Vágólapra másolva!
Minden magyar induló, Kasza Róbert, Tibolya Péter, Demeter Bence és Marosi Ádám is bejutott a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság döntőjébe.

A már ötkarikás indulási joggal rendelkező Kasza a pénteki selejtezőben 916 pontot vívott össze, majd az úszást a tizedik helyen fejezte be (2:03.72 p - 1316), így jó pozícióból, ötödikként rajtolhatott a lövészettel kombinált futás során. Mivel kiválóan célzott, a hajrában már ki is engedhetett, és egy nagyobb bollyal a hatodik helyen ért célba (4628 pont).

"Végül jó pontszám kerekedett a mai teljesítményemből, és összességében biztosnak tűnt a továbbjutás, de egy százfős mezőnyből sosem egyszerű a döntőbe kerülni" - mondta a 25 éves öttusázó.

Demeter és Marosi azonos csoportba került: a nyitószámban, az úszásban a tavalyi világbajnok Marosi (2:02.04 p - 1336 p), vívásban viszont Demeter teljesített jobban (944 p). A 21 éves, még juniorkorú öttusázó gyengébb kezdés után a második tusában egymás után nyerte az asszókat, 944 ponttal itt a második helyen végzett, Marosinak be kellett érnie 804 ponttal. A lövészettel kombinált futásnak Demeter a harmadik helyről vághatott neki, Marosi viszont csak tizenegyedikként rajtolt, az elsőhöz képest több mint egy perc hátránnyal. Az első kör végén Demeter megtartotta harmadik helyét, Marosi feljött a nyolcadikra. Az utolsó sorozathoz érkezve Marosi már negyedik volt - Demeter hatodik -, a célba pedig előbbi 10., utóbbi 11. helyen futott be - a harmadik 1000 méteren már csak arra ügyeltek, hogy biztosan ott legyenek a 12 között.

"Legfeljebb öt százalék esélyt adtam magamnak, hogy továbbjutok" - mondta az MTI-nek Marosi. "Rég lőttem ilyen jól, mindössze egyszer hibáztam, és teljesen kifutottam magam." Marosi, aki a vb előtt beteg volt, úgy fogalmazott, 2-3 hónapja bajlódik a vívással, jó kezdés után kizökken, és jönnek a vereségek: "A döntőre stratégiát kell váltanom, mert a kombinált számra nem lehet építeni" - tette hozzá.

Forrás: MTI/Földi Imre
Marosi nem sok esélyt adott magának

A junior világbajnok Demeter összességében biztosan került döntőbe: "Bár vívásban volt egy kis hullámvölgy, de így, hogy harmadikként kezdhettem a futást, tudtam tartalékolni is" - nyilatkozott Demeter.

Az egyéni induló Tibolya vívásban nem remekelt, 900 pont alatt maradt (888 p), és úszásban sem tudott javítani a helyzetén (2:11.58 p - 1224), így a kombinált szám előtt nem állt továbbjutó helyen: tizennegyedikként vághatott neki a lövészettel nehezített 3 x 1000 méteres futásnak. Az utolsó szám során aztán csaknem hibátlanul lőtt, a második sorozathoz már az éppen továbbjutó 12., a következőhöz pedig a harmadik helyen érkezett, végül az olimpiai ezüstérmes litván Edvinas Krungolcasszal szinte kéz a kézben futott be az első helyen. Összességében 4640 pontot gyűjtött.

"Amikor a tavalyi világbajnokságon kiestem a selejtezőben, elhatároztam, hogy minden reggel 150-szer célra tartok" - mondta a levezető futás után Tibolya. "Bevallom, ezt néhányszor elmulasztottam, de most meghozta az eredményt, csak kétszer hibáztam. Azt tudtam, hogy a futással nem lesz gond, de azért kemény volt, mert előttem és mögöttem is nagyon erős emberek voltak." Tibolya hozzátette, nagyon izgulós, számára a selejtező mindig gyomorgörcsöt jelent.