Vágólapra másolva!
Az Arc az Egészségért Alapítvány kezdeményezésére december 4-én, szombaton délelőtt számos sportoló kiválóság és közéleti személyiség jelenlétében emlékfalat avattak Devecseren a vörösiszap-katasztrófa emlékére. Erdei Zsolt, profiökölvívó-világbajnok egymillió forintot ajánlott fel a károsultaknak.

A 11 méter hosszú és 2,5 méter magas "Összefogás-falon" a szörnyű tragédia pillanatait, az iszapömlést és annak következményeit két devecseri, két kolontári és nyolc pécsi fiatal örökítette meg.

A képen egy törött homokóra látható, mely az iszaptározót jelképezi, az önkénteseket egy körben állva festették meg az alkotók, míg egy fiatal pár a fény felé fordulva a túlélésért mond köszönetet. Az alkotás a devecseri kastélyparkban a tragédia pillanatának és az önkéntes segítőknek, valamint az áldozatoknak és családtagjaiknak állít emléket.

Az Arc az Egészségért Alapítvány arca és egyik alaptója Erdei Zsolt elmondta, hogy az élete folyamán a sportban megtapasztalt lelkierőre különösen nagy szükség lehet ebben a nehéz időkben, és mindenkit az összefogásra bíztat. Szörnyű tragédia ez, amely sajnos emberéleteket is követelt, családok otthona semmisült meg, és eltűnt az élhető élettér.

Ökölvívó-világbajnokunk kiemelte, hogy példátlan volt Magyarország összefogása a tragédiát követően, mind az emberek, mind a média, mind pedig a segíteni szándékozók egy emberként álltak ki a rászorulókért, amely elengedhetetlen egy ilyen helyzetben. Az újrakezdés jelképeként pedig még egy fenyőfa elültetésre is sor került.

Forrás: Erdei Zsolt Menedzsment

"Nem szerettem volna üres kézzel jönni, így a péntek este megnyert Prima Díjamból felajánlottam egymillió forintot az iszapkatasztrófa károsultjai számára, mert úgy érzem, látva Devecser és Kolontár tragédiáját, hogy nem lehet elég segítséget nyújtani az itt élők számára" - nyilatkozta Erdei Zsolt.

"Az arcommal, az ismertségemmel is próbálok tenni az ügy érdekében, és felhívni embertársaim figyelmét arra, hogy aki tud, segítsen. A katasztrófa után elkészítettünk egy jótékonysági felhívást is, amely a nemzeti segélyvonalat és a segítségnyújtás fontosságát emelte ki. Őszintén remélem, hogy volt hatása, és sok-sok segítő kéz adakozott oda, ahol most a legnagyobb szükség van rá. Az alapítvány munkájával is azon leszünk, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújthassuk."

Forrás: Erdei Zsolt Menedzsment

Közvetlen a fal mellett egy emlékhely is kialakításra került, ahol az összefogás jelképeként bárki egy-egy lakatot helyezhet el. Devecser azt szeretné, ha az emlékhely egyfajta zarándokhellyé is válna a jövőben.