Vágólapra másolva!
Hathetes mentális tréninggel tette túl magát az idén kapott fájdalmas pofonokon Roger Federer, aki a hétvégén megnyerte a londoni Mesterek Kupáját. A svájci úgy érzi, élete egyik legnagyobb teljesítményével rukkolt elő, amire azért volt képes, mert bárki másnál jobban szereti a teniszt.

Federer 2002 óta először zárt évet Grand Slam-győzelem nélkül, közben pedig többször is szoros meccsen bukott el. Wimbledon negyeddöntőjében éppen a vasárnapi áldozata, Jo-Wilfried Tsonga verte el kétszettes hátrányból, míg a US Openen Novak Djokovic ütötte el a döntőbe jutástól, két meccslabdát is hárítva. Federer korábban még sosem kapott ki kétszettes előnyből GS-en, az idén mindjárt kétszer is.

A szezon hajrája viszont kiválóan sikerült a harmincéves klasszisnak: a Tsonga elleni háromszettes volt zsinórban a 17. győzelme, ezzel egymás után megnyerte a bázeli, a párizsi, valamint a londoni tornát.

"Elsősorban a mentális állapotomon múltak a győzelmek. De nem kizárólag azon: Jo egyszerűen jobban játszott nálam Wimbledonban, nem sokkal, de az elég volt, hogy megverjen. Ugyanez történt Rafa (Nadal) ellen a Roland Garros-döntőben és Djokovic ellen a US Openen. Ha viszont ez túl gyakran fordul elő, meg kell kérdeznem magamtól, mit csinálok rosszul" - magyarázta a 16-szoros GS-győztes.

"Azért is hagytam ki pár hetet, hogy mentálisan rendbe tegyem magam. Próbálsz mindig pozitív maradni a meccsek közben, de ez egyszerűen lehetetlen. Talán ezért támadnak erős kétségeid néhány fontos pillanatban. Ezeket a kétségeket sikerült elűznöm a hathetes szünetben."

A mélypontot a Djokovic elleni US Open-elődöntő jelentette, ahol saját adogatásánál volt két meccslabdája, mégis kikapott: "Az fájt. Olyan vereség volt, ami után csak ámulsz: Hogy a csudába veszthettem el? Novak nagyon lendületbe jött az idén, egyszerűen ez az ő éve volt, és kész. Ugyanakkor azóta én nem vesztettem meccset, ami megmutatta, milyen kemény vagyok, és tudok jó döntéseket hozni."

"Jo szintén elvert kétszer egymás után, Wimbledonban, majd Montrealban. Most viszont én győztem le sorban negyedszer. Ilyen reakciókat várok magamtól."

Federer tíz év alatt hetedszer játszott vb-döntőt, egyben pályafutása századik ATP-döntőjét. Bár a második játszmában meccslabdát hibázott, a döntő szettet 6:3-ra nyerte, behúzva ezzel karrierje hetvenedik tornagyőzelmét. Ilie Nastase 1975-ös sikere óta Federer a legidősebb Mesterek Kupája-győztes, a hat elsőségével pedig senki nem versenyezhet.




"Jobban szeretem ezt a játékot, mint bárki más, ezért nem fogok hirtelen arra ébredni egy reggel, hogy elegem van belőle. Tudom, minden egyes nap jelentős áldozatot követel, de az ilyen, nagy győzelmek utáni pillanatok megfizethetetlenek. Éppen ezért már izgatottan várom a következő idényt."

Forrás: AFP/Glin Kirk