Vágólapra másolva!
Az év első Grand Slam-versenyén, az Australian Openen is Rafael Nadal, Roger Federer és Novak Djokovic áll majd a középpontban, pedig több izgalmas játékos is van még az élmezőnyben. Bemutatjuk a nagy esélyesek nyomában tolongó teniszezőket a Dosztojevszkij-tetoválásos különctől a gyilkos szervákkal operáló 21 éves tehetségig.

Jo-Wilfried Tsonga győzelmi reményeket is dédelgethet, elvégre 2008-ban döntőt, 2010-ben elődöntőt játszott Melbourne-ben. A világranglistán hatodik francia már bele is szólt a legnagyobbak harcába, igaz, még csak verbálisan. "Djokovicnak még nincs olyan aurája, mint Federernek vagy Nadalnak, mert bár tavaly óriási éve volt, még sokkal kevesebb GS-t nyert, és nincs olyan hosszú ideje a csúcson. Egyelőre nagyon messze van Rogeréktől, az ő karrierje még nem teljes, még nincs a sportág történetének legnagyobbjai közt" - jelentette ki a világelsőről az ellene pozitív mérleggel büszkélkedő francia.

Forrás: MTI/EPA/Julian Smith
Tsonga már a helyszínen, a Rod Laver Arénában gyakorol

Tsonga azért hozzátette, hogy ő Djokovic ellen az esélytelenek nyugalmával játszhat, következésképp nyomás csak a szerben lehet.

Murray nem tudta feldolgozni a mészárlást

Annál nagyobb a nyomás Andy Murrayn. A skót klasszis évek óta a nagy áttörés küszöbén toporog, még nem nyert Grand Slamet, de már nagyon várja tőle ezt a brit sajtó. Olyannyira, hogy Murray után háromrepülőnyi újságíró utazik minden tengerentúli GS-tornára, azt már elképzelni is ijesztő, mi veheti körül Wimbledon idején.

Forrás: AFP/Julian Finney

A ranglista-negyedik élt már át keményebb dolgokat is, mint kiderül önéletrajzi könyvéből. 1996 márciusában Murray szülővárosa, Dunblane egyik iskolájában Thomas Hamilton megölt tizenhat diákot, egy tanárt, majd magával is végzett. A mészárlás idején az akkor kilencéves Murray is az iskolában volt, egy másik osztályteremben.

"Néhány barátom testvére is az áldozatok közt volt. Nekem csak felszínes emlékeim vannak arról a napról, olyasmik, hogy énekelünk a tanteremben" - írja könyvében Murray. "A legrémesebb, hogy a családunk ismerte Hamiltont, egyszer ült az anyám autójában. Őrület arra gondolni, hogy ül egy gyilkos a kocsidban, a mamád mellett. Ezt egyszerűen nem tudtam feldolgozni. Én is azok közt a gyerekek közt lehettem volna."

Ehhez képest már semmiség, hogy Murray a tavalyi karácsonyát is beáldozta a GS-győzelem érdekében: három héttel korábban ünnepelt otthon, majd december 25-én épp Miamiban rótta a kilométereket a tengerparti homokban.

Forrás: AFP/Clive Brunskill

A skót a kemény edzések mellett szigorú diétába kezdett, alkoholt állítása szerint életében kétszer ivott csupán, csak hogy tudja, milyen az. "A sör gusztustalan, a viszkit ki sem próbáltam" - jegyezte meg. Ezzel a példás hozzáállással megérdemelné végre a melbourne-i győzelmet, kiváltképp, hogy tavaly és az előtt is döntőt játszott itt, idén pedig talán új edzője, Ivan Lendl segítségével az utolsó akadályon is átlép.

Gael Monfils kevésbé reménykedhet tornagyőzelemben, mint Tsonga vagy Murray, egy-két meglepetést azonban mindenképp okozhat. A közönségkedvenc játékosra biztosan átragad majd a barátnője öröme, aki ausztrál lévén végre hazatérhet. Monfils Melbourne-ben olyanokat produkálhat, mint január első hetében, mikor elverte Nadalt, 1:4-ről fordítva a második szettben. Vagy olyanokat, mint január második hetében, mikor kikapott a 19 éves Bernard Tomictól.

Egyszerre tanít és tanul

Párosbeli győzelemmel hangolt Melbourne-re Janko Tipsarevic. Indiai partnere, Leander Paes nem győzte méltatni a szerbet a Chennai Open után: "Tipsy tökéletes példakép a fiataloknak. Egyszerre akar tanulni és tanítani, sőt elárult nekem egy kis trükköt, amelynek segítségével sokkal gyakrabban lehet elvenni az ellenfél adogatását. Igen egyszerű trükk, és nagyon hatékony, de természetesen nem mondom meg, mi az - talán az Australian Open után."

Dosztojevszkij-tetoválás japánul

A szerb játékos apja a belgrádi egyetem professzora, ő maga 2006-ban sportmenedzseri diplomát szerzett. A szépirodalom iránti vonzalma a bal karján is visszaköszön, Dosztojevszkij Félkegyelmű című regényéből idézi japánul: "A világot a szépség fogja megmenteni."

Forrás: AFP/Alexander Klein



Legyőzője, a mindössze 21 éves kanadai 240 km/h-s szervákra képes, 2010-ben 129 helyet száguldott előre a világranglistán, Rafael Nadal pedig azt mondta róla, rövidesen nagy játékos lesz. A montenegrói származású teniszező 1994-ben települt át a családjával Kanadába, 2008-ban lett profi, eddigi legjobb GS-eredményét pedig éppen Ausztráliában érte el, ahol tavaly a negyedik körig jutott.

Raonic Tipsarevic mellett olyan játékosokat vert el, mint Fernando Verdasco, Radek Stepanek vagy Mardy Fish.

Aki már gyerekkorában Beckerrel pötyögött

Melbourne-ben szerepelt eddig legjobban a GS-tornákon a sportos családból származó Alekszandr Dolgopolov is. A 23 éves ukránnak már hároméves korában ütőt nyomott a kezébe hajdan szovjet válogatott teniszező apja, aki aztán a külföldi meccseire is magával vitte. A kis Dolgopolov már totyogós korában olyanok sztárokkal ütögetett, mint Jim Courier vagy Boris Becker, első profi edzője pedig Andrej Medvegyev volt, az eddigi legsikeresebb ukrán profi.

Dolgopolov aligha nyeri meg az AusOpent, de szokatlanul magasra pörgetett tenyereseivel, ritmustalan játékával bárkinek kellemetlen perceket okozhat. A ranglista jelenlegi 14. helyezettje Brisbane-ben döntőt játszott, ahol Murray állította meg. És a brithez hasonlóan hetek óta Ausztráliában van, mivel Gilbert-szindrómája miatt a hosszú utazások nagyon kifárasztják.

Mérleg a legnagyobbak ellen (Murrayék szempontjából, a pozitív mérleg vastaggal szedve)

MurrayTsongaMonfilsTipsarevicDolgopolovRaonic
Djokovic4-65-40-81-30-10-0
Nadal5-133-62-80-20-20-2
Federer8-63-81-60-40-10-0

A fentiek mellett más is képes lehet a nagy dobásra, érdemes lesz figyelni a spanyol válogatottal év végén Davis-kupát nyert David Ferrert, a US Openen egyszer már győzni tudó Juan Martin del Potrót és a már említett Tomicot is, aki a hazai közönség támogatását is élvezi majd.

Lyukas női mezőny, panaszos férfiak

Több nagy hiányzó is lesz az AusOpen női mezőnyében: Venus Williams és Andrea Petkovic sérülés miatt nem indul, Serena Williams vállalja a játékot, de nem teljesen egészséges, bokasérülést szenvedett a brisbane-i tornán. Magyarországot a főtáblán egyedül Arn Gréta képviseli, miután három magyar versenyzőnek nem sikerült túlélnie a selejtezőt.

A férfiaknál Rafael Nadal válla nem százszázalékos, be is jelentette, hogy februárban egyetlen tornán sem lép majd pályára. Roger Federernek a háta fáj, mint mondta "nem kínoz, de nem is esik valami jól." A világelső Novak Djokovic ugyanakkor állítja: mentálisan és fizikálisan is teljesen kipihente magát.