Vágólapra másolva!
Az utolsó napon ezüstérmet nyert férfipárbajtőr-csapat teljesítményét méltatta, egyúttal a hazai vívósport strukturális átalakulásának szükségességét emelte ki Kamuti Jenő, a sportági szövetség szakmai alelnöke az Európa-bajnoki szereplés értékelésekor.

"Minden elismerésem a párbajtőrcsapaté, fantasztikus sorozatot produkált azzal, hogy a pekingi olimpia óta mindegyik Eb-n és vb-n dobogós eredményt ért el. Jól egyesült ebben az együttesben a fiatalság és a rutin, ismét bebizonyosodott, hogy aki tud vívni, az sikeres lehet. Vagyis egyszerűen csak meg kell tanulni vívni" - kezdte Kamuti.

"Ez az ezüst persze nem feledtetheti azt, hogy szükség van strukturális átalakításra. Megfontoltan, átgondoltan, konszenzusra törekedve meg kell állapodni valamilyen rendszerben a vívásért és a vívásból élőknek, és ha az alapok megvannak, következetesen végig kell vinni a programot."

Az olaszországi Eb-n a magyarok nagyon gyengén szerepeltek, a hat versenynapból ötön a közelébe sem kerültek éremszerzésnek, csupán a férfi párbajtőrözők értek el - a csapatversenyben - kiemelkedő eredményt.

Kamuti óva intette a sportág hazai döntéshozóit, hogy kapkodjanak, már csak azért is, mert jövőre Budapest rendezi a világbajnokságot, márpedig hazai eseményen illik sikeresnek lenni, ugyanakkor szerinte mindenképpen el kell kezdeni az építkezést. Mint mondta, a legfontosabb a vidéki központok kialakítása, megerősítése, a vívóbázis szélesítése, a hazai versenyek népszerűsítése és a vívómesterképzés.

"Tartalommal kell megtölteni az elveket. A szövetségnek nem csak az lenne a feladata, hogy menedzselje a válogatottakat, hanem az is, hogy személyes jelenléttel érzékeltesse vidéken, hogy ott is fontos a vívás."

Kamuti említést tett az olimpiára készülő négy vívó - Mohamed Aida, Szász Emese, Imre Géza és Szilágyi Áron - Eb-teljesítményéről is. Hangsúlyozta, hogy számukra csak a felkészülés egyik állomása volt az Eb, hozzátette, hogy az elithez tartozó vívók úgy általában nem villogtak Legnanóban.

Ezzel együtt kénytelen volt rögzíteni, hogy ilyen gyenge szereplésre nem emlékszik, pedig 1957 óta jár világversenyekre.