelyek gyártják a fejvédőket, azok megtartása mellett szavaztak" - mondta Csötönyi Sándor, a végrehajtó bizottság tagja, a magyar szövetség elnöke. "Végül az európai irányvonal lett a győztes, igaz, ehhez az kellett, hogy a dél-amerikai és az afrikai tagok mellénk álljanak. Ha semmi nem jön közbe, akkor jövőre már fejvédő nélkül bokszolhatnak az amatőrök."

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Csötönyi hozzátette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi bizottsága a sérülések számának esetleges növekedése miatt nem ért velük egyet. Csötönyi elmondta: ők viszont azt szeretnénk elérni, hogy ne arc nélküli emberek küzdjenek a szorítóban, és közeledjen az amatőr boksz a profiknál már bevált módszeréhez.

Az is kiderült, hogy profi alszervezetet alapít legjobbjainak megtartására a nemzetközi szövetség. A profi szekció, az APB megalakításának lényege, hogy a szerződtetett bokszolók profiként versenyeznek a következő négy évben a különböző országokban megrendezendő gálákon, emellett a ciklust lezáró olimpián ők is indulhatnak, ha kvótát szereznek. Így a válogatottak nem veszítenék el a profinak szegődött bokszolókat.

A hivatásosok közül azok járnak jól majd anyagilag Csötönyi szerint, akik a világ különböző pontjain rendezendő selejtezők alapján készített világranglistán folyamatosan a legjobb tízben lesznek, "de a középmezőny eleje sem fog majd panaszkodni" - tette hozzá Csötönyi.