Vágólapra másolva!
A 63 kg-os súlycsoportban Sastin Marianna ezüstérmet nyert az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság csütörtöki versenynapján. A Vasas 28 éves birkózója a döntőben nem bírt a kétszeres olimpiai bajnok, egyúttal címvédő japán Icso Kaorival, aki két menetben győzte le.

Sastin kissé óvatosabban kezdte a finálét, mint korábbi, győztesen megvívott meccseit, de ez érthető volt, mert riválisát 2002 óta senki nem tudta legyőzni, mindössze egyetlen versenyen nem nyert, de akkor sérülés miatt visszalépett. Icso a menet feléhez közeledve egy mögékerüléssel jutott előnyhöz, de a földön nem tudott mit kezdeni a magyar birkózóval. Állásból aztán kedvenc fegyverével élt, s lábfogással vitte földre Sastint, akit ezután kétszer meg is forgatott a lábánál fogva (0-4).

A folytatásban már nagyobb vehemenciával, kockáztatva próbálkozott Sastin, de Icso újabb mögékerüléssel ismét vezetéshez jutott. Az első vb-aranyérmére hajtó magyar gyorsan kiszabadult. A hajrában azonban a sportág legyőzhetetlen alakja ismét lábfogással kényszerítette a szőnyegre Sastint (0-2), akinek így nem sikerült csodát tennie, nem tudta legyőzni a világ hétszeres és Ázsia négyszeres bajnokát. Sastin a 2005-ös, budapesti seregszemle után másodszor lett vb-ezüstérmes, amelyet ezúttal Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke adott át neki.

Sastin már a négy közé jutással londoni indulási jogot szerzett, ugyanis az olimpiai súlycsoportok első hat helyezettje jut kvótához a vb-n. Korábban két kötöttfogású váltott londoni repülőjegyet: hétfőn az 55 kilós Módos Péter, kedden a 120 kilós Deák Bárdos Mihály lett ötödik.

Eredmények, női 55 kg (41 induló):
1. Josida Szaori (Japán)
2. Tonya Lynn Verbeek (Kanada)
3. Tatyjana Lazareva (Ukrajna) és Ida-Theres Nerell (Svédország)
...22. Barka Emese

a döntőben:
Josida-Verbeek 2-1 (1-0, 2-2, 4-2)

női 59 kg (21 induló):
1. Ganna Vasziljenko (Ukrajna)
2. Sofia Magdalena Mattsson (Svédország)
3. Szajto Takako (Japán) és Sona Ahmadli (Azerbajdzsán)
...Sleisz Gabriella kikapott az első fordulóban

a döntőben:
Vasziljenko-Mattsson 2-0 (2-2, 2-1)

női 63 kg (45 induló):
1. Icso Kaori (Japán)
2. SASTIN MARIANNA
3. Naszanburma Acsirbat (Mongólia) és Csing Zsui-hszie (Jing Ruixue, Kína)

a döntőben:
Icso-Sastin 2-0 (4-0, 2-0)

Pénteken a szabadfogásúak is megkezdik a küzdelmet, de az 55 kilósok között nem lesz magyar érdekelt, ahogy a női 67 kg-os kategóriában sem. A női 72 kg-os súlycsoportban Godó Kitti száll harcba az olimpiai kvótáért.