Vágólapra másolva!
Kósa Lajos szerint nem biztos, hogy a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség 70 millió forintos éves költségvetéséből 20 millió forintot a Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin jégtánckettősre kellene fordítani, amikor a rövidpályás gyorskorcsolyázók jobban szerepelnek a világversenyeken. A szövetség elnöke tudja, hogy nehéz helyzetben van a magyar műkorcsolya, szerinte az utánpótlás tudná kihúzni a gödörből, így inkább a fiatalokra építene.

"Többször beszéltem Nórával, és kértem, hogy tegyenek le egy anyagot Makszimmal, hogy mennyiért tudnák folytatni a versenyzést" - reagált Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke az [origo]-nak Hoffmann Nóra azon kijelentésére, hogy Makszim Zavozinnal akkor folytatják jégtáncos pályafutásukat, ha megfelelő támogatást kapnak a magyar szövetségtől.

A gyorskorcsolyázók jobb eredményeket szállítanak

Az MOKSZ elnöke, Debrecen fideszes polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy Hoffmannék 20 millió forintot kérnének, de nem biztos, hogy a szövetség tudja ezt biztosítani nekik.

"Az elnökséggel le kell ülnünk megbeszélni, hogy tudunk-e rájuk ennyi pénzt fordítani. A magyar szövetségnek 70 millió forint az éves költségvetése, amit azonban nemcsak a műkorcsolyára, hanem például a legeredményesebb szakágra, a rövidpályás gyorskorcsolyázókra is kell fordítani. Hoffmann Nóráék elszántsága hullámzó, míg a gyorskorisok, akik Európa-bajnokságon is Világkupákon is érmeket nyernek, olimpiai pontokat hoznak, világ életükben elszántan sportoltak, és még csak pályájuk elején járnak. Egyedül nem akarok Nóráék sorsáról dönteni, fogok még velük is beszélni, de márciusban, vagy legkésőbb áprilisban leülünk az elnökséggel, és döntést hozunk az ügyben."

"Száraz András véleménye nem objektív"

Kósa Lajost reagáltattuk egy másik korábbi cikkünkben elhangzott véleményre is, Száraz András, a magyar női bajnok Chelsea Rose Chiappa edzője azt nyilatkozta, hogy felelőtlenség lenne tanítványa helyett Pavuk Viktóriát küldeni a világbajnokságra, hiszen sérülés miatt formán kívül van, és hat hét alatt nem lehet felkészülni egy vébére.

"Örülök, hogy van két olyan versenyzőnk, aki azon vitatkozik, hogy melyikük menjen a világbajnokságra. Tiszteletben tartom Száraz András véleményét, fontosak is a szakmai meglátásai, és az is rendben van, hogy kiáll a saját tanítványa mellett, de azt hiszem, ebben a helyzetben nem objektív a véleménye. A szakbizottság megnézi, hogy milyen formában van Pavuk Viktória, és majd eldönti, hogy ő vagy Chelsea Rose Chiappa induljon a világbajnokságon" - mondta Kósa Lajos.

Hozzátette, hogy ő inkább az utánpótlás támogatására koncentrálna. "Tudom, hogy rossz helyzetben van a magyar műkorcsolya, nem a legjobbkor vettem át a szövetség vezetését, hiszen akkor hagyták abba a versenyzést Hoffmann Nóráék, visszavonult Sebestyén Júlia és az aktuális magyar férfibajnok Vardanjan Tigran is. Meggyőződésem, hogy az utánpótlás tudja kihúzni a magyar műkorcsolyát ebből a gödörből, a mostani tizenéves generációban van minden reményünk."

Forrás: AFP/Peter Parks
Hoffmannék 20 millió forintot kérnek a felkészülésre

"Fontos, hogy be tudjunk kerülni a vérkeringésbe"

Kósa Lajos elmondta, hogy az utóbbi időben több támadás is érte, amely szerint a magyar szövetség pénzén utazott ki a minszki junior műkorcsolya-világbajnokságra, ám ő ezt tagadja. "Amikor elvállaltam az elnökséget, elmondtam, hogy egy fillért sem fogadok el a szövetségtől. A minszki utamat is a saját zsebemből fizettem, és odakint sokat lobbiztam azért, hogy a magyar műkorcsolya jobb helyzetbe kerüljön. A finnekkel és az oroszokkal valószínűleg sikerül majd közösen együtt dolgozni, például edzőképzésben és edzőtáborozásban tudnak nekünk segíteni. Kuala Lumpurba, a nemzetközi szövetség kongresszusára is a saját zsebemből fogok kiutazni, viszont ezeket az utakat muszáj beiktatni, mert ebben a sportban nagyon fontos, hogy be tudjunk kerülni a vérkeringésbe."


korábban az [origo]-nak azt mondta

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A gyorskorcsolyázók is megérdemlik a támogatást

"Nem kell össze-vissza beszélni"

Kósa Lajos erre reagálva elmondta, hogy Száraz András információi nem a legpontosabbak. "Nem kell össze-vissza beszélni. A jégárak Magyarországon nem egységesek. Ha valaki bemegy az utcáról Budapesten, akkor valóban körülbelül 30 ezer forintba kerül a jégbérlés, de a Nemzeti Jégcsarnokot például a Magyar Korcsolya Szövetség a Nemzeti Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft.-től óránként 10 ezer forintért bérelheti. Vidéken a piaci ár szintén 25 ezer forint körül van, de az önkormányzatok által támogatott jégcsarnokba háromezer forintért viheti le egy szülő a gyerekét edzeni."

Kósa hozzátette, hogy szerinte jelentősen javult a csarnokhelyzet, hiszen például amikor Száraz András még versenyzett, akkor összesen két fedett jégcsarnok volt Magyarországon, most pedig tíz ilyen van, ráadásul a társaságiadó-kedvezménnyel járó sporttámogatásnak köszönhetően még újabb létesítmények épülhetnek majd.