Vágólapra másolva!
Újabb három egyéni bajnoki címet és egy váltóaranyat söpört be a százhalombattai rövidpályás úszó-ob zárónapján Cseh László, így összesen kilenc elsőséggel lett a legeredményesebb versenyző. A nőknél Verrasztó Evelyn a vasárnapi aranyérmével 5-4-re "nyert" Jakabos Zsuzsannával szemben - írja a sportági szövetség.

Cseh László a zárónapon százszázalékosan szerepelt: négy számban állt rajtkőre, s mindannyiszor győzött, 100 pillangón magabiztosan vett revánsot Binczó Bencével szemben az előző napi 200-as vereségért. Igaz, a sok rajtnak ára is volt: egyik fő számában, 400 vegyesen nem túl erős idővel lett első (a legjobbja négy perc alatt van, most 4:22 sikeredett), ám Cseh közölte, emiatt felesleges aggódni: "Lehet, hogy ez rossz idő, ám ha a négyvegyest is meghajtom, akkor a száz pillangóra végképp nem maradt volna erőm, a lábamat gyakorlatilag már így sem érzem. Összességében nem lehetek elégedetlen, edzésből jöttem, ehhez képest elég jól bírtam."

Szintén remekelt a három nap során Jakabos Zsuzsanna, aki ugyan az utolsó nap nem állhatott a dobogó tetejére, de újabb számokban döntötte meg egyéni csúcsát (fő számát, a 400 vegyest most kihagyta): "Nem gondoltuk volna, hogy ennyire sikeresek leszünk, hiszen amikor csütörtökön hazajöttünk Floridából, még semmi kedvünk nem volt ehhez a versenyhez. A hosszú út után, átállás nélkül, pénteken már reggel nyolckor kezdeni. Ehhez képest kifejezetten jól ment az úszás, amiből erőt tudunk meríteni, hiszen ha ilyen fáradtan ilyen jól teljesítünk, akkor később, pihenten nyilván még jobb lesz."

Verrasztó Zoltán, a Jövő SC-Veolia vezetőedzője is megerősítette mindezt: "A két Gyurta úszása nagyon tetszett, és az amerikai edzőtáborból hazatért versenyzők is kiemelkedőt produkáltak. Jakabos Zsuzsi remekelt, Evelyn is kezdi utolérni magát, Dávid sorra döntötte meg a szuperdresszben elért egyéni csúcsait, azaz biztató az összkép."

Gyurta Gergely az 1500-on csaknem nyolc másodperccel úszott jobbat - vetélytárs nélkül -, mint egy éve ilyenkor, később pedig decemberben bronzot nyert a vb-n. "Most is szeretném megcélozni az dobogót az Európa-bajnokságon, remélem, sikerül, mert azt érzem, hogy jól sikerült az ezerötszáz" - mondta az ifjabbik Gyurta, aki később bátyja nevében is átvett egy trófeát, ugyanis az időket összehasonlító ponttáblázat alapján az utolsó napon már otthon pihenő Gyurta Dániel 200-as mellúszása lett az egész esemény legjobb egyéni teljesítménye.

Kiss László szövetségi kapitány is elégedetten értékelte a háromnapos eseményt: "Minden idők legszínvonalasabb rövidpályás bajnokságát láttuk, amelyen újból bebizonyosodott, hogy az utánpótlás nagyon kiegyensúlyozott, hiszen huszonegy korosztályos rekord született, plusz egy felnőtt csúcs. Az egy évvel ezelőtti időeredményekhez képest mindenki javított, mégpedig nem csupán századmásodperceket, ami nagyon biztató a decemberi Európa-bajnokság előtt."

A zárónap bajnokai

Férfiak
200m gyors: Cseh László (Kőbánya SC) 1:46.61
1500m gyors: Gyurta Gergely (A Jövő SC-Veolia) 14:48.71
50m hát: Bohus Richárd (Békéscsaba) 25.06
100m pillangó: Cseh László (Kőbánya SC) 51.90
400m vegyes: Cseh László (Kőbánya SC) 4:22.43
4x50m gyorsváltó: Kőbánya SC (Kozma Dominik, Bernek Péter, Pulai Vince, Cseh László) 1:29.83

Nők
400m gyors: Verrasztó Evelyn (A Jövő SC-Veolia) 4:02.73
100m hát: Tompa Orsolya (A Jövő SC-Veolia) 1:01.75
50m pillangó: Bucz Ágnes (BVSC-Zugló) 28.16
200m pillangó: Szilágyi Liliána (A Jövő SC-Veolia) 2:09.34
400m vegyes: György Réka (Kőbánya SC) 4:42.60
4x50m vegyesváltó: A Jövő SC-Veolia (Verrasztó Evelyn, Sztankovics Anna, Tompa Orsolya, Mutina Ágnes) 1:54.72