Vágólapra másolva!
Nem lehet már változtatni a január 27-én kezdődő törökországi téli Universiadén, azaz az egyetemista-főiskolás sportolók csúcsversenyén induló magyar csapat névsorán, az utolsó nevezési határidő ugyanis december 27-e volt.

Hédi Csaba, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára kedden elmondta, sosem avatkoznak bele a sportági szövetségek belügyeibe, s a tény az, hogy a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) csak a rövidpályás gyorskorcsolyázók adatlapjait küldte meg a név szerinti nevezéshez, határidőre.

A sportvezető azok után nyilatkozott, hogy vasárnap Szilágyi György, a Jobbik sportért felelős országgyűlési képviselője és Nagy Sándor jégtánc-szakágvezető közös sajtótájékoztatóján elhangzott: a műkorcsolyázók, a szinkronkorcsolyázók és a jégtáncosok szakágvezetői közös petíciót nyújtanak be Czene Attila sportért felelős államtitkárnak, amelyben a MOKSZ döntésének kivizsgálását kérik.

"Az Universiadén történő indulás elveiről a MEFS a sportért felelős államtitkársággal egyeztet, a Magyar Olimpiai Bizottságot tájékoztatja, de a versenyzőket a szövetségek döntése alapján nevezzük be az eseményre - szögezte le Hédi. - Minden érintett szövetség megkapta azt a levelet, amelyben leírtuk a részvételhez és az induláshoz szükséges feltételeket és jeleztük a nevezési határidőket. A pénzügyi keret szűkös, ezért a jobb eredményekre esélyes sportolókat veszik mindig előre, de ha egy szövetség további versenyzőket is szeretne benevezni, azt a saját költségvetéséből biztosított anyagi hozzájárulással megteheti."

A főtitkár elmondta, minderről tájékoztatták a korcsolyaszövetséget is, amely azonban az utolsó, december végi határidőig nem küldött írásos tájékoztatást arról, hogy műkorcsolyában vagy jégtáncban kiket szeretne indítani az Universiadén, és milyen anyagi hozzájárulással.

Hédi hozzátette, sem a MEFS, sem a MOB, sem pedig a sportért felelős államtitkárság nem avatkozik bele abba, hogy a szövetségek kiket szeretnének kiküldeni az Universiadéra, a szervezetek nem javasolnak neveket, legfeljebb egyetértenek a döntéssel.

16 fős lesz a magyar csapat

Az Universiadén a magyarok három sportágban lesznek érdekeltek. A legjobb eredmény a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól várható, a 2009-ben Európa-bajnok, a vancouveri olimpián pontszerző, Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea és Lajtos Szandra összetételű női váltó minden tagja elutazik Erzurumba. A férfiakat a 2006-os torinói ötkarikás játékokon 1500 méteren ötödik Knoch Viktor, és az 500-on 10. Darázs Péter képviseli majd.

Alpesi síben a tavalyi vancouveri olimpián is szerepelt Berecz Anna és Bene Márton, valamint Szepesi Bertold áll rajthoz. Berecz és Szepesi műlesiklásban, óriás-műlesiklásban és szuper-G-ben, míg Bene műlesiklásban és óriás-műlesiklásban indul.

A hódeszkások közül Harmat Rózsa, Viszlay Vanda és Kiss Miklós az alpesi versenyszámokban áll rajthoz, krosszban Németh Zsolt, a szabadstílusú szakágban pedig Liptay Dávid és Balogh Ádám lesz érdekelt. A magyar küldöttséget Hédi Csaba vezeti, s a versenyzők edzői mellett négy magyar bíró is elutazik a február 6-ig tartó eseményre.




A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkársága kedd délután közleményben jelezte, hogy a petícióból és a sajtóból is értesült a nevezések körüli anomáliákról. "A tárca sportügyekért felelős vezetői felveszik a kapcsolatot az érintett szövetségekkel és szakági vezetőkkel, hogy pontos tájékoztatást kapjanak a történtekről és kiderüljön, hogy az érintettek saját szabályzataiknak megfelelően saját felelősségi jogkörükön és hatáskörükön belül jártak-e el"- áll a közleményben.

Ehhez még hozzátette: "az államtitkárság a törvényi rendelkezéseket és jogszabályi előírásokat minden körülmények között betartja és betartatja, amennyiben bármiféle szabálysértést tapasztal ez ügyben, jelzéssel fog élni az ügyészség felé". Az államtitkárság ugyanakkor emlékeztet arra, hogy "nem avatkozhat és nem is avatkozik be a szakszövetségek döntési mechanizmusába, tehát sportversenyek esetén sincs hatásköre befolyásolni azt, hogy mely sportolók vesznek részt egy adott sporteseményen".