Vágólapra másolva!
Új névvel gyarapodott a Grand Slam-győztesek tábora a női teniszezőknél, Samantha Stosur meglepetésre legyőzte Serena Williamst a US Open döntőjében, ezzel 2008 után ismét négy különböző játékos nyerte a négy nagy tornát. A világranglistát egy olyan játékos vezeti, aki sem az idén, sem korábban nem nyert Grand Slam-versenyt, Caroline Wozniacki azonban tavaly és az idén is hat-hat tornán verte végig a mezőnyt, ez a stabil teljesítmény pedig elég ahhoz, hogy világelső legyen. Szabó Gábor, az Eurosport kommentátora szerint Wozniacki alkata és nem túl agresszív játéka miatt sem alkalmas arra, hogy a GS-sikerhez szükséges zsinórban hét meccset behúzza.

Három éven belül másodszor fordult elő a női teniszezőknél, hogy mind a négy Grand Slam-tornát más játékos nyerte meg: 2008-ban Marija Sarapova (Melbourne) és Ana Ivanovic (Párizs) mellett a két Williams testvér (Venus Londonban, Serena New Yorkban) lett a győztes, az idén pedig sorrendben Kim Clijsters, Li Na, Petra Kvitova és Samantha Stosur ünnepelhetett, közülük korábban csak Clijsters mondhatta magát GS-győztesnek.

A listán nem találjuk az aktuális világelső, Caroline Wozniacki nevét, aki tavaly is, az idén is hat-hat tornát nyert, de a Grand Slameken két elődöntőt (Australian és US Open) tud csak felmutatni.

A 21 éves dán játékos eddig mindössze egyszer jutott el a négy nagy torna egyikének döntőjébe, de 2009-ben kikapott a US Open utolsó meccsén Clijsterstől, azonban a legrangosabbnak számító Premier-tornák közül az idén nyert Indian Wellsben, Dubajban, Charlestonban, Brüsszelben és New Havenben, ezekért összesen 3310 pontot kapott, ami majdnem másfélszer annyi, mint amennyi egy GS-sikerért jár.

Wozniacki 15 évvel ezelőtt sikeres lehetett volna

Arról megoszlanak a vélemények, hogy igazságos-e a pontszámítási rendszer, Szabó Gábor, az Eurosport kommentátora amondó: Wozniackinál nem lehetne jelenleg jobb világelsőt találni, de szerinte túl nagy súllyal esnek latba a Premier-tornák a pontszámításnál.

"Az emberek nem tartják számon, hogy Roger Federer vagy Rafael Nadal hány ATP ezres tornát - a Grand Slamek utáni legrangosabb versenyt - nyert, mindenki csak arra emlékszik, hogyan szerepeltek a négy Grand Slam-viadalon. Ha azt veszem, hogy Clijsters tavaly megnyerte a US Opent, aztán az év végi világbajnokságot, majd az idén az Australian Opent, és Wozniacki mégis vissza tudta venni tőle a világelsőséget, akkor elmondhatjuk, hogy rossz a rendszer. Persze nem szabad elvitatni Wozniacki érdemeit, mert a kötelezőket szinte mindig behúzza, de az ő stílusa és alkata alkalmatlan arra, hogy hét meccset nyerjen zsinórban egy GS-tornán, mivel nem játszik elég agresszíven. Tizenöt évvel ezelőtt még sikeres lehetett volna, most ehhez az kéne, hogy olyan sorsolása legyen, amivel elkerülné a közvetlen riválisokat."

Wozniackinak a többiek is a kezére játszanak, a helyzet kicsit a Forma-1-re hasonlít, ahol Sebastian Vettel azért is tud hatalmas pontelőnyt felhalmozni, mert mögötte állandóan változik a sorrend, és így egymástól veszik el a pontokat a riválisok. Pedig Wozniacki a nyáron nem volt kirobbanó formában, Cincinnatiben és Torontóban is elbukta az első meccsét, az előbbi helyszínen győztes Marija Sarapovának esélye lehetett volna megközelíteni a dánt, de elszúrta a US Opent, ahol már a harmadik körben kizúgott.

A hétfőn kiadott világranglistán az orosz szőkeség már második, 3100 pont a lemaradása Wozniacki mögött, de ha az idén gyűjtött pontokat nézzük, akkor csak ezerrel szerzett kevesebbet. Szabó szerint Sarapovából lehet még újra világelső, mert "jó feje van a játékhoz", bár mostanában hajlamos elrontani a meccsek végét, de kezdi korábbi vállsérülése előtti önmagát idézni.

Forrás: AFP
Sarapova régi önmagát idézi at utóbbi időben

Szafinát és Ivanovicot tönkretette a világelsőség

Szurkolói fórumokon gyakran felmerülő kritika, hogy a női tenisz azért kiegyenlített, mert a mezőny összességében jóval gyengébb, mint korábban, és nincsenek olyan egyeduralkodók, mint amilyen Martina Navratilova vagy Steffi Graf voltak. "Mindig vitatni szoktam, ha gyengébb mezőnyről beszélnek, Graf után Martina Hingisnek, a Williams testvéreknek vagy Justine Heninnek is volt olyan időszaka, amikor uralta a mezőnyt. Most nincs olyan, aki ennyire kiemelkedne, de biztosan lesz. Ha a világranglista első száz helyezettjét megnézzük, nem hiszem, hogy átlagban gyengébb lenne, mint korábban volt, és az első húsz közül bárki esélyes arra, hogy megnyerjen egy nagy tornát" - vélekedik Szabó.

Nem Wozniacki az egyetlen, aki GS-győzelem nélkül néz le a többiekre a ranglista éléről, korábban Clijsters, Amélie Mauresmo, Jelena Jankovic és Dinara Szafina is így lett világelső, közülük a belga és az azóta már visszavonult francia később pótolta a hiányt. Szafinára ugyanaz igaz Szabó szerint, mint a 2008-ban a Roland Garrost megnyerő Ana Ivanovicra, mindkettőjüket "tönkretette a világelsőség, nem tudták kezelni a helyzetet". A sport törvényszerűsége itt is működik, a visszaeső klasszisok helyét átveszik azok, akik egy ideje ott voltak a tűzközelben, így jött össze a nagy dobás tavaly Francesca Schiavonénak, az idén pedig Li Nanak, Kvitovának és Stosurnak.

"Stosur szerintem Wozniacki ellen kikapott volna, de Serena ellen nem volt vesztenivalója, és a sportban elő szokott fordulni, hogy nem a nagy favorit nyer. Amikor Stosur tavaly élete első GS-döntőjét vívta Párizsban Schiavone ellen, ott kilencven százalékot nyújtott, ami azért nem rossz, most pedig élete meccsét játszotta" - értékelte a döntőt Szabó.

Stosur a Lyme-kórt is legyűrte

A 27 éves Stosur nyolcéves korában kezdett el teniszezni, 16 évesen mutatkozott be a WTA-sorozatban, de csak három évvel később nyerte az első meccsét egyéniben. 2005-ben játszhatott először döntőt, de Gold Coaston kikapott a svájci Patty Schnydertől, majd Sydneyben honfitársnőjétől, Alicia Moliktól, igaz, némileg kárpótolhatta, hogy utóbbi helyszínen párosban begyűjtötte első trófeáját Bryanne Stewart oldalán.

2005-ben első GS-győzelmét is megszerezte, vegyes párosban Scott Draperrel nyert Melbourne-ben, majd a US Openen Lisa Raymonddal győzött női párosban, akivel az év végi vébét is megnyerte. Egy évvel később a Roland Garroson is győztek Raymonddal, majd a vébén duplázni tudtak, az év végén pedig egyesben addigi legjobb eredményeként a 29. helyen állt. 2007 második felében állandó egészségi gondokkal küszködött, végül októberben Lyme-kórt állapítottak meg nála.

Forrás: AFP
Stosur korábban párosban ért el nagy sikereket, most már egyesben is számolni kell vele

2008 áprilisában egy ITF-tornán tért vissza (ebben a sorozatban főleg a fiatalabb játékosok, vagy a világranglistán az elit mögött tanyázó teniszezők indulnak, ez amolyan előszoba a komolyabb pénzdíjjal és erősebb mezőnnyel bíró WTA-tornák előtt), majd szeptemberben már a szöuli WTA-tornán játszott döntőt. Egyesben 2009-ben jött át Stosur számára az igazi áttörés, amikor elődöntőt játszott a Roland Garroson, Oszakában pedig első WTA-tornagyőzelmét aratta. Tavaly Charlestonban újabb tornát nyert, Párizsban összejött első GS-döntője is, az év végi vébén pedig elődöntőt játszott.

Két rekord után borította a papírformát a US Open döntőjében

A jó formáját Stosur 2011-ben is megőrizte, Melbourne-ben és Párizsban is a harmadik fordulóig jutott (Wimbledonban Czink Melinda lepte meg az első körben), Rómában és Torontóban döntőzött, Kanadában éppen Serena Williams verte meg. New Yorkban kilencedik kiemeltként indult, Arvidssont és Vandeweghét két játszmában megverte, aztán Petrovát három óra tizenhat perces meccsen, a torna történetének leghosszabb női csatájában gyűrte le. A Kirilenko elleni meccsen egy újabb rekordnak volt részese, a második szett 17-15-re végződő rövidítésénél nem volt hosszabb a nők mezőnyében GS-tornán.

A második kiemelt Zvonarjovát két, a torna meglepetésemberét, a német Kerbert három játszmában búcsúztatta, majd jött a már említett döntő, amelyben felborította a papírformát, és simán elintézte a sokkal esélyesebb, fiatalabb Williamst, és ezzel 31 év után nyert GS-tornát ausztrálként a nők között.

Minden idők egyik legnagyobb teniszezőnője, a 24 Grand Slam-tornát nyerő Margaret Court szerint Stosur képes arra, hogy átvegye a vezér szerepét a női mezőnyben. "Jelenleg öt-hat olyan játékos van, aki bármelyik GS-tornát megnyerheti, de úgy érzem, két éven belül lesz valaki, aki kiemelkedik közülük, és uralni fogja a női teniszt. Stosurban minden megvan ahhoz, hogy ő legyen ez a domináns játékos, ez két tényezőn múlik: elég sikeréhes lesz-e, valamint feljebb tud-e lépni egy szinttel, hogy stabilan hozzon egy erős teljesítményt. Amikor valaki négy-öt tornát megnyer zsinórban, akkor lesz belőle igazán nagy bajnok" - mondta az ausztrálok legendája.