Vágólapra másolva!
A kormány 450 millió forinttal támogatja a Szegedi Olimpiai Központ fejlesztését - jelentette be Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője szerdán, a Maty-éri evezős- és kajak-kenu pályán.

"A kormány elismeri ezzel a támogatással, hogy az ország és kiemelten Szeged szempontjából nagyon fontos a nyári kajak-kenu világbajnokság sikere, hiszen 2011 legjelentősebb hazai sporteseményéről beszélünk. Ráadásul ennek a fejlesztésnek az eredményét nemcsak az idei verseny résztvevői fogják élvezni, hanem további nemzetközi regattákat is ki tud majd szolgálni a megújuló Szegedi Olimpiai Központ" - indokolta a kormány hétvégi döntését Bohács Zsolt országgyűlési képviselő.

A pálya jelentőségét az adja, hogy az ország egyetlen olyan sportlétesítménye, amelyen nemzetközi kajak-kenu- és evezős versenyt lehet rendezni. 1998-ban a szegedi világbajnokságon ismerte meg a világ Kovács Katalin és Vereckei Ákos nevét, a magyar válogatott összesen hét arany-, öt ezüst- és öt bronzéremmel zárta a viadalt.

A fergeteges hangulatú 2006-os világbajnokságot pedig a helyszínen közel ötvenezer, a televízión keresztül több mint egymillió néző szurkolta végig. A magyar csapat akkor minden elképzelést felülmúló teljesítménnyel tizenkét arany, két ezüst és mégy bronzérmet gyűjtött.

"Sajnos az elmúlt öt évben a központ kiszolgáló létesítményeinek üzemeltetésére és fejlesztésére minimális forrást biztosított az országos sportpolitika. Ennek eredményeképp az ingatlanok állapota jelenleg nem felel meg az élsport által megkövetelt feltételeknek" - jelentette ki Szovics Zoltán, az olimpiai központ vezetője.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára elismerően szólt a támogatásról, kiemelve, hogy ezzel minden igényt kielégítő pálya várja majd ismét a hazai és nemzetközi versenyeket. Mint fogalmazott: az augusztusi viadal Szeged környékének idegenforgalmát is jelentősen befolyásolja, ugyanis a mintegy 2000 versenyző és szurkolóik ilyenkor több mint 12 ezer vendégéjszakát töltenek el a helyszínen.

Storcz Botond szövetségi kapitány szintén üdvözölte a támogatást, egyben elmondta, hogy a válogatott felkészülése jól halad. Jelenleg a csapat egésze külföldön edzőtáborozik, három fő csoportban: Csipes Ferencék Antalyában vannak egy férfi kajakos csoport kíséretében, a kenusok Portugáliában készülnek, a legnagyobb kajakos különítmény pedig Sevillában lapátol. Ezt követően áprilistól a válogatott már itthon készül majd, és - ahogy Storcz fogalmazott - a versenyzők már nagyon várják a felújított Maty-éri pálya tesztelését.