Vágólapra másolva!
A Német Profi Bokszolók Szövetsége (BDB) összesen százezer dolláros pénzbüntetéssel sújtotta Derek Chisora brit nehézsúlyú ökölvívót, aki a szervezet szerint minősíthetetlenül viselkedett a Vitalij Klicskóval vívott világbajnoki címmérkőzés előtt, alatt és után. Azt korábban már lehetett tudni, hogy Vitalij pofonvágásáért 50 ezer dollárt kell fizetnie.

Hétfőn még 70 ezres büntetést helyeztek kilátásba, most ezt növelték 100 ezerre, így a 28 éves öklöző 500 ezer dolláros fellépti díja helyett 400 ezret kapott a Klicsko elleni meccsért.

"Vitalij pofonvágásáért 50 ezret, Vlagyimir arcul köpéséért 25 ezret, a David Haye-jel való összetűzésért pedig további 25 ezret vontunk le a fellépti díjából" - részletezte az ítéletet Thomas Pütz, a BDB elnöke.

Chisora pénzbüntetésének végleges összegét ugyanakkor a Bokszvilágtanács (WBC) állapítja majd meg. A brit szövetség (BBBC) hétfőn vizsgálatot indított Chisora ellen, ennek eredményét várhatóan a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A német szövetség csak ezt követően dönthet a bokszoló eltiltásáról, de Pütz már hétfőn kijelentette, nem szeretné még egyszer Németországban látni a brit ökölvívót. A WBC részéről Jose Sulaiman elnök nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg egy évre eltiltják Chisorát.

A múlt szombaton, Münchenben egyhangú pontozással veszítő bunyós először a pénteki mérlegelésen viselkedett botrányosan, folyamatosan szidalmazta Vitalij Klicskót, akit aztán pofon is ütött, ráadásul a másnapi mérkőzés előtt a szájába vett vízzel közelről arcul köpte az ukrán címvédő öccsét, a szintén világbajnok Vlagyimirt.

A brit az elveszített meccse után sem bírt magával: a sajtótájékoztatón gúnyolódni kezdett honfitársával, a nyáron Vlagyimirral szemben alulmaradt David Haye-jel, aki szintén ott volt a helyszínen. A két brit bokszoló között ezt követően éles szóváltás alakult ki, majd Haye nekiment Chisorának és stábjának.

Az incidens után nem sokkal Chisorát és edzőjét, Don Charlest a müncheni repülőtérről a városi kapitányságra vitték a rendőrök, ahonnan hét óra elteltével engedték el őket. Haye-t a rendőrök nem találták meg.

Chisora hétfőn este egy közleményben teljes szívéből elnézést kért, ugyanakkor hangsúlyozta: megütötték egy palackkal, azaz provokálták. Hozzátette: az azt követő reakciója ezzel együtt is sportemberhez méltatlan volt.

A BBBC Haye-jel szemben nem indít eljárást, mivel ő már tavaly visszavonult.