Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban Anaheimben kerül terítékre a Boksz Világtanács (WBC) szervezet betöltetlen nagyváltósúlyú világbajnoki címe, amelyért a mexikói Saul Alvarez és az angol Matthew Hatton mérkőzik meg. A kijelentő mód egyelőre inkább csak feltételes, mivel Alvarez átlépte a súlyhatárt a mérlegelésen, és ha nem hozza a súlyát, Hatton visszaléphet a meccstől.

A meccset megelőzően a felek külön megállapodást kötöttek, és egy 150 fontos (68 kilogrammos) köztes súlyhatárban állapodtak meg, annak ellenére, hogy a nagyváltósúly felső határa elvileg 154 font (69,85 kg).

Az elmúlt napokban már voltak olyan hírek, hogy a WBC a megegyezés ellenére mégis ragaszkodik a 154 fontos limithez (rossznyelvek szerint Alvareznek súlyproblémái voltak, és a WBC kvázi így próbált neki mentőövet dobni), és ennek hallatára felmerült, hogy a váltósúlyból érkező, és ezáltal hátrányban lévő Hatton esetleg visszalép a küzdelemtől.

Mint kiderült, a nagy súlykülönbségtől tartó angol tábor félelmei nem voltak teljesen alaptalanok, ugyanis amíg a két súlycsoportban vb-győzelemig jutó Ricky Hatton fiatalabb öccse 149,6 fonttal (67,8 kg) mérlegelt, és tartotta magát a megállapodáshoz, addig Alvarez elsőre túllépve a 150 fontos köztes határt 151,8 fontot (68,8 kg) mutatott a mérlegen.

A mexikói bunyós félórás várakozást és intenzív mozgást követően ismét megpróbált bemérni (a szabályok szerint 2 órát várhatott volna Alvarez, de nem élt a lehetőséggel), azonban még ekkor is túlsúlyos volt, és csak 151,4 fontra tudta letornászni a súlyát. Ez azt jelentette, hogy a Hatton-tábor előzetes fenyegetőzése ellenére megtartják a mérkőzést abban az esetben, ha a mai rendkívüli mérlegelésen Alvarez nem lesz több 160 fontnál. Alvarez természtesen nem úszta meg büntetés nélkül, és 70 ezer dolláros bírságot - az összegen 50-50 százalék arányban Hatton és a felügyelő kaliforniai szövetség osztozik - kénytelen fizetni.

A 20 éves Alvarez eddigi 36 meccséből csak egy zárult döntetlennel, a többit megnyerte, huszonhatszor kiütéssel. A nála kilenc évvel idősebb Hatton 41 győzelme (16 KO) mellett négy vereséggel és két döntetlennel rendelkezik.

www.profiboksz.hu