Vágólapra másolva!
A sakkcsapat-bajnokság első osztályának nyolcadik fordulójában vasárnap vívják a zalai nagy rangadót, a címvédő Aquaprofit-NTSK csapata a korábban hatszoros bajnoki címmel büszkélkedő Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp együttesével mérkőzik meg. Az ezüstéremre pályázó paksiak a harmadik helyezett MLTC gárdájával küzdenek meg. A Bundesligában a hétvégén dől el, hogy ünnepelheti-e hatodik bajnoki címét az OSG Baden-Baden. A Werder Bremen elleni sorsdöntő rangadót szombaton 14 órától a schachbundesliga.de honlapon lehet követni.

A vasárnapi csúcstalálkozón a zalaegerszegiek a vendéglátók, a páratlan táblákon sötéttel játszanak. A címvédő, háromszoros bajnok nagykanizsai gárda a bajnokságon nyolcpontos előnnyel vezet az Atomerőmű SE előtt, a Csuti csak az ötödik, 15 pont a hátránya az éllovassal szemben. Az Aquaprofit erőlistáján világklasszisok egész sora, kezdve az indiai világbajnok Viswanathan Ananddal, a spanyol Alekszej Shirovval, és a női világranglistát nagy fölénnyel vezető, a franciaországi férfi Eb-n bronzérmet szerző Polgár Judittal. Valamennyi fordulóban az együttes összeállítása meglepetés az ellenfél számára, dr. Flumbort András csapatkapitány "sakkozhat" a játékosokkal. A zalaegerszegiek anyagi nehézségekkel is küszködnek, ez is magyarázza a korábbiaknál gyengébb szereplésüket.

Az ezüstéremre a paksiak pályáznak a legnagyobb eséllyel. A Mátyásföldi LTC-vel vendégként mérkőznek meg, 3,5 pontos előnnyel ülnek a sakkasztalhoz. Semmit nem bíznak a véletlenre, Berkes Ferenc és Ács Péter is asztalhoz ül, s nem vendégjátékosként az Eppingen színeiben a Bundesligában.

A bajnokság állása:
1.Aquaprofit-NTSK 60,5 pont
2. Atomerőmű SE Paks 52,5
3. Mátyásföldi LTC 49
4. Haladás VSE 47,5
5. Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 45,5
6. Pénzügyőr SE 42,5
7. Hungaropharma Decs 41,5
8. Honvéd - Balázs Diák 41
9. ASS-Makó SVSE 37
9. Kazincbarcika VSC 33,5
11. Vasas SC 31,5
12. Tabáni Spartacus-Vízművek 22

A 8. forduló párosítása:
Pénzügyőr SE - ASS - Makói SVSE
Hungaropharma Decs - Tabáni Spartacus-Vízművek
Kazincbarcika VSC - Haladás VSE
Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK - Aquaprofit-NTSK
Mátyásföldi LTC - Atomerőmű SE Paks
Honvéd - Balázs Diák - Vasas SC

A neves idegenlégiósok egész sorát felvonultató, 16 csapat részvételével 8 táblán zajló német csébén a hétvégén kettős fordulóval ér véget a bajnokság. A sorsolás szeszélye folytán a viadal első és második helyezettje találkozik, házigazdaként az ötszörös bajnok, listavezető OSG Baden-Baden a Werder Bremen együttesével szombaton sorsdöntő meccset vív. A szabályok szerint a csapatoknak csütörtökig meg kellett jelölniük a 8-8 játékost, akik a csatába indulnak.

Tiszteletet parancsoló névsor, remek párharcokat várhatunk. Csak irigykedhetünk, hogy a játszmák internetes közvetítése, az eredmények gyors közlése milyen magas színvonalon, a legmodernebb technika segítségével történik meg. A címvédő Baden csapatában nem játszik a világranglista első és második helyezettje, Anand és a norvég Magnus Carlsen, de a bajnokság során csak az Eppingen csapatával 4-4-re végző, a többi csapatot legyőző együttesben még bőven van világklasszis. Nem panaszkodhat a Werder Bremen gárdája sem, szupernagymesterek játszanak náluk is, bár kevésbé csillogó nevek.

OSG Baden-Baden - Werder Bremen
Alekszej Shirov (spanyol, 2749) - Pavel Eljanov (ukrán, 2761)
Peter Szvidler (orosz, 2731) - Vugar Gasimov (azeri, 2719)
Szergej Movszeszjan (örmény, 2723) - Zahar Efimenko (ukrán, 2683)
Etienne Bacrot (francia, 2716) - Laurent Fressinet (francia, 2718)
Michael Adams (angol, 2728) - Luke McShane (angol, 2657)
Peter-Heine Nielsen (dán, 2670) - Alekszander Arescsenko (ukrán, 2664)
Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2697) - Michael Roiz (izraeli, 2637)
Arkadij Naiditsch (német, 2674) - Tomi Nyback (svéd, 2635)

A bajnokság élcsoportjának állása:
1.OSG Baden-Baden 25 meccspont, 80 pont
2. Werder Bremen 23, 69
3. SC Eppingen 23, 67
4. SG Solingen 20, 61,5
5. SV Mülheim Nord 16, 55
6. SK Turm Emsdetten 15, 53,5

Vasárnap a Baden-Baden a sereghajtó Delmenhorster SK-val csatázik, míg a Werder Bremen az Eppingennel mérkőzik meg. Az Eppingen csapata biztos bronzérmesnek tűnik, így az éltáblájukon nagyon sikeresen szereplő olimpiai válogatottunkat, Berkes Ferencet (5,5/7) nélkülözik majd, ahogy Balogh Csaba, Gyimesi Zoltán, Ács Péter, Ruck Róbert és Medvegy Zoltán is a honi csb-n játszik.