Vágólapra másolva!
Töröcskei István, a Széchenyi Bank elnöke, a MAVIR Zrt igazgatóságának elnöke elvállalta a Magyar Sakkszövetség elnöki posztjára történő jelölését. Töröcskei a csőd közeli helyzetből kilábalást, a hosszú távú jó működtetést, a társadalmi bázis megteremtését tekinti legfontosabb feladatának, és szerinte egy hosszútávú struktúrát kell kialakítani, amit a politikai változás sem robbanthat fel.

- Miért vállalta a felkérést, mi a kötődése a sakkhoz?
- A gyerekkorom a kötődés, a Szalag utcai általános iskolába jártam, ahol csak fiúosztály volt, sokat sakkoztam iskolatársaimmal, nagy divat volt. Utána jött a lovaglás, aztán a bankvilág, de mindig voltak olyan barátaim, akik továbbra is játszottak. Az eredményeket mindig figyeltem, és büszke voltam arra, hogy a sakkozásban igazi nagyhatalom vagyunk. Nálam a sakk elsősorban Portisch Lajost jelenti. A fiataloknak szüksége van példaképekre, és ő igazi példakép lehet számukra. Nagy elismerése a sakkozásnak, hogy Portisch Lajos a nemzet sportolója. Fontosnak tartom, hogy a sakk épüljön be a fiatalok mindennapos tevékenységébe, segítse elő szellemi és kulturális fejlődésüket.

- Milyen elképzelésekkel, szakmai programmal készül a választásra?
- Munkatársaim, köztük marketinghez, pénzügyekhez, nemzetközi kapcsolatokhoz, illetve a sakkozáshoz is értő szakemberek segítségével olyan irányelveket, koncepciókat dolgoztunk ki a magyar sakkozás és a Magyar Sakkszövetség szervezete számára, amelyek célja a magyar sakkozás felemelkedését, a sakksport népszerűségének növekedését, a sakkegyesületek helyzetének jelentős javulását, a játékosok és a sakkban dolgozók nagyobb társadalmi és anyagi megbecsülését biztosítani. Ez a munka majd a megválasztott új elnökség tevékenységével teljesedhet ki, amelyhez kérem az egyesületek, a játékosok és szakemberek további hozzájárulását, segítségét is.

- Élsakkozóinkra idén nagy feladatok várnak. Júliusban rendezik a csapat-világbajnokságot, a legjobb négy sakkozónk játszik a Világkupán, novemberben csapat Európa-bajnokságra kerül sor. Biztosítva lesznek-e az anyagi források, hogy mindenütt a legjobb csapattal játsszunk?
- Még várjuk meg, hogy megválasztanak-e elnöknek. Most csak azt ígérhetem, hogy mindent el fogok követni ennek érdekében. A csőd közeli helyzetből kilábalást, a hosszú távú jó működtetést, a társadalmi bázis megteremtését tekintem legfontosabb feladatomnak.

- A nagy versenyek, a nagy egyéniségek vonzzák a fiatalokat az adott sportágba. Van-e reményünk nagy verseny rendezésére?
- A sakk az egyik legnépszerűbb sportágunk. Olyan nagy világversenyeket kell szervezni, amely az országimázst is növeli. Az internet nagy lehetőségeket kínál, mi a bankunkat is így próbáljuk fejleszteni, egy internet mobilbank szeretnénk lenni.

- Nagyon hasonlít a bankvilág és a sakkvilág. A bankár és a sakkozó is ún. lépésjelöltek között választhat.
- Sajnos mindkettőnél előfordulhatnak hibák...

- Lát-e esélyt, hogy az internet mellett a televízióban ismét megjelenjen a sakk? Játszmaelemzések, versenybeszámolók?
- Amikor elvállaltam a jelölést, akkor végiggondoltam, hogy miben tudok segíteni. A médiában van lehetőségem népszerűsíteni a sakkot. Új kommunikációs csatornák megnyitásával a sakk iránti érdeklődés jelentős növekedése érhető el.

Portisch Lajos olimpiai bajnokunk, nyolcszoros világbajnokjelölt örömmel fogadta Töröcskei István felkérését, hogy tudásával, tapasztalatával, óriási rutinjával segítse az új sportági vezetés munkáját.

- Azzal tisztában vagyunk, hogy sohasem lesznek olyan pénzügyi forrásaink, mint például a Török Sakkszövetségnek, de ott elindult a kötelező iskolai sakkoktatás, jelentős bevételekhez is jutottak versenyszervezéssel, versenyeztetéssel.
- Az iskolai sakkoktatás adja a tartalékot. Meg kell szerettetni a sakkot a gyerekekkel, később ők adhatják a hátországot a sakknak, belőlük lesznek a sakkszeretők, a sakkrajongók, és felnőttkorukban a pénzügyi hátteret is biztosíthatják. Hosszabb távon kell gondolkodnunk. Most rövid távon meg kell oldanunk a pénzügyi problémákat, de hosszú távú struktúrát kell kialakítani, amit az esetleges politikai változás se robbanthasson fel. Stabil legyen, ahhoz ne lehessen hozzányúlni.

- A klubok, az egyesületek helyzete nagyon nehéz, számos nagy múlttal is rendelkező klub megszűnt. Nagyon félek attól, ha a magyar sakkot még oly féltő szeretettel támogató, csapatokat működtető idősebb generáció nem lesz képes akkora lendülettel dolgozni, akkor ki veszi át a helyüket?
- Itt lát egy nagyobb szakadékot a korosztályok között? Gondolom, hogy különösen az önzetlenül támogatókról, vagy a nagyon kis pénzért is szorgoskodókról van szó. Egyik legfőbb feladatunk a magyar sakkozás egyesületi rendszerének életben tartása és fejlesztése. Az egyesületek nélkül a sakksport még talán néhány évig élhet a múltjából, a jövőjét viszont elveszti. Számos lehetőséget látok az egyesületek helyzetének javítására, de értem, hogy mindenekelőtt a jelenlegi anyagi terheken kell enyhíteni.

- Tudjuk, hogy szereti a labdarúgást. Kinek drukkol majd a Bajnokok Ligájának döntőjében?
- A Barcelonának drukkolok. Mivel öt évet töltöttem Angliában, így az angol focit is szeretem, az Arsenal a kedvenc, de az Aston Villának is drukkolok.

- A többi sportág közül melyiket kedveli?
- A lovaglást, korábban versenylovas voltam, díjugrató, amely uyanolyan magas koncentrációt igényel. Egy versenypályát 3-5 perc alatt teljesítettünk, lehetett akármilyen hideg, mindig csuromvizes voltam, mire célba értem. Egyetem alatt azzal kerestem a kenyeremet, hogy dublőrködtem. A sport szeretete a véremben van.