Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy egyesben kétszázon és ötszázon is kikapott a kajak-kenusok idei első Európa- és világbajnoki válogatóján Szegeden, Kovács Katalin elégedett a teljesítményével. Az olimpiai és világbajnok magyar kajakos Janics Natasa terhessége miatt párosban új társsal versenyzett mindkét távon, Kozák Danutával és Csipes Tamarával is a vártnál jobban ment a hajó alattuk. A 35 éves sportoló tavaly mélyponton volt, de az idén ismét élvezi a kajakozást, így nem hajlandó még arról beszélni, hogy mikor hagyja abba a profi sportot. Volt klubja, az MTK továbbra is tartozik neki, és türelmet kért tőle a milliós összeg kifizetésére.

- A hétvégi válogatón egyik olimpiai számban sem sikerült egyesben nyernie. Huszonkilencszeres világbajnokként ez mennyire viselte meg?
- Nem viselt meg, én elégedett voltam a teljesítményemmel, mert jó időket mentem. Attól pedig, hogy ötszázon néhány tizeddel kikaptam Kozák Danutától, nem hiszem, hogy egy agyonvert nőszemély lennék. Amikor kétszázon beértem a célba, nem hittem el, hogy dobogóra állhatok, nagyon boldog voltam, ráadásul csak hajszállal maradtam el Paksy Timitől. A harmadik helyhez kellett az is, hogy Janics Natasa és Hegyi Zomilla is hiányozzon a mezőnyből.

- A verseny előtt azt mondta, hogy örül, hogy nem egy héttel korábban van a válogató, mert akkor testileg és lelkileg is el volt fáradva. Sikerült így teljesen kipihennie magát?
- Valóban, a válogató előtt egy-két héttel egy kicsit meg voltam rogyva, de azóta már remek formába kerültem. Ha a klasszikus, tortás hasonlattal kellene élnem, akkor azt mondanám, hogy a válogatón finomra sikerült a torta, megvolt a hab is rajta, csak az a bizonyos eperszem hiányzott a tetejéről. Az azonban furcsa volt, hogy milyen kevesen voltunk. A tavalyi válogatótól eltérően most nagyon sok számban nem voltak előfutamok, de volt olyan szám is, ahol csupán három-négy páros indult. Nem igazán tudtam hova tenni ezt a jelenséget, de ne kérdezze, hogy miért volt ilyen kicsi a létszám, mert nem tudom megmondani.

- Ön szerint Benedek Dalma autóbalesete mennyire vetette vissza a teljesítményét? Jobban kell majd vele számolni a második válogatón?
- Dalmával találkoztam, amikor a balesete történt, pont akkor indultam el én is Szolnokról, messziről láttam, hogy a rendőrök terelik el a forgalmat, majd amikor elhaladtam mellettük, akkor vettem észre, hogy Dalma és a vele utazó többi lány szenvedett balesetet. Hirtelen kirázott a hideg, nagyon megdöbbentő volt a szituáció, de szerencsére senkinek nem esett baja, és amikor kérdeztem Dalmát, hogy mi történt, úgy adta elő, mintha valami viccet mesélne, szerintem nem igazán volt magánál. A történtek valamennyire biztos negatív hatással voltak a felkészülésére, de ahogy Kozák Danutát, Csipes Tamarát és engem, úgy Dalmát sem szabad soha leírni, négyünk közül bárki bármikor képes legyőzni a másik hármat.

A szövetségi kapitány elégedett Kováccsal, az edző szerint mehetett volna jobban is

Storcz Botond kérdésünkre elmondta, hogy elégedett volt Kovács Katalin teljesítményével, a szövetségi kapitány szerint jó úton halad Kovács is, és a magyar női kajaksport is. "Sokan úgy fogták fel, hogy milyen szégyen, hogy Kati kikapott, szerintem viszont nem olyan nagy dolog, mindössze négy tizedmásodperc volt közötte és Danuta között, egy Európa-bajnoktól pedig ki lehet ennyivel kapni. A magyar női kajak elképesztően magas szinten van, irigylésre méltó helyzetben vagyok" - fogalmazott Storcz.

Megkértük Csipes Ferencet, Kovács Katalin edzőjét is, hogy értékelje tanítványa teljesítményét, de a szakember időt kért. "Mehetett volna jobban is Kati, de a részletes értékeléssel várjuk meg a második válogatót" - nyilatkozta szűkszavúan Csipes.


- Párosban állandó párja, Janics Natasa nélkül kellett eveznie. Hogy érezte magát a hajóban?



- Nem lenne egyszerűbb, ha ugyanaz lenne a párja mindkét távon?
- Nem feltétlenül, korábban is előfordult már, hogy mással versenyeztem. Talán nagyképűség nélkül mondhatom, hogy kétszázon Danutával mi ketten vagyunk most a leggyorsabbak, meg kellett próbálnunk egy hajóban versenyezni. A másik távon, ötszázon Danutának már régóta Gabi a párja, és mivel Tamarával szabad prédák voltunk, adta magát, hogy összeüljünk.

Forrás: MTI

- Londonban Janics Natasával láthatjuk egy hajóban, vagy el tudja képzelni, hogy megmarad valamelyik jelenlegi párjánál?
- Nem vagyok jós, ezt nem tudom megmondani. Ha valaki tavaly megkérdezte volna, hogy a mostani válogatón kivel fogok párost menni, akkor egyértelműen Natit mondtam volna, de ez is bizonyítja, hogy sokféleképpen alakulhatnak a dolgok.

- Janics Natasa mindenesetre mindent megtesz, hogy minél jobb erőállapotban térjen vissza, terhesen is keményen edz, és a szülés előtt és után csupán néhány hetet akar kihagyni. Mi a véleménye erről?
- Én nem biztos, hogy ennyit edzenék, de mások vagyunk, remélem, hogy Natasa hamar vissza tud majd térni közénk.

Az MTK még tartozik Kovácsnak

Kovács Katalin az MTK-val szemben pert nyert még áprilisban, mivel jogszerűtlennek ítélték meg, hogy a klub fegyelmi eljárást indított volt versenyzője ellen, és megvonta a prémiumát. A döntés kézhezvételétől számítva 15 napja lett volna az MTK-nak, hogy kifizesse a milliós nagyságrendű összeget Kovácsnak. "Három hete megkaptuk a határozatot, de az MTK még nem utalt Katinak. Ennek ellenére nem tettünk újabb jogi lépéseket, mert az MTK-tól jelezték, hogy egy kis türelmet kérnek, szóval most várunk" - mondta az [origo]-nak Fábry György, Kovács Katalin ügyvédje.


- Ha mindhárom számban kiharcolná a részvételi jogot, Pekinghez hasonlóan Londonban is elindulna egyesben, párosban és négyesben is? Korábbi edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin szerint hiba volt Kínában mindegyik számban rajthoz állni, ezért nem sikerült egyesben és négyesben nyerni.



- Tavaly ilyenkor sokkal gyengébbek voltak az időeredményei, minek köszönhető a javulás?
- Talán mondhatom azt, hogy egyenesbe állt az életem, nyugodtabb körülmények között készülhetek. Tavaly ilyenkor egy kicsit szétszórt voltam, nem igazán élveztem a kajakozást, és bár ez technikai sportág is, csak akkor megy jól, ha az ember élvezi, amit csinál. És én most nagyon élvezem.

- Meddig még? 2005-ben azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy 35 éves korig optimális egy nőnek kajakozni.
- Ilyet mondtam? Én jövőre már 36 éves leszek a londoni olimpián, de akkor ezek szerint én vagyok az a kivétel, aki erősíti a szabályt. Egyelőre nem foglalkozom azzal, hogy meddig akarok kajakozni. Most boldog vagyok, amikor a hajóban ülök, nem görcsölök azon, hogy mikor kellene abbahagynom.