Vágólapra másolva!
A Magyar Judo Szövetség tájékoztatása szerint az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt találtak a februári Hungária-kupán aranyérmes Ungvári Attila szervezetében, Tóth László elnök értetlenül áll a dolog előtt.

"Nem tudjuk, hogy miként kerülhetett be a szervezetébe ez az anyag, amelynek semmi köze a cselgáncshoz, ez egy elavult tömegnövelő szer, még a nyolcvanas években a kanadai sprinter, Ben Johnson használt ilyet" - mondta az [origo] kérdésére Tóth László. "Bevizsgáltatjuk azokat a táplálék-kiegészítőket, amelyeket az elmúlt hónapokban szedett, kedden délután várható eredmény" - tette hozzá.

A Hungária-kupa döntőjében Ungvári Attila a testvérével, Ungvári Miklóssal mérkőzött volna meg, aki azonban sérülésre hivatkozva visszalépett, így Attila nyerte meg a versenyt. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője hétfőn jelentette be, hogy egy magyar cselgáncsozó pozitív doppingmintát adott le február 12-én.

A cselgáncsozó edzője, Bíró Tamás szerint nem lehet abban bízni, hogy hibáztak a laborban, inkább azt kell kideríteni, hogyan került az anyag Ungvári szervezetébe, s jogi útra kell terelni az ügyet:

"Sajnos nem érdemes abból kiindulnunk, hogy a bécsi labor hibázott, valahogy ki kell derítenünk, hogy mikor és mennyi doppingszer került Attila szervezetébe. Jogi lépéseket teszünk, először várhatóan büntető feljelentést, ezt valószínűleg a szövetség is megejti. Őszintén szólva 10-15 érvet tudok mondani, amiért egy dzsúdós nem csinál ilyet, már a feltételezés is nevetséges. Egyszerűen nincs indok rá. Sok sportágban doppingolhatnak, talán a dzsúdóban is akad rá példa, de biztosan nem azt szedik, amivel garantált a lebukás, mert az felér egy öngyilkossággal. Izomtömeg-növelőt legfeljebb a nehézsúlyúnak lenne érdemes szednie, ahol nincs felső határ, hiszen ez egy súlycsoportos sportág, ahol nem mindegy, hogy hány kilót kell fogyasztani egy versenyre. Küzdeni fogunk az utolsó leheletünkig Attila igazáért, nem adjuk fel."