Vágólapra másolva!
A Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakkettős úgy nyert világbajnoki címet Szegeden, hogy több hónapja nem kapott fizetést az MTK-tól, és mivel eddig nem voltak komolyabb eredményeik a felnőtteknél, ösztöndíjban sem részesültek. Deutsch Tamás elnök elismerte, hogy több versenyzőnek is tartoznak, és azt ígéri, hogy hamarosan rendezik az elmaradásokat. Az egyesülethez tartozik mostantól a focicsapat is, ami Deutsch szerint jót tehet a többi szakosztálynak is.

Az MTK többhavi fizetéssel tartozik versenyzőinek, így a Szegeden újoncként világbajnoki címet nyert Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakkettősnek is. "Körülbelül hét havi fizetéssel tartoznak nekem, legutóbb áprilisban kaptam meg a december havi pénzemet. Így azért meglehetősen nehéz napról napra élni" - mondta az [origo]-nak a 26 éves Tóth Dávid, aki a szerződése szerint havi 100 ezer forintot keresne. A világbajnok kajakos hozzátette, hogy nincsenek nagy igényeik, nekik már tökéletesen megfelelne az is, ha a szerződésben foglalt pénzüket időben megkapnák.

A párost edző Fábiánné Rozsnyói Katalin szerint versenyzői ennél többet érdemelnének: "Egyiküket a testvére szponzorálja, ő tartja fenn a lakást, és a szülei etetik" - mondta az [origo]-nak. "Úgy érzem, hogy nincsenek kellőképpen megfizetve, pedig felnőtt emberekről van szó, akiknek nap mint nap kell a pénz. Szeretném, ha az MTK jobban elismerné ezeket a kiváló sportolókat."

A fővárosi klub kajak-kenu szakosztályát irányító Rajna András elismerte, hogy vannak problémák. "Teljesen egyetértek Kati néni felvetéseivel. Nem örömteli a helyzet, ha azt megkapnák a versenyzők, ami a szerződésükben van, nem lenne ilyen gond."

"Legfeljebb egy teljes hajóhosszal nyertek volna"

Kérdésünkre Deutsch Tamás, az MTK elnöke - egyben a Fidesz európai parlamenti képviselője - is elmondta, hogy komoly elmaradásaik vannak a klub kajak-kenusai felé, de azt állítja, hogy rövidesen az összes tartozásukat kiegyenlítik. "Egyetértek abban, hogy a kimagasló eredményt elérő sportolók megbecsülést érdemelnek, anyagit és nem anyagit. Mindenkinek van egy szerződése, az ebben foglaltakhoz képest az anyagi juttatások folyósításában valóban elmaradásban vagyunk, van, akinél egy-két hónappal, de van, akinél hét-nyolc hónappal csúszunk. Szeptemberben azonban szeretnénk ezeket a tartozásokat kiegyenlíteni, visszamenőleg mindenki megkapja a pénzét. Ugyanakkor az eredmények azt mutatják, hogy nem befolyásolta döntően a felkészülést és a világbajnoki szereplést ez az elmaradás, legfeljebb annyiban lett volna más a helyzet, ha nincs tartozás, hogy a férfi kajakpáros nem fél, hanem egy teljes hajóhosszal nyer, vagy Benedek Dalma jobban húz a győztes kajaknégyesben."

Deutsch megjegyezte ugyanakkor, hogy egy sportoló juttatása a klub felől több elemből áll, a fizetés ennek csak az egyik része. "A felszerelések, az edzőtáborok, a sportorvosi költségek, mind pénzbe kerülnek. Persze ez nem helyettesíti a fizetést, de amikor egy sportoló aláír egy szerződést, akkor előtte mérlegel, és a mérleg nyelvére nemcsak a bérezést teszi, hanem azt is, hogy milyen körülmények között kell majd versenyeznie, milyen szakmai munka folyik az adott klubnál, és szerintem Fábiánné Rozsnyói Katalin vezetésével ez utóbbi kimagaslóan jó az MTK-nál. Ezt bizonyítja az is, hogy sorra kopogtatnak az ajtónkon férfi kajakosok, akik szeretnének nálunk versenyezni."

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Szeptemberben várhatóan a pénzüknek is örülhetnek Tóth Dávidék

Deutsch szerint Várszegi kiszállásával több pénz juthat a kajak-kenura

Tizenhat év után Várszegi Gábor és a Fotex-csoport új tulajdonosoknak adta át az MTK futballcsapatát. Az új többségi tulajdonos az anyaegyesület lett. Kérdés, hogy Várszegi Gábor kivonulását mennyire fogják megérezni a szakosztályok, így a nehéz helyzetben lévő kajak-kenusok, illetve miből telik majd a futballcsapat finanszírozására is, ha már eddig is hónapokat csúsztak a fizetések.

Az új tulajdonosi kört vezető Deutsch Tamás szerint a kevésbé nagy reklámértékkel bíró sportágak csak profitálhatnak abból, hogy a több szponzort vonzó labdarúgás is az anyaegyesület kezébe került. "Az MTK sportegyesület és a labdarúgócsapat között egy tulajdonosi kapcsolat van, így nincs az a veszély, hogy az MTK pénze egy másik szakosztály helyett a labdarúgásba menne. Az MTK marketingértéke ráadásul ezáltal nőni fog, és remélhetőleg még több szponzor áll majd a klub mellé, hiszen az olyan látványsportok, mint a labdarúgás, több reklámbevételt könyvelhetnek el" - mondta az elnök, aki szerint az idei szezonra a focicsapat stabil költségvetéssel rendelkezik, azt azonban a felek nem hozzák nyilvánosságra, hogy Várszegi mennyiért adta át a tulajdonrészét.

A szövetség kisegíti az új világbajnokokat

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára kérdésünkre elmondta, hogy bár Tóthék nem olimpiai számban nyertek, figyelembe fogják venni az ösztöndíjak most készülő új elosztásánál a világbajnoki aranyérmet, annál is inkább, mivel az ő számukból könnyen át lehet kerülni valamelyik olimpiai számba. A páros a jövőben havi 80-100 ezer forintot kap majd a szövetségtől, eddig nem utaltak nekik ilyen ösztöndíjat, hiszen nem volt kiemelkedő felnőtt eredményük.

A kajak-kenu válogatott tagjainak három pillérre épül a jövedelme, a MOB-ösztöndíjra, az egyesületi fizetésükre és a szponzori szerződésekre. Az ösztöndíjakról a MOB dönt a sportági szövetség javaslata alapján. Az ösztöndíjak 40 és 400 ezer forint között változnak, az olimpiai számokban indulók elsőbbséget élveznek. Van tíz-tizenkét versenyző, aki a válogatott eredményeit hozza, ők kiemelt szerepben vannak, a második vonal viszont legfeljebb az egyesületi jövedelmére számíthat.

Az olimpiai érem megalapozhatja a sportoló egész életét

Deutsch Tamás azt mondta, megérti, ha a versenyzők panaszkodnak a tartozások miatt, de az elnök szerint úgy kell felfogni ezeket az éveket, hogy a munka, amit elvégez, egy hosszútávú befektetés, hiszen ha olimpiai bajnoki érmet, esetleg aranyat nyer, akkor a jövőben havi közel négyszázezer forintos ösztöndíjat kap, amely a sportolói pályafutása befejezése után is jelentősen megkönnyítheti az életét.

Tóth Dávid és Kulifai Tamás száma, a kajak páros 500 méter nem olimpiai szám, a 200 és az 1000 méterrel ellentétben, ám mivel a kvótákat nem személyek, hanem hajók kapják meg, a londoni játékokon elindulhat a két fiatal, ha a legjobbnak bizonyul a magyar mezőnyben valamelyik távon.

"Egyértelműen az olimpiai indulás kiharcolása a cél jövőre. Sajnos nem vagyunk olyan gyorsak, hogy 200 méteren legyen esélyünk, így valószínűleg az 1000 méterre fogunk ráfeküdni, ahol egyébként korábban is mentünk már jó pályát" - mondta Tóth Dávid.

"Nem érdekli, ha el vagyunk fáradva"

Tóth Dávid a világbajnokságon a kajak kettes célbaérés után az [origo]-nak azt nyilatkozta, hogy edzőjüknek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak van a legnagyobb szerepe abban, hogy világbajnokok lettek. "Tavaly, amikor megtudtuk, hogy ő lesz az edzőnk, nagyon megörültünk. Tudtuk, hogy kemény lesz, és ez be is igazolódott" - kezdte Tóth. "Teljesen más jellem, mint a korábbi edzőnk, nem érdekli, ha el vagyunk fáradva, nem érdekli, ha fáj a hátunk a túlterheltségtől, el kell végeznünk a munkát, amit eltervezett nekünk. Nincs visszabeszélés nála, csak a kőkemény munka, de edzés után nagyon jókat lehet vele beszélgetni. Meghallgatja a problémáinkat, mert kell neki is a visszajelzés, de az igaz, hogy nem mindig veszi figyelembe, ha panaszkodunk, hogy fáradtak vagyunk. Az eredmények viszont őt igazolják."

Fotó: Hajdú D. András [origo]


"A családalapításhoz ez már kevés"

Rajna András, az MTK szakosztályvezetője nem gondolja, hogy más kluboknál sokkal jobbak lennének a kilátások. "Nyilván a már befutott versenyzők, például Kammerer, Kovács, Janics vagy Vajda helyzete egészen más, de azt hiszem, egy 100 ezer forintos jövedelemmel már nem panaszkodhat manapság egy versenyző. Ha egy fiatal otthon lakik, ezzel még elboldogul, persze ennyiből nem tud messzire menni, a családalapításhoz ez már kevés."

Az MTK-nál a vízitelep is felújításra szorul, Deutsch meg is ígérte a versenyzőknek és az edzőknek az év elején, hogy változtat a körülményeken. "A telep állami tulajdonban van, sokáig tárgyaltunk az illetékes szervvel, de most sikerült megállapodni a használati szerződésben. Ez nem azt jelenti, hogy most ledózeroljuk, és négy hónap alatt egy új, minden igényt kielégítő vízitelepet építünk, de azt megígérhetem, hogy az ősszel elkezdjük a felújítást, és tavaszra jelentősen javulnak fognak a körülmények" - mondta az elnök.