Vágólapra másolva!
Szeptember végére ígéri az úgynevezett hathónapos olimpiai szabállyal kapcsolatos állásfoglalását a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). A kezdeményező Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azért szeretne végleges döntést a kérdésben, hogy ne az olimpia évében szaporodjanak el a szabállyal kapcsolatos bírósági ügyek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2008 nyarán az úgynevezett zéró tolerancia jegyében hozott határozatában kimondta, az olimpián nem vehet részt olyan versenyző, akit az előző négy évben doppingvétség miatt legalább fél évre eltiltottak.

Idén áprilisban az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és a NOB fordult közösen a CAS-hoz a szabályozással kapcsolatban.

Az amerikaiak azért fordultak a CAS-hoz, mert szeretnék tudni, hogy a 400 méteren olimpiai és világbajnok sprinterük, LeShawn Merritt megvédheti-e címét jövőre Londonban, noha korábban huszonegy hónapos eltiltást kapott doppingolás miatt.

A NOB ugyanakkor annak szeretné elejét venni a sportdöntőbírósági állásfoglalással, hogy a londoni játékok előtti hetekben egymást érjék a bírósági ügyek.

A NOB arra alapozva fogalmazta meg korábban a vonatkozó szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra. A szankció bírálói szerint viszont kétszer bűnhődik a vétkes sportoló, ha az eltiltása után még az olimpiáról is lemarad.

Christophe De Kepper főigazgató a közös beadvánnyal kapcsolatban áprilisban jelezte, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tartja majd magát a CAS határozatához.

A NOB-szabálynak vannak magyar érintettjei is. A birkózó világbajnok Kiss Balázsnak március 18-án járt le egyéves eltiltása, melyet doppingvétség miatt kapott. Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó azért hagyta abba másodszor is - idén januárban - az úszást, mert első visszavonulását követően nem jelezte visszatérését, emiatt egyéves eltiltást kapott, ennek következtében pedig a jelenlegi helyzet szerint nem indulhatna az olimpián.