Vágólapra másolva!
Kazanyban május 4. és 26. között rendezik meg 8 résztvevővel a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket.  Az első körben a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Gata Kamskyval mérkőzik meg, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az azeri Tejmur Radzsabovval csatázik. Az örmény Levon Aronjan ellenfele az orosz Alekszandr Griscsuk, míg az izraeli Borisz Gelfand az azeri Sahriyar Mamedgyarovval küzd meg. A negyeddöntőben és az elődöntőben négyjátszmás meccseket játszanak, a döntőben hat parti dönti el, hogy jövőre ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Kamsky, Radzsabov, Aronjan és Mamedgyarov játszik világossal az első partiban. Aronjan és Griscsuk pályafutásának legfontosabb eredményeit idézzük fel.

A negyeddöntő alighanem legérdekesebb párharcát ígéri Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk összecsapása. Meccsük az olimpiai bajnokok rangadója, eredeti játékstílus, a bonyodalmak vállalása jellemzi mindkettőjüket. 1994-ben a szegedi korcsoportos vb-n a 12 évesek korcsoportjában szerepeltek először együtt egy versenyen, de a svájci rendszerű tornán nem játszottak egymással. Aronjan megnyerte a vb-t, míg Griscsuk csak a 14. lett. Első játszmájukat 1997-ben, a Kaszparov Kupán vívták, nagy küzdelemben remiztek. Nyolc évet kellett várniuk, hogy ismét megmérkőzzenek, a francia csb-n Aronjan győzött. Azóta az örmény nagymester háromszor győzött, kétszer kikapott, hétszer remiztek. Rapid, illetve villámpartikban is Aronjan vezet négy döntetlen mellett 3-2-re, összesítésben 8-4-re és 13 döntetlen született kettőjük eddigi párharcaiban. A négyjátszmás találkozón Aronjan világossal játssza az első partit.

Levon Aronjan pályafutása

Az örmény sakkozás legjobbja, a 2006-os torinói és 2008-as sakkolimpián aranyérmes válogatott éltáblása, Levon Aronjan 1982. október 6-án született Jerevánban. 1999-ben örmény bajnok lett, 2001-ben a lausanne-i ifjú titánok tornáján győzött, egy év múlva junior világbajnokságot nyert. 2005 júliusában került be a top 10-be és egyúttal átlépte a 2700 Élő-pontos határt. A csapat-világbajnokságon bronzérmes örmény válogatott éltáblása. Hanti-Manszijszkban lenyűgöző teljesítménnyel diadalmaskodott a Világkupán. Az örmény nagymester tíz játszmát nyert meg, tíz partija döntetlennel végződött.

Torinóban olimpiai bajnok a válogatottal

2006 januárjában Wijk aan Zee-ben, a világranglista ötödik helyezettjeként pályafutása első szuperversenyén csak ötvenszázalékos, de a linaresi viadalon már tornagyőztesként ünnepelték. Az áprilisi és júliusi világranglistán Veszelin Topalov és Viswanathan Anand mögött harmadikként jegyezték. A torinói sakkolimpián az aranyérmes örmény válogatott "vezérevezőse", jelentős szerepet játszott a szenzációs sikerben.

A fantasztikus sorozat után törvényszerű volt kis visszaesésese, de Moszkvában, a Tal-emlékversenyen hármas holtversenyben első - többek között Lékó Péterrel -, majd 2007. januárjában Wijk aan Zee-ben Veszelin Topalovval és Tejmur Radzsabovval osztotta a dicsőséget. Májusban rapid párosmérkőzésen 4-2-re legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. Elisztában a világbajnok-jelölti párosmeccsen drámai küzdelemben, csak a hosszabbítás után nyert a 16 éves norvég Magnus Carlsen ellen. A nyolc között a spanyol Alekszej Shirovval szemben egy nyeréssel és öt remivel biztosította mexikói repülőjegyét. Főpróbaként Aronjan Mainzban megnyerte a Fischer Random Chess versenyt, a döntőben Anandot győzte le. A visszavágón, a rapidtornán az indiai exvilágbajnok diadalmaskodott, három remi mellett egy nyeréssel.

Másodszor is olimpiai bajnok az örmény válogatottal

Nagy reményekkel utazott Mexikóba, az egyik titkos favoritnak tartották a nyolcfős világbajnoki döntőben. Sem betegségével, sem riválisaival nem tudott sikerrel megbirkózni. Mindössze 6 pontot ért el, az orosz Alekszandr Morozeviccsel holtversenyben hatodik lett.
Gyorsan feledtette a kudarcot, a Corus-tornán Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, egyetlen vereségét Kramnyiktól szenvedte el. Linaresben a harmadik helyet osztotta Topalovval. Remekelt Nizzában, 2,5 pontos előnnyel nyerte meg az Amber-versenyt. Nagyot bukott a szófiai M-tel versenyen, nyeretlenül, négy vereséggel utolsó lett! Sokáig nem búslakodott, Szocsiban első lett a Grand Prix-tornán. Amire kevesen számítottak, az örmény válogatott Drezdában megvédte olimpiai bajnoki címét. Igazi népünnepély volt az aranyérmes csapat fogadtatása. Nankingban második hellyel zárta az évet.

Grand Prix- és Grand Slam-győztes

2009-ben a Corus-tornán holtversenyben második, Linaresben gyengélkedett, -1-gyel végzett. A GP-viadalon Nalcsikban ismét top formában, újabb első helyet szerzett. Mainzban megnyerte a rapidtornát, Zsermukban holtversenyes második hellyel a GP-versenysorozat győztese és világbajnokjelölt lett. Bilbaóban parádézott a Grand Slam-döntőn. A Tal-emlékversenyen Ananddal csak a negyedik helyet osztotta. Nem látjuk őt Wijk aan Zee-ben, Linaresben harmadik. Sanghajban a Grand Slam kvalifikációs versenyen rájátszásban kikapott Kramnyiktól. A sakkolimpián nem rajta múlott, hogy a címvédő örmények csak nyolcadikok lettek. Moszkvában kettős sikert aratott, holtversenyben első lett a Tal-emlékversenyen, majd a villám-vb-t megnyerte.

Az idei évet ismét Wijk ann Zee-ben kezdte, Carlsennel holtversenyben harmadik, majd szerencséz kézzel rapidozott a 20. Amber-tornán, övé az utolsó verseny első helye.

Levon Aronjan a tavaly novemberi Élő-listán lépte át a bűvös + 2800-as Élő-ponthatárt, 2808 pontjával a világranglista harmadik helyezettje. Aronjan öt év alatt 22 szuperversenyen vett részt, nyolc tornát megnyert. Kétszeres olimpiai bajnok, Világkupa-győztes, a Grand Prix-versenysorozat első helyezettje, Grand Slam-győztes. Már csak egy titulus hiányzik gyűjteményéből.

Alekszandr Griscsuk pályafutása

A kétszeres olimpiai bajnok, orosz szuperbajnok Alekszander Griscsuk 1983. október 31-én született Moszkvában. Vlagyimir Kramnyikhoz hasonlóan már 17 évesen /aranyérmes a válogatottal.. Isztambuli sikere után nagy meglepetésre 2000-ben Újdelhiben, a FIDE világbajnokságon az elődöntőig menetelt. Mindenki teljesen esélytelennek gondolta őt, ezért szekundáns nélkül vett részt a vb-n. Az elődöntőben nagy csatában a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. 2001-ben már a linaresi szuperverseny résztvevője, - 1 -gyel végez. Moszkvában már a 32 között búcsúra kényszerült. 2002-ben a Corus-tornán második, Bledben ismét tagja a sakkolimpián győztes orosz válogatottnak. 2004-ben holtversenyben első lett a Karpov-versenyen. Tripoliban, a vb-n a legjobb nyolc között fatális hibákkal a későbbi győztes Rusztam Kaszimdzsanovtól szenvedett vereséget.

A calviai sakkolimpián az ezüstérmes válogatottban szerepelt. A Szuperbajnokságon szép sikerként második Garri Kaszparov mögött. Egy évvel később világbajnoki aranyérmes a válogatottal. Hanti-Manszijszkban a Világkupán negyedik, s ezzel világbajnok-jelölt. 2006-ban világbajnoki címet szerzett a villám-sakkban. Elisztában a világbajnok-jelölti párosmérkőzésen az első körben Vlagyimir Malahov ellen nyert, majd szintén honfitársát, Szergej Rublevszkijt a rájátszásban győzte le. A mexikói vb-n számos jó állást rontott el, a legfiatalabb résztvevő érdekes, színes sakkjába sok hiba csúszott. Előszeretettel játszik csapatbajnokságokon, a spanyol, a francia mellett az orosz viadalon küzd. Torinó után Drezdában is érem nélkül marad az orosz válogatottal. Elisztában, a GP-versenyen hármas holtversenyben első, Linaresben Vaszilij Ivancsukkal együtt végzett az élen. A nalcsiki GP-n negyedik, a Grand Slam-döntőn Szergej Karjakinnal osztja a második helyet. A Világkupán a nyolcaddöntőben honfitársától, Dmitrij Jakovenkotól rájátszásban a villámpartikban kapott ki. Nem sokáig búslakodott, az orosz szuperbajnokságot veretlenül nyerte meg Peter Szvidler előtt.

Bursában, a csapat-vb-n ismét aranyérmes a válogatottal. Linaresben második, de nyugodtan mondhatjuk, hogy elpuskázott tornagyőzelmi lehetőséget. Az Amber-tornán "vakon" remekelt, rapidban azonban botladozott. A sakkolimpián kilenc partijából 6 pontot szerzett, emlékezetes vereséget szenvedett Lékó Pétertől, ami válogatottunk bravúros 2,5-1,5-ös győzelmét jelentette. Griscsuk második olimpiai ezüstérmét szerezte meg. A Tal-emlékversenyen + 1-gyel zárt, tőle szokatlan módon nyolc játszmája is döntetlennel végződött. Eredeti stílusa sokszor párosul időzavarral, és akkor korántsem hibátlan a játéka. Rapszodikus teljesítményének ékes bizonyítéka a szinte listáról-listára kilengéseket mutató Élő-pontszáma. Novemberben 2771-gyel a hatodik volt, a májusi rangsorban 2747-tel a 12. helyezett. Griscsuk nős, felesége, Natalija Zsukova, az ukrán olimpiai válogatott tagja, torinói aranyérmes, kislányuk ötéves.