Vágólapra másolva!
A szabadfogásúak 96 kg-os súlycsoportjában szereplő Kiss Gergely első meccsét ugyan megnyerte a vigaszágon, de a másodikon kikapott, így lemaradt az olimpiai kvótáról az isztambuli birkózó-világbajnokság szombati versenynapján.

Kiss a dél-koreai Kim Jae Gang elleni győzelemmel kezdett, de a folyatásban nem tudott mit kezdeni a 2006-ban világbajnok, az Ázsia Játékokon kétszer aranyérmes iráni Reza Mohammad Ali Jazdamival, aki az első pillanattól kezdve irányított, már a mérkőzés elején páros combfogásból kiemelte és földre döntötte Kisst.

Később még a magyar egy gáncskísérletét megkontrázva mögékerüléssel zárta le az első menetet (0-4). A folytatásban Jazdami háromszor egymás után ugyanolyan akcióval szerzett egy-egy pontot: lábra támadott és földre vitte Kisst, aki a második szakasz vége előtt egy gánccsal megszerezte becsületpontját (1-3).

Jazdami a döntőig menetelt, így Kiss folytathatta a küzdelmet a vigaszágon, ahol két mérkőzést kellett volna nyernie, hogy londoni indulási jogot szerezzen.

A spanyol Elder Villanueva Gonzalez legyőzése könnyed ujjgyakorlat volt, Kiss jószerivel azt csinált ellenfelével, amit csak akart. Az első menetben páros combfogással hátára döntötte (5-0), a másodikban pedig hasonló akció után tusgyőzelmet aratott.

A londoni indulási jogért és a bronzcsatáért vívott összecsapáson a tavalyi vb fehérorosz bronzérmese, Ruszlan Sejkov várt rá. Kiss nem talált fogást riválisán, aki viszont lábra támadásokkal megfogta őt. Sejkov ilyen akcióból az első felvonásban kettőt - plusz egy kitolást - mutatott be (0-3), a másodikban pedig hármat (0-3), így ő szerzett már most ötkarikás részvételi jogot.

A nap másik magyar szereplője, a 84 kilós Veréb István első, a 32 közé jutásért rendezett meccsén kikapott a címvédő bolgár Mihail Petrov Ganevtől, és később ki is esett, mivel legyőzője nem menetelt el a fináléig.

eredmények, szabadfogású 60 kg (47 induló):
1. Beszik Kuduhov (Oroszország)
2. Franklin Gomez Matos (Puerto Rico)
3. Jumoto Kenicsi (Japán) és Dauren Zsumagazijev (Kazahsztán)

a döntőben:
Kuduhov - Gomez Matos 2-0 (3-0, 1-0)

szabadfogású 84 kg (46 induló):
1. Sarif Sarifov (Azerbajdzsán)
2. Ibragim Aldatov (Ukrajna)
3. Dato Marszagisvili (Grúzia) és Albert Szaritov (Oroszország)
...24. Veréb István

a döntőben:
Sarifov - Aldatov 2-0 (1-0, 2-0)

szabadfogású 96 kg (41 induló):
1. Reza Mohammad Ali Jazdani (Irán)
2. Serhat Balci (Törökország)
3. Ruszlan Sejkov (Fehéroroszország) és Jacob Stephen Varner (Egyesült Államok)
...8. Kiss Gergely

a döntőben:
Jazdani - Balci 2-1 (4-0, 0-1, 1-0)