Vágólapra másolva!

Fehér sprinter döntheti meg Bolt egyeduralmát

Tizenkilenc nappal azután, hogy első fehér bőrű sprinterként jutott az álomhatárnak számító 10 másodperc alá, a francia Christophe Lemaitre hivatalosan is Európa leggyorsabb embere lett, miután megnyerte a 100 méteres síkfutást a barcelonai Eb-n. Utoljára 1982-ben fordult elő, hogy fehér bőrű győztese volt a klasszikus sprintszámnak, akkor az NDK-beli Frank Emmelmann tudott nyerni.

Lemaitre az elektronikus időmérés beveztése óta a 71. sprinter lett, aki 10 másodpercnél gyorsabban teljesítette a klasszikus távot, amikor a francia bajnokságon 9.98 másodperc alatt ért célba.

Nem volt előzmény nélküli a 20 éves Lemaitre bravúrja, hiszen az idényben korrában ötször futott 10.10 mp alatt, és tavaly Európa-rekordot állított fel a juniorok között, amikor 10.04 másodperces időt ért el.

A barcelonai döntőben Lemaitre rosszul rajtolt, utána viszont annál káprázatosabban finiselt, s hét századnyi előnnyel nyert az egyformán 10.18-cal célba ért Mark Lewis-Francis, Martial Mbandjock, Francis Obikwelu és Dwain Chambers előtt.

"Nem tudtam, hogy én nyertem, erről csak akkor bizonyosodtam meg, amikor a célban oldalra pillantva se balról, se jobbról nem láttam senkit magam mellett - nyilatkozta a francia vágtázó, aki érzékeltette, hogy önbizalom dolgában sem áll rosszul: - Teljesítettem azt, amiért Barcelonába jöttem: enyém lett az aranyérem!"

Az Eb-döntőben elért 10.11 másodperces idő közepesnek számít, és a Lemaitre által korábban elért 9.98 mp Usain Bolt 9.58-as vagy Tyson Gay berlini vébén futott 9.71-es idejétől még messze van. A francia futó eddig csak egyszer ment tíz másodperc alá, míg Asafa Powellnek ez már több mint hatvanszor sikerült, ugyanakkor sem Powell, sem Bolt, sem Carl Lewis nem volt képes ilyen időre 20 éves korában.

Lemaitre csak öt éve kezdett el atletizálni, a 2003-ban párizsi világbajnokság teljesen hidegen hagyta, akkor még a foci érdekelte. Egy évnyi edzés után viszont már 11 másodperc alá jutott 100 méteren, két éve világbajnok lett a juniorok között 200 méteren, tavaly pedig Eb-győztes ugyanabben a korosztályban százon.

A barcelonai döntő:


Mivel a szervezete még fejlődésben van, még nem számít kész versenyzőnek, annál is inkább, mivel a súlyzós edzéseket csak egy éve kezdte el, így bőrszíne mellett vékony alkatával is kitűnik az izmokkal telepakolt sprinterek között. A technikáján is van még mit fejlesztenie, a rajtja például elég gyenge, ő is elismerte, hogy nem tartja magát profi atlétának, mivel folyton tanul új dolgokat.

A jövő egyértelműen a francia ifjonc mellett szól, akit a szakértők 200 méteren még jobbnak tartanak, a duplázás már Barcelonában összejöhet számára, hiszen a hosszabbik távon is jó esélyekkel indul.