Vágólapra másolva!
Bukás után életét vesztette Wouter Weylandt a Giro d'Italia kerékpáros körverseny harmadik szakaszán. A belga kerekest megpróbálták újraéleszteni, ám nem tudták megmenteni, belehalt súlyos fejsérüléseibe.

A 26 éves kerékpáros 20 kilométerre a céltól, a Genovához közeli Passo del Boccóról lefelé jövet - eddig ismeretlen okból - elvesztette uralmát a kerékpárja felett, és nagy sebességgel egy falnak ütközött. A balesetben súlyos fejsérüléseket szenvedett, a televíziós felvételeken látható volt, hogy Weylandt eszméletlenül feküdt a földön, és erősen vérzett.

A Leopard-Trek csapat sprinterét - miután levágták a fejéről a sisakját - szívmasszázzsal, adrenalin- és atropininjekcióval próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

"Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az azonnali beavatkozás ellenére sem tudtunk semmilyen módon segíteni rajta" - nyilatkozta a RAI Sportnak Giovanni Tredici, a Giro vezető orvosa. "Már a megérkezésünkkor eszméletlen volt, 40 percig próbálkoztunk, de nem tudtuk megmenteni."

Forrás: AFP

A bukás egy szerpentines úton történt, ahová 25 perc, más források szerint közel háromnegyed órán át nem tudott leszállni a mentőhelikopter, amely végül egy tisztáson landolt. A sportolót kórházba szállították, ahol már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A harmadik szakaszt Angel Vicioso nyerte, David Millar lett a második, aki így átvette a rózsaszín trikót az összetett korábbi éllovasától, Mark Cavendishtől. A szokásos eredményhirdetés Weylandt balesete miatt elmaradt.

Weylandt - akinek párja szeptemberre várja első gyermeküket - tavaly megnyerte a Giro harmadik szakaszát. Az első nagy sikerét 2008-ban érte el a Vuelta a Espanán, amelyen megnyerte a 17. szakaszt.

A La Gazzetta dello Sport című olasz sportnapilap szerint Weylandt a Giro történetének a negyedik halálos áldozata. Az első tragédia még 1952-ben történt, akkor az olasz Orfeo Ponsin hunyt el, 1976-ban a spanyol Juan Manuel Santisteban, míg 1986-ban a szintén olasz Emilio Ravasio halt meg a verseny alatt.