Vágólapra másolva!
Rengeteg fordulatot hozó, az utolsó pillanatig nyílt, ötszettes csatában harcolta ki a döntőbe jutást Novak Djokovic Andy Murray ellen az Australian Openen. A brit többször is vert helyzetből volt képes fordítani, és a győzelemhez is közel volt, ám a legutolsó pillanatokban a szerb világelső klasszisa érvényesült.

Australian Open, férfi elődöntő:
Djokovic (szerb, 1.) - Murray (brit, 4.) 6:3, 3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 7:5

Az első játszmát végig magabiztosan uralta Djokovic, Murray nem tudott mit kezdeni hajszálpontos tenyereseivel, és 47 perc alatt elveszítette a szettet.

A második játszmában Djokovic azonnal brékelte ellenfelét, 0:2 után úgy tűnt, hogy a szerb besétálhat a döntőbe, Murray számára azonban éppen ez volt az a pillanat, amikor végre elkezdett teniszezni. Zsinórban négy játékot nyerve 4:2-re fordított, ám ekkor több kettős hibát vétve elherdálta brékelőnyét. A folytatásban viszont ellenállhatatlan volt, és 6:3-mal kiegyenlített.

A brit lendülete a folytatásra is megmaradt, és 4:4-ig tartotta a lépést Djokoviccsal. Ekkor a szerb hozta adogatását, majd Murray szervájánál háromszor is játszmalabdája volt. Ellenfele azonban mindet hárította (a másodiknál a labdát a vonalra ütve), és hozta adogatását.

Murray ezután brékelte Djokovicot, ám hiába adogathatott a játszmáért, Djokovic kiegyenlített, rövidítés következett. Ezt Murray fantasztikus tenisszel megnyerte 7-4-re, ezzel behúzta a 88 perces játszmát, és 2-1-re fordított.

Forrás: AFP/Paul Crock

A negyedik játszmát Murray szemmel láthatóan átengedte Djokovicnak, hogy rápihenjen a döntő szettre, a szerb 6:1-re hozta a szettet, mindössze 25 perc alatt.

A döntő szettben a brit csak 2:2-ig tudta tartani a tempót a világelsővel, és már az első két szerváját is csak nagy nehézségek árán tudta hozni, több bréklabdát is hárítva. A következő adogatását viszont elveszítette, így Djokovic könnyedén, 5:2-re ellépett. Ellenfele adogatásánál két labdára volt a döntőtől, ám végül Murray szépített, de 5:3-nál Djokovic így is a meccsért adogathatott. A szerb döntőbe jutása helyett azonban a teljesen kilátástalan helyzetben lévő Murray támadt fel, és simán brékelt, majd 5:5-re egyenlített.

Murray Djokovic adogatásánál két bréklabdához jutott, ezeket azonban Djokovic hihetetlen hidegvérrel és elképesztően pontos ütésekkel hárította. Murraynek jött egy újabb lehetősége a brékhez, de ezt is elrontotta, és végül Djokovic szenvedve is hozta az adogatást (6:5). A következő játékban Djokovic jött lendületbe, és elnyerve ellenfele adogatását, megnyerte a maratoni csatát, akárcsak a tavalyi melbourne-i döntőben.

A fináléban a harmadik melbourne-i tornagyőzelmére hajtó Djokovic a Roger Federert búcsúztató, második kiemelt spanyol Rafael Nadallal játszik.