Vágólapra másolva!
A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov elsőségével fejeződött be a linaresi sakk szuperverseny. Az utolsó fordulóban Topalov világossal legyőzte az izraeli Borisz Gelfandot. A Világkupa-győztes bástyavégjátékban remiesélyt szalasztott el. Az orosz Alekszandr Griscsuk sötéttel remizett a spanyol Francisco Vallejo Ponsszal, félpontos hátrányban végzett a második helyen. Győzelemmel zárta szereplését az örmények kétszeres olimpiai bajnoka Levon Aronjan, kilenc döntetlenével a remikirály lett. A virtuális világranglistán a norvég Magnus Carlsen megőrizte első helyét Topalov előtt.

Linaresben a bolgár Veszelin Topalovot pályafutása során először ünnepelhetik tornagyőztesként. 2005-ben Garri Kaszparovval holtversenyben végzett az élen, de az orosz exvilágbajnok sötét színnel elért jobb eredményével az elsőnek járó trófeát vehette át. Topalov az utolsó fordulóban az izraeli Borisz Gelfandot az orosz huszárjátékban győzte le. Gelfand kedvenc megnyitásában többször is hibázott, kénytelen volt minőséget áldozni. A bolgár exvilágbajnok türelmetlenné vált, anyagi előnyének fokozatos érvényesítése helyett kapkodott, visszaáldozta előnyét, de a gyalogelőnyös bástyavégjáték sötét helyes védekezése esetén remi lett volna.

A januári csapat-világbajnokságon is feledhető teljesítményt nyújtó Gelfand királyával rossz mezőre lépett, esélyt nyújtott Topalovnak. A bolgár sakkozó többet nem hibázott, dupla c gyalogjainak előrenyomulását pontos bástyalépésekkel segítette, és kiskombinációval tette fel az i-re a pontot.

Topalov a címvédő indiai Viswanathan Anand elleni szófiai világbajnoki döntőre tornagyőzelemmel hangolt. Anand ellen nem vállalhat olyan kockázatokat, mint tett ezt az orosz Alekszandr Griscsukal és a spanyol Francisco Vallejo Ponsszal vívott partijaiban. Folytathatja a felkészülést a nagy érdeklődéssel várt párharcra, amit végül világranglista másodikként játszik majd. Egy napig (február 19-én) a bolgár sakkozó vezette a rangsort.

Kevés hiányzott ahhoz, hogy Alekszandr Griscsuk tavalyi győzelme után ismét elsőséget ünnepelhessen. Krónikus időzavarai azonban gátolják eredményességét. Nagyot hibázott az első körben Topalov ellen, visszahozta az esélyt a rivális elleni kilencedik fordulóbeli nyerésével, de nem bírt Vallejo Ponsszal. A spanyol sakkozó előnyösebb pozícióját végül nem tudta győzelemig fokozni. Griscsuk nagyot lépett előre a világranglistán, az egyik legszínesebb sakkot játssza a top nagymesterek között.

Csalódást okozott az örmény Levon Aronjan színtelen játéka. A kétszeres olimpiai bajnok, Grand Prix és Grand Slam-győztes nagymester kilenc remi után tudott először nyerni. A benoni védelmű partiban hosszas manőverezéssel, az azeri Vugar Gasimov hathatós segítségével került előnybe, a szellős sötét királyállás miatt nyert.

A torna 30 játszmájából 9 végződött döntéssel, világossal nyolcszor voltak eredményesek.

Az utolsó forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2805) - Borisz Gelfand (izraeli, 2761) 1 - 0 (Orosz huszárjáték,
Levon Aronjan (örmény, 2781) - Vugar Gasimov (azeri, 2759) 1 - 0 (Benoni védelem, 56)
Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2705) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2736) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)

A verseny végeredménye:
1.Veszelin Topalov (bolgár) 6,5 pont
2. Alekszandr Griscsuk (orosz) 6
3. Levon Aronjan (örmény) 5,5
4-6.Vugar Gasimov (azeri), Francisco Vallejo Pons (spanyol) és Borisz Gelfand (izraeli) 4

Az Élő-pontszámok változása:
Veszelin Topalov + 7, Alekszandr Griscsuk + 14, Levon Aronjan + 1, Francisco Vallejo Pons -1, Vugar Gasimov - 10, Borisz Gelfand -11

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok tükrében:
Topalov 2855, Griscsuk 2832, Aronjan 2788,Vallejo Pons 2698, Gasimov 2688, Gelfand 2687

A legjobbak naponta számolt virtuális világranglistáján a 19 esztendős norvég Magnus Carlsen megőrizte első helyét, egy ponttal előzi meg a linaresi tornagyőztes Veszelin Topalovot.

A top 15 rangsora:
Magnus Carlsen (norvég) 2812,9
Veszelin Topalov (bolgár) 2812,2
Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2789,9
Viswanathan Anand (indiai) 2788,7
Levon Aronjan (örmény) 2783,5
Alekszandr Griscsuk (orosz) 2769,6
Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2759,5
Wang Yue (kínai) 2751,1
Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 2749,8
Peter Szvidler (orosz) 2745,3
Tejmur Radzsabov (azeri) 2740,2
Borisz Gelfand (izraeli) 2740
Ruszlan Ponomarjov (ukrán) 2737
Pavel Eljanov (ukrán) 2735,4
Lékó Péter (magyar) 2735,2