Vágólapra másolva!
A 63 kilós Sastin Marianna imponáló magabiztossággal győzött a negyeddöntőben, ezzel olimpiai kvótát szerzett az isztambuli birkózó-világbajnokság csütörtöki versenynapján, majd az elődöntőt is megnyerte, így az aranyéremért küzdhet.

A Vasas 28 éves versenyzője az első kettőhöz hasonlóan a harmadik meccsét is menetvesztés nélkül nyerte meg, ugyanis az idei Ázsia-bajnokság ezüstérmese, az észak-koreai Kim Ran Mi talán még annyi ellenállást sem tudott kifejteni, mint korábbi két ellenfele.

Sastin az első pillanattól kezdve kezdeményezően lépett fel, űzte-hajtotta, helyenként szinte kergette riválisát, aki az egyik magyar akció kivédése után egy pillanatra Sastin mögé került, és ezzel vezetést szerzett. A korábbi vb-ezüstérmes magyar azonban pillanatok alatt kiszabadult, és folytatta tovább támadását, amíg ki nem tolta a szőnyegről az ázsiait. Utána már csak az eredmény tartására törekedett sikerrel, utolsó pontszerzőként pedig övé lett a menet. A folytatásban is Sastin akarata érvényesült, ráadásul miután földre vitte Kimet, oda-vissza háromszor megpörgette, ezzel véget vetve a második két percnek és a meccsnek is.

Sastin Marianna az elődöntőben is két menetben győzött, de alaposan megizzadt a tavalyi Ázsia Játékokon ezüstérmes mongol Naszanburma Acsirbat ellen, akit a tavalyi vb-n a negyeddöntőben szintén legyőzött. A 2005-ben vb-ezüstérmes magyar a tőle megszokott vehemenciával kezdett, ellenfele azonban sokáig kiválóan védekezett, az összes támadási kísérletet hárította. Amikor már szinte mindenki a sorsolást várta, Sastin csípődobással földre vitte Acsirbatot, aki utána átforgatta Sastint, de addigra már lejárt az idő.

A folytatásban a mongol kezdeményezett, ráadásul eredményesen, ugyanis földre vitte Sastint, a magyar birkózó azonban utána megforgatta ellenfelét, később pedig ülőhelyzetből is átfordította, ezzel kétpontos előnyre tett szert. Az utolsó másodpercekre állásból folytatódott a küzdelem, és Sastin megkoronázva addigi teljesítményét még egyszer lecsavarta Acsirbatot, így pályafutása során másodszor világbajnoki döntőben szerepelhet.

Sastinnak a fináléban a kétszeres olimpiai bajnok japán Icso Kaori lesz az ellenfele, aki a tavalyi vb-elődöntőben legyőzte őt.

Eközben az 55 kilós Barka Emese után a nem olimpiai súlycsoportban szereplő Sleisz Gabriella is kiesett, mivel legyőzője, a török Leyla Metin kikapott a negyeddöntőben.