Vágólapra másolva!
A 800 méteres női síkfutásban világbajnok Caster Semenya a jövőben a nők között versenyezhet - jelentette be kedden a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF).

A köztudatba a 2009-es berlini világbajnokságon berobbanó Semenya 11 hónapja vár nemvizsgálatának eredményére. Az IAAF kedd délutáni közleményben jelentette be, hogy Semenya a jövőben is a nők között versenyezhet.

Semenya azóta nem indult versenyen, hogy 2009 augusztusában megnyerte az aranyérmet a berlini vb-n. Győzelme óriási viharokat kavart, több riválisa is szóvá tette férfias kinézetét. Az akkor 18 éves futónak látványosan javult az ideje és fizikuma is korábbi önmagához képest, emiatt az IAAF elrendelte nemvizsgálatát.

A dél-afrikai futónak megromlott a viszonya az IAAF-fel, mert a szervezet folyamatosan meghosszabbította a nemvizsgálat eredményének határidejét. Hazája szövetségével is meggyűlt a baja, mert az nem engedte versenyeken indulni őt, holott az IAAF engedélyezte Semenyának, hogy a vizsgálat végéig induljon női versenyeken.

Júniusban a dél-afrikai sportminiszter konferenciát hívott össze, abból a célból, hogy bejelentsék, Semenya újra versenyezhet, de végül magyarázat nélkül lefújták az eseményt. Semenya ügyvédje szerint amiatt nem rendezték meg a konferenciát, mert az IAAF még nem kapta meg az orvosi szakvéleményt.

Semenya a július 19-én kezdődő kanadai ifjúsági világbajnokságon térhet vissza.