Vágólapra másolva!
Kazanyban május 4. és 26. között rendezik meg 8 résztvevővel a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket.  Az első körben a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Gata Kamskyval mérkőzik meg, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az azeri Tejmur Radzsabovval csatázik. Az örmény Levon Aronjan ellenfele az orosz Alekszandr Griscsuk, míg az izraeli Borisz Gelfand az azeri Sahriyar Mamedgyarovval küzd meg. A negyeddöntőben és az elődöntőben négyjátszmás meccseket játszanak, a döntőben hat parti dönti el, hogy jövőre ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Gelfand és Mamedgyarov pályafutásának legfontosabb eredményeit idézzük fel. Párharcuk mai első partijában Mamedgyarov lesz a világos.

A viadal doyenje, az izraeli színekben játszó Borisz Gelfand a 2009-es Világkupa megnyerésével harcolta ki a részvételi jogot. Ellenfele, a 26 éves azeri Sahriyar Mamedgyarov szabadkártyával játszik. Gelfand 2733 ponttal a 16. a ranglistán, Mamedgyarov 2772-vel a 9. Első partijukat 2004-ben,Pamplonában játszották, Gelfand győzött. Azóta még 22 játszmában mérték össze erejüket, Gelfand nyolcszor nyert, hatszor kikapott nyolc remi mellett. A klasszikus gondolkodási idejű küzdelmekben Gelfand 6-1-re vezet, hatszor remiztek. Rapid és villámpartikban Mamedgyarov jóval eredményesebb volt, 4-4-re áll kettő döntetlen mellett. A magyar idő szerint 13 órakor kezdődő találkozón Mamedgyarov kezd világossal.

Borisz Gelfand pályafutása

Borisz Gelfand 1968. június 24-én Minszkben született. 17 évesen megnyerte a szovjet ifjúsági bajnokságot. 1987-ben aranyérmes, egy évvel később ezüstérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon. 1989-ben a Nagymesterek Tanácsának (GMA) Palma de Mallorca-i versenyén vehette át a győztesnek járó trófeát. 1990 óta a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője. Másodikként debütált a linaresi szuperversenyen, a manilai zónaközi döntőn Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben első, és pályafutása során először lett világbajnok-jelölt. Dortmundban és Tilburgban másodikként zárta szereplését. Az újvidéki sakkolimpián az aranyérmes szovjet válogatott tagja volt. Világbajnok-jelölti meccsen nyert a jugoszláv Predrag Nikolics ellen, majd a második körben az angol Nigel Short ellen vesztett. Reggio Emiliában Viswanathan Anand mögött, Garri Kaszparovval holtversenyben második. 1992-ben Moszkvában az Aljechin-emlékversenyen első. 1993-ban Bielben megnyerte a zónaközi döntőt. Párosmérkőzésen nyert az angol Michael Adams és az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A világbajnok-jelölti elődöntőben vezetést szerzett Anatolij Karovval szemben, de végül 6-3-ra kikapott.

Kiemelkedő egyéni eredményeként kétszer is elsőként ünnepelték a belgrádi Invest Bank versenyen (1991, 1995), 1994-ben Dos Hermanasban végzett az élen, 1996-ban Bécsben és Tilburgban lett tornagyőztes. A groningeni 1997-es vb-n remekül menetelt, a legjobb négy között Viswanathan Anandtól szenvedett vereséget. Szép sikert ért el 1998-ban Polanica Zdrojban, tornagyőzelmét két év múlva megismételte. 1998 óta él Izraelben (1994-ben és 1996-ban a fehérorosz válogatottban játszott a sakkolimpián), izraeli színekben 2000-ben, Isztambulban mutatkozott be. A vb-n Újdelhiben a 16 között a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. Egy évvel később Moszkvában a nyolc között az orosz Peter Szvidler állta útját. 2001-ben és 2002-ben is első volt az Amber-torna rapid versenyében. 2003-ban a honi sakkrajongók kétszer is láthatták Gelfandot, a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen játszott, majd az I. Marx György emlékversenyen rapid párharcban 6-2-re legyőzte Polgár Juditot. Plovdivban a csapat Európa-bajnokságon ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása. 2005 számára sikerekben gazdag esztendő, Bermudán, majd Bielben is győztesként ünnepelték. Göteborgban, a csapat Európa-bajnokságon az izraeli válogatottal ismét ezüstérmes. A Világkupán a hatodik helyen végzett, eredménye világbajnok-jelöltséget ért. Egy évvel később a torinói sakkolimpián negyedik izraeli válogatott éltábláján játszott.

2007-ben Elisztában, a világbajnok-jelöltek párharcában az első körben hat döntetlen után a rájátszásban lépett tovább az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanovval szemben, majd az amerikai Gata Kamsky legyőzésével harcolta ki a mexikói világbajnokságon a részvételi jogot. Gelfand a vb-n messze a várakozás felett szerepelt, Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben végzett a második helyen. Egyetlen vereségét nagy hibával szenvedte el. A moszkvai Tal-emlékversenyen kilenc döntetlennel lett holtversenyben harmadik. 2008-ban a drezdai sakkolimpián a remek hajrával ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása és 10 játszmából 7,5 ponttal a legjobbja.

2009-ben megnyerte az ACP rapid Világkupát, a döntőben az orosz Peter Szvidlert győzte le. A báznai szuperversenyen másodikként végzett. Hanti-Manszijszkban a Világkupán az első helyen emelték ki, a viadal doyenjeként megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosulva aratott diadalt. Három meccsét is - többek között Polgár Judit ellen is -rájátszásban nyert meg, a fokozott feszültséget jobban bírta riválisainál. Az elődöntőben kettős vereséget mért a még ukrán színekben játszó Szergej Karjakinra.A döntőben drámai csata után 7-5-re győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen. A négyjátszmás meccsen négy döntetlen született, következett a rapid rájátszás. Újabb remi, majd Gelfand szerzett vezetést, újabb remi, de Ponomarjov egyenlített. Villámpartik döntöttek. Gelfand nyeréssel kezdett, Ponomarjov egyenlített, majd az izraeli sakkozó két győzelemmel megnyerte a párharcot. Végső diadala világbajnok-jelöltséget is jelentett számára.

Tavaly Báznában holtversenyben második, az amszterdami ifjú titánokkal vívott meccsen rutinosan játszva a legjobb pontszerző volt, erejét is jól osztotta be, egy-két gyorsabb remivel plusz pihenőnaphoz jutott. Gelfand játszott a Grand Prix-sorozaton. Négy versenye közül az örményországi Zsermukban játszott legjobban, holtversenyben második volt, összesítésben 11. lett. A rapid műfajban idei nagy sikere leoni tornagyőzelme, a döntőben az örmény Levon Aronjan ellen nyert. Miskolcon rapidmeccsen, teoretikus párharcban 4,5-3,5-re legyőzte Lékó Pétert. A sakkolimpián bronzérmes izraeli válogatott éltáblása. A Tal-emlékversenyen - 2-vel végez, a 10 fős mezőnyben nyolcadik.

Borisz Gelfand az indiai világbajnok Viswanathan Anand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk mellett sikerrel veszi fel a harcot az ifjú trónkövetelőkkel, az idősebb korosztály egyik legnagyobb egyénisége.

Sahriyar Mamedgyarov pályafutása

Az azeriek másik világbajnokjelöltje, kétszeres junior világbajnok, csapattal Európa-bajnok Sahriyar Mamedgyarov 1985. április 12-én született. Hazai versenyeken elért sikerei után 2002-ben a korcsoportos Európa-bajnokságon Berkes Ferenc mögött lett második. Egy év múlva az U18-as vb-t és junior világbajnokságot is megnyerte. Tripoliban, a kieséses rendszerű vb-n a legjobb 32 között búcsúzott, a román Liviu-Dieter Nisipeanutól kapott ki. Bemutatkozik a sakkolimpián az azeri válogatottban, ötven százalékkal debütál. 2005-ben meghívták Wijk aan Zee-ben a nagymesterversenyre, harmadikként végzett. A junior vb-n Berkes Ferencet megelőzve első. A Világkupán a 64 között rájátszásban, a "hirtelen halál" partit elveszítve búcsúzik az orosz Jevgenyij Najerrel szemben. 2006-ban a Corus szuperversenyen - 4-gyel, nyeretlenül Kamskyval csak a 12. helyet osztja. Hoogevenben holtversenyben első Polgár Judittal, a Tal-emlékversenyen ötvenszázalékos, ahogy 2007-ben Dortmundban is.

Hoogeveenben ismét tornagyőztes, a csapat Európa-bajnokságon a bronzérmes válogatott tagja. Moszkvában Kamskyval holtversenyben nyolcadik, a Világkupán a bolgár Ivan Cseparinovval a legjobb 32 között nem bírt. A Corus-tornán -1-gyel végez, a bakui Grand Prix-versenyen holtversenyben negyedik, Dortmundban második. A Tal-emlékversenyen - 2-vel kilencedik. A drezdai sakkolimpián 10 partiból 6 pontot szerez, az elisztai Grand Prix-tornán ötvenszázalékos. 2009-ben az Európa-bajnoki címet szerzett azeri válogatott legjobb pontszerzője, igaz a negyedik táblán játszott. A Világkupán a negyeddöntőben Szergej Karjakintól szenvedett vereséget.

Bursában a csapat-világbajnokságon taktikai okokból ismét a negyedik táblán játszott, kilenc játszmából 8 pontot gyűjtött, de leszorultak a dobogóról. A Grand Prix-versenysorozaton az összesítésben nyolcadikként zárt, de a sakkdiplomáciában erős azeriek végül kiharcolták számára a világbajnok-jelöltséget biztosító szabadkártyát annak ellenére, hogy nem Baku a meccsek házigazdája. Hanti-Manszijszkban csak 12. lett a válogatottal. Jól zárta az esztendőt, hármas holtversenyben első volt a Tal-emlékversenyen.

Mamedgyarov 2007 januárjától a + 2700 Élő-pontos klub állandó tagja, akkor negyedikként jegyezték a ranglistán. Pontjai hol csökkentek, hol nőttek. A mélypont a 2009-es év második fele volt, 21. volt a rangsorban, míg 2010 márciusában már a hatodik. Szuperversenyeken szerényebben teljesített, csak a tavalyi moszkvai eredményét dicsérhetjük, de a különböző csapat-bajnokságokon, nyílt tornákon eredeti stílusa jól érvényesült.