Vágólapra másolva!
Az egy nap alatt szerzett négy aranyéremmel közel került minden idők legeredményesebb Eb-szerepléséhez Debrecenben a magyar úszóválogatott, ehhez még két elsőség és egy ezüstérem hiányzik. A magyarok a páratlan sorozattal egy óra alatt megelőzték a németeket az éremtáblázaton, és négy nap után 16 éremnél tartanak, amivel máris túlszárnyalták a 2010-es budapesti Eb-t, amely minden idők második legjobb szereplése volt.

"Nem tudok róla, hogy magyar úszók felnőtt világversenyen négy aranyérmet nyertek volna egy nap alatt, és az is extra, hogy egyetlen nap alatt kilenc érmet nyerjünk egy Eb-n" - nyilatkozta az [origo]-nak a juniorok szövetségi kapitánya, a korábbi kétszeres olimpiai ezüstérmes mellúszó Güttler Károly. "Kiss László szövetségi kapitány nagyon óvatos becsléssel 10 érmet becsült az egész Eb-re, ehhez képest négy nap után 16-nál tartunk, ami fantasztikus."

A csütörtöki nap előtt az Eb éremtáblázatát a németek vezették négy elsőséggel, ám miközben ők a negyedik napot egyetlen arannyal zárták, az addig két arannyal álló magyarok a nap első öt döntőjéből négyet megnyertek Kapás Boglárka (800 gyors), Hosszú Katinka (200 vegyes), Gyurta Dániel (200 mell) és Cseh László (200 pillangó) révén.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
A bájos Kapás Boglárka meglepte egész Európát

A magyarok mérlege a csütörtöki nap után hat arany, öt ezüst és öt bronz, amivel négy nap alatt túlszárnyalták a 2010-ben hat aranyat, négy ezüstöt és három bronzot hozó, minden idők második legeredményesebb magyar Eb-jének számító budapesti viadalt. Ehhez fogható szereplést produkáltak az úszóink az 1993-as sheffieldi Eb-n is, akkor 6-3-1-es mérleggel zártak.

Minden idők legeredményesebb magyar szereplése 1954-ben Torinóban volt, akkor a mieink nyolc aranyérmet, hat ezüstöt és három bronzot szereztek.