Vágólapra másolva!
Az 55 kilós Módos Péter kötöttfogásban ötödik lett az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság hétfői nyitónapján, miután a bronzmérkőzésen kikapott a kínai Li Su-csintől. Ezzel Módos olimpiai kvótát szerzett, szemben a 66 kilós Lőrincz Tamással.

Az egész évben sérülésekkel bajlódó 23 éves Módos Péter a vigaszágon előbb legyőzte a japán Haszegava Kohejt, ezzel bronzéremért küzdhetett a kínai Li Su-csinnel, és egyúttal londoni indulási jogot szerzett, miután így vereség esetén sem végezhetett az ötödiknél rosszabb helyen.

A japán ellen az első két menet passzív tusakodással telt másfél percig, majd előbb a magyar, utána a szigetországi versenyző védekezett kiválóan, így jöhetett a harmadik, olimpiai kvótáról döntő menet. Az első 90 másodperc ezúttal sem hozott akciót, ráadásul a japánnak kellett parterhelyzetbe mennie, így Módosnak muszáj volt akciót csinálnia a londoni repülőjegyért.

A 2008-as Eb magyar bronzérmese felkapta ugyan riválisát, de elsőre nem tudta eldobni, ezt követően utolsó erőtartalékait mozgósítva még egyszer felkapta Haszegavát, és másodjára kisívben elhajította. Ezt követően kitörő örömmel ugrott Struhács György szövetségi kapitány nyakába.

A bronzmeccsen már nem tudott annyira koncentrálni Módos, ugyanis az első menetben ledöntötte őt kínai vetélytársa, majd háromszor meg is pörgette (0-6). A második menetben legalább a parterhelyzetig kihúzta a magyar birkózó, de ott a kínai folyamatosan megbillentette, így könnyedén szerezte meg a harmadik helyet (0-7).

"Nagyon boldog vagyok, hogy elsőre sikerült olimpiai kvótát szereznem, hiszen idén tulajdonképpen ez volt az első versenyem a vállműtétem és a bordatörésem miatt. Ha a vb előtt ezt mondják, azonnal aláírom. A kínai ellen azonban már kijött a sorozatterhelés hiánya" - mondta az MTI-nek Módos, aki a szívénél az olimpiai öt karikát viseli tetoválás formájában. "Most van egy évem, hogy nyugodtan készüljek, és valóra váltsam gyerekkori álmomat, hogy olimpiai bajnok legyek."

A 66 kilós Lőrincz is sikerrel vette az első akadályt a vigaszágon, miután könnyedén, két menetben intézte el a svájci Pascal Strebelt, akit az első menetben nagyívben eldobott (3-0), majd a másodikban kitolt a pályáról (1-0), de neki két meccset kellett nyernie a kvótához. A kubai Pedro Isaac Mulens Herrera azonban már túl nagy falatnak bizonyult. Az első menetet a 2006-os magyar Európa-bajnok megnyerte, mert parterhelyzetből kedvezményezettként eldobta riválisát (1-0), de a következő két percben fordított helyzetben ellenfele billentéssel nyert (0-1). A mindent eldöntő harmadik szakaszban az eredménytelen álló harcot követően - sorsolás után - megint Lőrincznek kellett letérdelnie, és a kubai ezúttal is pontot csinált rajta egy dobással (0-1).

A magyarok így Módos ötödik helye révén egy kvótával zárták a vb első napját. A viadalon minden súlycsoportban a legjobb hat jut londoni indulási joghoz.

"Nem lehetünk boldogok, a mai naptól több kvótát és akár érmet vártunk. Módostól viszont többet kaptunk, mint várhattunk, hiszen a tavalyi vb óta nem versenyzett. Kiss Balázs mindent megtett, de nem bírt a hazai pálya előnyét élvező riválissal. Lőrincztől kicsit többet vártam, hiányzott belőle az az átütőerő, amit a korábbi viadalokon mutatott. Talán a fogyasztás viselte meg túlzottan" - értékelte az első napot Struhács György szövetségi kapitány.

Kedden a kötöttfogásúak 60 (Kozák István), 84 (Lőrincz Viktor) és 120 kg-os (Deák Bárdos Mihály) súlycsoportjával folytatódik a küzdelem.

Eredmények:
kötöttfogás, 55 kg (37 induló), világbajnok:
Rovsan Bajramov (Azerbajdzsán)
2. Elbek Tazsijev (Fehéroroszország)
3. Li Su-csin (Li Shujin, Kína) és Bekhan Mankijev (Oroszország)
...5. Módos Péter

a döntőben:
Bajramov - Tazsijev 2-0 (3-0, 1-0)

kötöttfogás, 66 kg (52), világbajnok:
Szaeid Morad Abdvali (Irán)
2. Manucsar Chadaja (Grúzia)
3. Kim Hjun Vu (Koreai Köztársaság) és Pedro Isaac Mulens Herrera (Kuba)
...7. Lőrincz Tamás

a döntőben:
Abdvali - Chadaja 2-0 (1-0, 2-0)

kötöttfogás, 96 kg (44), világbajnok:
Elisz Guri (Bulgária)
2. Jimmy Alexander Lidberg (Svédország)
3. Cenk Ildem (Törökország) és Rusztam Totrov (Oroszország)
...14. Kiss Balázs

a döntőben:
Guri - Lidberg 2-0 (1-0, 1-1)