Vágólapra másolva!
Nagy Tünde és kampánycsapata emberfeletti munkát végzett az elmúlt két hétben, amely meghozta eredményét: a 36 éves, egykori korosztályos bajnok lett a Magyar Tenisz Szövetség 103 éves történetének első elnöknője. Berényi János, aki 2007 előtt tizenegy évig töltötte be ezt a tisztséget, toronymagas favoritnak látszott. Sokan mindent felforgató megújulást várnak az új elnökasszonytól, az elnökség, soraiban Berényi megannyi támogatójával, azonban maradt a helyén. Ha semmi nem jön közbe, 2012-ig.

Amikor másfél héttel ezelőtt portrét készítettünk Berényi Jánosról, Deák Attila, a szövetség főtitkára azt közölte, nem tud más elnökjelöltről. Ha ezt elfogadjuk tényként, akkor elképesztő az az út, amit a Turizmus Kft.-nél értékesítési igazgatóként dolgozó egykori korosztályos bajnoknő, Nagy Tünde néhány nap alatt megtett.

"Őszinte leszek: február 10-ig, amikor Patay László, az addigi elnök lemondott pozíciójáról, meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer én a Magyar Tenisz Szövetség elnöke lehetek. Nem is volt ilyen tervem. Amikor azonban Patay távozott, egyből Berényi János neve merült fel, és ez az ötlet sokaknak nem nyerte el a tetszését. Ők pedig elkezdtek egy olyan jelölt után nézni, akinek a személyében meg tudnak egyezni. Így kerültem én is szóba, s amikor egyre többen kapacitáltak, elfogadtam a jelölést" - idézi fel Nagy Tünde rövidke karrierjének kezdeteit.

Az egykori teniszező hölgy tényleg a nulláról indulva vette fel a harcot az egyik legrutinosabb magyar sportvezetővel. "Ha azt kérdezi, mennyi esélyt adtam magamnak kezdetben, akkor hirtelenjében nem is tudnék olyan kis százalékot mondani. Igazi 'underdog' voltam. Szerencsére az ellentábor is így gondolkodott, számos jelzésből éreztem, hogy lebecsülnek, s ez valójában a malmomra hajtotta a vizet. Az, hogy végül győzni tudtam, s nem is egy-két szavazatnyi különbséggel, annak a heroikus munkának az eredménye, amit a kampánystábom Richter Attila és Kisgyörgy Gergely vezetésével az utóbbi két hétben elvégzett. De tény, hogy igazi totógyilkos vagyok, alaposan felborítottam a papírformát."

A korábbi években negyven-ötven embert sikerült csak összetrombitálni a közgyűlésekre, most viszont a 259, szavazásra jogosult küldöttből 142-en eljöttek a Danubius Arena Hotelbe.

"Láttam vetélytársam tekintetén, hogy nagyon meglepődött, s kissé talán meg is ijedt, amikor konstatálta, hogy milyen sokan eljöttek vidékről is. Tudtam, ha sokan leszünk, az az én malmomra hajtja a vizet. A kampányidőszakban valamennyi klubot végigjártuk, mindenhol megismertettük a programomat, s ahogy múltak a napok, egyre inkább éreztem, lehet esélyem."

Az elnökség (Bács Zoltán, Csallóközi Zoltán, Hegedűs József, Hernádi Gyula, Juhász Gábor, Keller László, Koncz Zsolt, Nyírő László, Paulik György, Pázmándi József) azonban - leszámítva a két új alelnököt, Pákay Pétert és Kovács Miklóst - a régi maradt, mert a testületnek csak 2012-ben jár le a mandátuma. Ez akár patthelyzetet is előidézhet.

"Jól tudom, hogy sokan vannak az elnökségben olyanok, akik Berényi mellett korteskedtek, de velük is megegyezésre törekszem. Bízom benne, hogy a szent cél, a magyar teniszsport felvirágoztatása érdekében félre lehet tenni az ellentéteket" - fogalmazott a saját bevallása szerint hihetetlenül boldog újdonsült elnök.

Kisgyörgy: "Az igazi munka csak most kezdődik"

Kisgyörgy Gergely még az új elnöknél is fiatalabb két évvel, 1997 óta Davis-kupa-játékos, ma már elsősorban edző, sokszoros magyar bajnok párosban és csapatban, a magyar teniszsport utóbbi másfél évtizedének egyik emblematikus alakja.

"Nem titkolom, magam is keményen dolgoztam Tünde győzelme érdekében. Most egy kicsit ünnepelünk, de az igazi munka csak most kezdődik" - fogalmazott Kisgyörgy. "Az a tény, hogy 142-en eljöttek a rendkívüli közgyűlésre, óriási legitimációt ad az új elnöknek. Ez egyszersmind jelzés is az elnökségnek, melynek tagjai iránt a maximális jóhiszeműséggel viseltetünk. Meggyőződésem, hogy számos értékes, a teniszsportnak használni tudó ember van közöttük. Érdeklődéssel várjuk, hogy mindezt bebizonyítsák."

Kisgyörgy kötelességének érezte, hogy segítsen. "Az egyik alelnök, Pákay doktor az ügyvédem, természetes volt, hogy beszállok a kampánymunkába. Bár Nagy Tünde fiatal, s nem kifejezetten tapasztalt sportvezető, ráadásul nem egy multi éléről választották meg, viszont kapcsolatrendszere kiterjedt, szerteágazó, s a két alelnök személye garancia arra, hogy tízmilliók érkezhetnek rövidesen a magyar teniszsportba."

Ennél azonban fontosabb, hogy a sportág visszanyerje régi presztízsét. "A magyar teniszsport nem egyenlő Szávay Ágnessel, Czink Melindával, esetleg Babos Tímeával. Ők a zászlóshajói a sportágnak, de vagy csapatbajnokság, van Szuperliga, vannak vidéki klubok, ahol ezrek és ezrek teniszeznek. Dédelgetett álmom, hogy a derékhad, a CSB, a klubok is visszakerüljenek az újságok hasábjaira, a televízió képernyőjére. Miként az is szerepel a terveim között, hogy a közelmúlt nemzetközi csillagait, az elmúlt időszakban kissé háttérbe húzódott Temesvári Andreát és Taróczy Balázst is újra bekapcsoljuk a szövetségi életbe", mondta Kisgyörgy.



Ch. Gáll András