Vágólapra másolva!

Zsu Csen alaposan elhúzta magát a nőisakk-vébén

A törökországi Antakyában a nyolcaddöntő első partijaival folytatódott a kieséses rendszerű nőisakk-világbajnokság. A címvédő orosz Alekszandra Kosztenjuk világossal csak remizett a kínai Ruan Lefeivel. Nagy riválisai, az indiai Humpy Koneru és a kínai Hou Ji-Fan győzelemmel kezdték a kétjátszmás párharcokat.

A 16 esztendős kínai Hou Ji-Fan egykori honfitársa, a 2001-es vb győztesével, a katari színekbe igazolt Zsu Csen ellen magabiztos játékkal diadalmaskodott. Hátrányosabb végjátékban Zsu Csen alaposan elhúzta magát, a futóvégjátékban már nem volt mentsége. Az amerikai Anna Zatonskih időzavarban rontotta el kicsit jobb állását a mezőny legmagasabb értékszámú résztvevője, az indiai Humpy Koneruval szemben.

A kínai Ruan Lufei kicsit jobb pozícióban elfogadta a világbajnoknő, az orosz Alekszandra Kosztenjuk remiajánlatát. A kínai Zhao Xue saját dolgát nehezítette meg, hogy többször is azonnali nyerést hagyott ki, de végül begyűjtötte az egész pontot a görög Yelena Dembó ellen. Korrekt pontosztozkodás született a francia Almira Szkripcsenko és a litván Viktorija Cmilyte partijában. Az ukrán Katyerina Lahno 28 lépésben győzött. A szlovén színekben versenyző Anna Muzicsuk világossal kapott ki, a kínai Ju Wenjun gyalogot nyert, majd bástyavégjátékban szerezte meg a győzelmet. Az ukrán Marija Muzicsuk sikerrel harcolt meg gyaloghátrányos pozícióban a remiért. Szombaton ellenkező színelosztásban ismét megmérkőznek a sakkozónők, 1-1 esetén vasárnap a rájátszás következik.

A nyolcaddöntő első játszmáinak eredményei:
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2507) - Ruan Lufei (kínai, 2480) döntetlen
Anna Zatonskih (amerikai, 2478) - Humpy Koneru (indiai, 2600) 0 - 1
Hou Ji-Fan (kínai, 2591) - Zsu Csen (katari, 2477) 1 - 0
Zhao Xue (kínai, 2474) - Yelena Dembo (görög, 2454) 1 - 0
Almira Szkripcsenko (francia, 2460) - Viktorija Cmilyte (litván, 2514) döntetlen
Katyerina Lahno (ukrán, 2522) - Huang Qian (kínai, 2402) 1 - 0
Anna Muzicsuk (szlovén, 2530) - Ju Wenjun (kínai, 2524) 0 - 1
Harika Dronavalli (indiai, 2525) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2462) döntetlen