Vágólapra másolva!
Az Európai Sakkszövetség Hanti-Manszijszkban megválasztott új elnöke, a bolgár Szilvio Danajlov valamennyi versenyen bevezetné a labdarúgásban érvényes pontozást, a győzelem 3, a döntetlen 1 pontot ér. Megtiltaná a lépésismétléses taktikai döntetlent még játszható állásban. Sikert hozott grúziai látogatása, Tbiliszi remek feltételekkel rendezi meg májusban a svájci rendszerű női Európa-bajnokságot. Danajlov a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov esélyeiről is nyilatkozott a Szport-expressz újságírójának, Jurij Vasziljevnek.

A Török Sakkszövetség elnöke, Ali Nihat Yazici és a Bolgár Sakkszövetség alelnöke, Szilvio Danajlov Hanti-Manszijszkban kiélezett küzdelmet vívott az Európai Sakkszövetség elnöki pozíciójáért. Biztos befutónak tűnt Ali, de az utolsó pillanatban egyes országok meggondolták magukat, szavazataikkal Danajlovot támogatták.

A török szövetség decemberben váratlanul visszalépett a női Európa-bajnokság megrendezésétől, holott a férfiak bajnokságánál magasabb díjalappal nyerte el a rendezési jogot. Danajlov új tendert írt ki, és bár a törökök újra megpályázták a rendezést, az elnök grúziai látogatása pontot tett a vita végére. Tbilisziben május 6. és 18. között a Sheraton Hotelben kerül sorra a nők kontinensbajnokságára, 88 ezer euró a díjalap, 22 ezer euró pedig az ECU kasszáját gazdagítja.

Danajlov közel húsz éve Veszelin Topalov menedzsere, így jogos volt Szport-expressz újságírójának, Jurij Vasziljevnek a kérdése, miként csúszott vissza a világranglistán pártfogoltja az első helyről a hetedikre, mekkora szerepet játszott ebben, hogy megnősült.

"Természetesen a házasság egyfajta elgyengülést jelent, ezt mindannyian értjük. A legfontosabb azonban, hogy Veszelin új motivációkat találjon. Ez a legnehezebb egy olyan sportoló számára, aki már a csúcson volt, két mérkőzést is játszott a világbajnoki címért, nagyszámú jelentős tornát nyert meg, másfél éven keresztül vezette a világranglistát. Őt igazán csak egy újabb világbajnoki döntő motiválhatja".

- Hogyan értékeli Topalov esélyeit a kazanyi világbajnok-jelölti párosmeccseken?
- Veszelin nagyon komolyan fog készülni. Ha olyan felkészült lesz, mint Ananddal vívott meccsén volt, akkor az egyik főesélyes. Remélem, hogy Kazanyban a korábbi Topalovot fogjuk látni.

- Elég nagy a valószínűsége, hogy Topalov a döntőben Kramnyikkal találkozik. Hiszen Vlagyimir is nagyon komolyan készül...
- Mindenki komolyan fog készülni. Úgy gondolom, hogy Kazanyban nagy meglepetések várnak ránk. Hogy a döntőben Topalov-Kramnyik meccset láthassunk, Veszelinnek Kamskyn kell túljutnia, s ha ez sikerül, akkor a Gelfand-Mamedgyarov mérkőzés győztesét kell legyőznie. Kramnyiknak Radzsabovon kell túljutnia, és utána legyőznie az Aronjan-Griscsuk pár győztesét. Egyértelmű esélyest ezeken a meccseken nem látok, és négy klasszikus gondolkodási idejű partiban nagy a valószínűsége a 2-2-nek, és akkor rapid és villám, ahol bármi lehetséges...

- Mi lesz, ha Topalov és Kramnyik találkozik a döntőben?
- Akkor Kazanyban nagy lesz a támogatottságunk. Bulgáriában jól emlékeznek arra, hogy a régmúltban Kazany a Bolgár Cárság fővárosa volt.

- Ön a szófiai M-tel Masters torna igazgatója. Öt szuperverseny csodálatosan lezajlott, mi a hatodik sorsa?
- Versenyünk eddig mindig májusban volt. Tavaly az időpont összeesett az Anand-Topalov mérkőzésével, most a kazanyi világbajnok-jelölti tornával. A következő héten lesz megbeszélésem az M-tel vezérkarával, remélem, hogy a versenyt későbbi időpontban sikerül megrendezni.

- Jó barátságot ápol Linares polgármesterével, Gutierros úrral, lesz-e idén linaresi torna?
- Korábban a linaresi tornának komoly problémája volt a szupernagymesterek meghívásával, mert egyesek nem akartak sorozatban játszani Wijk aan Zee-ben, Linaresben és Monacóban. Már bejelentették, hogy a monacói versenyt utoljára rendezik meg. Így a linaresi torna jövőre visszatérhet eredeti időpontjához - márciushoz. Ebben az évben októberben lesz a verseny.

- Jól emlékszem a 3. M-tel Masters torna idején mondott szavaira: "A sakknak meg kell változnia, vagy meghal. Harmadik út nincs." Most az Európai Sakkszövetség elnökeként az ön kezében vannak a kártyák. Véleménye szerint minek kell a sakkban megváltoznia, hogy ne haljon meg?
- Pár dolgon változtatni kell. Először is valamennyi versenyen be kell vezetni a "szófiai szabályt", hogy ne legyenek 14 lépéses döntetlenek, amelyeket számos tornán látunk. Ami a kitalált lépésismétléses döntetlent illeti, ahol még lehetőség lenne harcolni, a bírónak mindkét játékost vesztesnek kellene nyilvánítania. Másodszor egyidejűleg be kell vezetni a labdarúgás pontozási szisztémáját, ahogy a bilbaói és a londoni versenyek zajlanak: a győzelemért 3, a remiért 1 pont járna. Végül csökkenteni kell a gondolkodási időt. A játszma nem lehetne hosszabb 4 óránál. A lépésenkénti 30 másodperces bonuszt el kell törölni, amely elvette a drukkerektől a lebilincselő izgalmat, az időzavart. Valamennyi versenyt gazdasági alapokra kell helyen. Nem engedhetjük meg mindenféle honlapoknak ellopni a partikat, vagy a szervezők "képeit", amiért ők pénzt költöttek. Valamennyiünknek, szervezőknek, játékosoknak, edzőknek, újságíróknak meg kell értenünk, hogy a sakknak az életben maradásához és a modern világ körülményei közötti fejlődéséhez keményebbnek és professzionálisabbnak kell lennünk.