Vágólapra másolva!
Idejében kapcsolva, egy belevaló ügyvéddel lehetett volna esély a pekingi olimpia ezüstérmének megszerezésére, állítja Pars Krisztián, aki annak ellenére negyedik maradt, hogy két fehérorosz vetélytársát négy éve doppingvétségen érték. A londoni kvótát idén megszerző kalapácsvető a következő három évben szeretne olimpiai és világbajnok lenni, és örül, hogy az utóbbi hónapokban nem zaklatták a doppingellenőrök.

- Két hónapon belül legyőzte a világranglista-vezetőt és az olimpiai bajnokot, a legutóbbi versenyét is megnyerte Oroszországban. Hogyan értékeli a teljesítményét?
- Elégedett vagyok, mert a felkészülés jól sikerült, megszereztem az olimpiai kvótát, erőnlétileg kiválóan érzem magam, és egyre jobban össze tudom rakni a technikámat is. Utóbbi kettő pedig szervesen összefügg egymással, a négy forgás során fontos a gyorsítás, ehhez megfelelő erő kell, nem véletlen, hogy a kalapácsvetés talán a legnehezebb atlétikai szám.

- A két évvel ezelőtti berlini világbajnokság előtt zsinórban tizennyolc versenyt nyert, de a vb-n nem jött össze a dobogó sem. Mennyire hasonló ahhoz az időszakhoz az idei éve?
- Jobban állok, főleg a technikámmal. 2009-ben sérülés is komolyan hátráltatott, ez a balszerencse ezúttal sem került el: három hete megsérült a bal kezem mutatóujja, márpedig a kalapácsvetéshez a középső három ujj szükséges, azokkal tartom a fogantyút. Így kénytelen voltam a mutatóujjam helyett a kisujjammal fogni és dobni, emiatt olyan terhelést kapott, amely iszonyatos fájdalommal járt. Szerencsére meggyógyultam, ismét normálisan tudok készülni.

- A márciusi szófiai téli dobó Európa-kupán 79,84 méteres eredménnyel győzött, akkor azt mondta, úgy érzi, ebből a nyári főszezonra akár egyéni csúcs, 83 méter körüli eredmény is lehet.
- Meg is lett volna, az izmiri csapat Európa-bajnokságon akadt egy 82 méter feletti, de szektoron kívüli dobásom is. Az ujjsérülés kicsit visszavetett, ennek ellenére 81 méter felett várok magamtól a vébén.

- Ki lesz a legnagyobb riválisa az augusztus végi, tegui világbajnokságon?
- Három-négy versenyző van, aki képes a 80 körüli eredményre. Úgy érzem, egyedül az idei világranglistát vezető orosz Alekszej Zagornyij lehet veszélyes, őt idén többször legyőztem már, de nagyon kiszámíthatatlan versenyző.

- Hogyan készül addig?
- Most elutazunk Horvátországba, Medulinba, ahol egy szállodának konditerme és dobóterülete is van, ott folytatjuk a felkészülést. Július 30-án a Gyulai-emlékversenyen és az egy héttel későbbi magyar bajnokságon is rápihenés nélkül, edzésből indulok, utána jöhet a közvetlen vb-hajrá.

- Mennyi időt tölt egy évben a dobókörben?
- Kiszámolni is nehéz. Télen napi 40-50, nyáron napi 23-30 dobást csinálok, egyedül a vasárnapom szabad.

- Augusztusban világbajnokság, jövő nyáron olimpia, optimális esetben akár egy éven belül elérhet mindent, amit célként tűzött ki önmaga elé.
- Három évet adtam magamnak erre, az idei után még ott lesz a 2013-as moszkvai világbajnokság is.

- Ezek szerint Londonban csakis aranyéremmel lenne elégedett?
- Egyértelműen igen. Most úgy tűnik, minden adott a nagy célhoz. Megkaptuk végre a támogatásokat is a szombathelyi önkormányzattól és az államtól, két hónapnyi csúszást még csak-csak elvisel az ember, de öt-hat havit már nehezen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

- Korábban komolyan felmerült önben, hogy az önkormányzati támogatás hiánya miatt klubot vált?
- Ez régi ügy, akkori nyilatkozatom arra volt jó, hogy megmozduljanak az emberek és felhívjam a figyelmet az áldatlan állapotokra.

- Azt is mondta, általános iskolásként sok sportágat kipróbált. Utólag visszagondolva hogy érzi, jól döntött, amikor az atlétikát választotta?
- Az lehet, hogy egy sikeres csapatsportágban több pénzt keresnék, de én egyéni sportot akartam űzni. Nem lehetek elégedetlen, a hobbim és a munkám ugyanaz, ráadásul bejárom a világot.

- Annus Adrián és Fazekas Róbert emlékezetes 2004-es athéni ügye után sokáig arra panaszkodott, túlzottan is rászálltak a magyar nehézatlétikára a doppingellenőrök. Javult a helyzet?
- Tavalyig fennállt ez az állapot, most lekopogom, két hónapja nem zaklattak. Igaz, folyamatosan versenyeken voltunk, ott pedig állandó az ellenőrzés.

- Minimálisan reménykedik még abban, hogy megkaphatja a pekingi olimpia ezüstérmét?
- Az már kilőve, végleg vége az ügynek. Hiába érték doppingvétségen Vagyim Gyevjatovszkijt és Ivan Tyihont, a Sportdöntőbíróság tavaly a fehéroroszoknak adott igazat. Kaptunk egy hetvenoldalas dokumentumot, amelyben az állt, a leadott minták bizonyos ideig őrizetlenül voltak, így lehetett alkalom manipulálni azokat. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német alelnöke megígérte ugyan, hogy ismét megvizsgáltatják a levett mintákat, de miután a fehéroroszok manipulálást gyanítanak a háttérben, az sem bizonyítana semmit. Talán ha nem várunk másfél évig, hanem két-három hónap után egy belevaló ügyvéddel megyünk az igazunk után, jutottunk volna eredményre. Nem baj, megnyerem az aranyat Londonban, az mindent feledtet majd.