Vágólapra másolva!
Egyhangú pontozásos győzelemmel, mindössze pár menetet veszítve védte meg másodszor WBA nagyközépsúlyú világbajnoki címét Andre Ward a Sakio Bika elleni összecsapáson. A WBC szervezet betöltetlen nagyközépsúlyú világbajnoki címéért kiírt meccsen Carl Froch győzött Arthur Abraham ellenében, míg Juan Manual Marquez a WBO és a WBA könnyűsúlyú címmérkőzésen nyert Michael Katsidis ellen. A WBC váltósúlyú világbajnoka, Andre Berto gyors kiütéssel múlta felül Freddy Hernandezt. Kikapott viszont a kispehelysúlyú világbajnok Celestino Caballero a Jason Litzau elleni nagypehelysúlyú találkozón.

Az amerikai Andre Ward szombat este Oaklandben tette kockára övét a korábbi világbajnoki kihívó és a The Contender című bokszvalóságshowt is megnyerő kameruni-ausztrál Sakio Bika ellen.

Forrás: AFP
Bika vs. Ward

A technikás Ward a találkozó folyamán végig irányított, és remek távoli akcióival és elmozgásokkal semlegesítette a nagy elánnal támadó Bika rohamait, aki megpróbálta verekedésre kényszeríteni riválisát, mindhiába. Tizenkét menet követően Ward győzelme nem volt kérdéses, és ennek megfelelően nagyarányú pontozással (120-108, 118-110, 118-110) a 26 éves, veretlen amerikai öklöző sikerét hirdették ki.

Froch könnyedén leiskolázta Abrahamet

A dermesztően hideg finn éjszakában, forró és feszült légkörben került sor szombaton késő este a WBC szervezet betöltetlen világbajnoki címéért kiírt Arthur Abraham-Carl Froch mérkőzésre. A szemsérüléssel bajlódó Mikkel Kessler által hátrahagyott zöld öv mellett a nagyközépsúlyú szupertorna elődöntőjébe kerülés is a tétje volt a Helsinkiben megrendezett összecsapásnak, amelyet Abraham korábbi önmagához képest aktívabban próbált kezdeni, és rossz szokásától eltérően azonnal igyekezett kezébe venni az irányítást a Sauerland-istálló örmény-német sztárja, de ez csak félig-meddig sikerült.

A magas kettősfedezék mögé bújó Abraham sok ütést nem indított, viszont folyamatosan előre gyalogolva próbálta hátrálásra kényszeríteni a magassági és ütőtávbeli fölényben lévő angolt, aki elsősorban testre akciózott. (Froch egyébként a hírek szerint trükközni akart a kesztyűkkel, és a pénteki szabályegyeztető értekezleten használt sportszert akart eladni új ként, de Uli Wegner, Abraham edzője rájött a turpisságra, így megbukott a próbálkozás.

A Kobra becenevű angol öklöző - látva riválisa szándékát - nagy hangsúlyt fektetett a megelőző ütésekre, és kezdeti tapogatózást követően test mellett fejre is próbált értékelhető találatokat bevinni, illetve ellépéses védekezéssel igyekezett kompenzálni Abraham kevesebb, de jobban meghúzott ütéseit. Az összecsapás közepére gyakorlatilag konzerválódott az első percekben is tapasztalható meccskép: Abraham előre masírozva, de keveset ütve, viszont fegyelmezetten védekezve, míg Froch sok feltartó egyenessel és elmozgással próbált eredményt elérni. Érzékelhető volt, hogy Abraham a váratlan ritmusváltásokra apellál, és a hatodik menetben egy balul sikerült próbálkozás követő botlás után (és talán egy kisebb Froch-tarkós miatt) padlóra került, de Frank Garza mérkőzésvezető teljesen jogosan nem számolt a 30 éves Wegner-tanítványra.

A mérkőzés záró harmadába fordulva egyértelműen Abraham tűnt fáradtabbnak, míg a sokkal több ütést indító, valamint pontosabb Froch továbbra is frissen mozgott. A gondban lévő Abraham a tizenegyedik menet záró percében mélyütést reklamálva padlóra került, de pár pillanat múlva már ismét talpon volt, és folytatta a küzdelmet bízva abban, hogy egy nagy ütéssel a maga javára tudja fordítani az elúszni látszó találkozót. A záró percekben Abraham még egy elkeseredett erőfeszítéssel megpróbált fordítani, de a kinyíló bunyós támadásaiba könnyedén belevert a még ekkor is éles Froch. A záró gongot követően a pontozás már csak formalitásnak tűnt, és az egyhangú, valamint nagyarányú döntés kihirdetése után (119-109, 120-108, 120-108) ismét a korábbi bajnok 33 éves Carl Froch derekára került a WBC világbajnoki öve, míg a vesztes fél legalább azzal vigasztalódhat, hogy kudarca ellenére 2011. első felében - Andre Ward, Glen Johnson és Carl Froch mellett - ő is az elődöntőben folytathatja nagyközépsúlyú supertornát.

Marquez nyerte a Katsidis elleni háborút

Vasárnap hajnalban Las Vegasban rendezték azt a gálát, melynek főmérkőzésén a WBO/WBA könnyűsúlyú címekért csapott össze Juan Manual Marquez és Michael Katsidis. A várakozásoknak megfelelően óriási meccset láthatott a publikum, mivel a versenyzők folyamatos ütészáporral kedveskedtek egymásnak. Az első két menetben még a mexikói technikai fölénye látszott érvényesülni, azonban a harmadikban Katsidis egy hatalmas balhoroggal leterítette ellenfelét. A menet hátralévő része még a túlélésről szólt Marqueznek, viszont az utolsó másodpercekben már ő dominált. A következő felvonások is nagyon szoros küzdelmet hoztak, hol Marquez, hol pedig az ausztrál vitt el egy-egy felvonást. Lényeges változás a kilencedik menetben történt, ahol Marquez egyik felütése állon/torkon találta Katsidist, aki megrogyott és nem tudott többé visszajönni a meccsbe. A mérkőzésvezető egy mexikói roham után meg is unta az egyenlőtlenné vált küzdelmet, és leléptette Katsidist. Marquez ezzel újfent bizonyította klasszisát, és továbbra is a világ legjobb ökölvívói közé tartozik.

Berto gyors KO-val védte meg címét

Az utóbbi időben nem a gyors kiütéseiről volt híres a WBC váltósúlyú világbajnoka, Andre Berto, azonban az amerikai bunyós szombaton este ötödik címvédése alkalmával a vártnál előbb zárta le a soros kihívó elleni mérkőzését. Bertonak szombat éjszaka Las Vegasban Freddy Hernandez próbálta útját állni, de a mexikói bunyós már a találkozó első menetében padlót fogott egy pontos Berto jobbostól, és bár a számolás után felállt a kihívó, de Russel Mora mérkőzésvezető leléptette a szédelgő bunyóst. A 27 éves floridai Berto ezzel a győzelemmel 2008-as címszerzése óta védi címét, és 27 profi összecsapás után is makulátlan mérleggel rendelkezik.

Kikapott Celestino Caballero

Óriási meglepetésre kikapott a nagyszájú Celestino Caballero, aki hosszú ideje azzal került a bokszújságok címlapjaira, hogy folyamatos kihívásokkal bombázza Juan Manuel Lopezt és Yuriorkis Gamboát. A kispehelysúlyú világbajnok ezúttal nagypehelysúlyban próbált szerencsét a jónevű, de klasszisnak nem nevezhető Jason Litzau ellen. A találkozó első percétől kezdve látszott, hogy ebben a súlyban már nem jött ki Caballero korábban tapasztalt magasságbeli és fizikai fölénye, így Litzau sorra nyerte a meneteket az egyre frusztráltabb panamai ellen. A tízmenetes meccset követően a bírók megosztott pontozással (96-94, 97-93 és 94-96) az amerikai versenyzőt látták jobbnak, aki ezzel a sikerével véget vetett a Caballero-mítosznak.

Segura ismét nagyot bokszolt, Vazquez megvédte címét

Első légsúlyú meccsét vívta a WBO/WBA kislégsúlyú világbajnok Giovanni Segura. A mexikói klasszis szokásához híven ezúttal is igen jó teljesítménnyel rukkolt elő. Ellenfele honfitársa, a korábbi bajnok Manuel Vargas volt, akivel a meccs első pillanatától kezdve folyamatos ütésváltásokba bonyolódott. A nagy adok-kapok a hetedik menetben dőlt el, amikor Vargas csúnyán vérezni kezdett egy ütést követően, és a bíró leléptette a hősiesen küzdő mexikóit.

Nagyon egyoldalú meccsen védte meg IBF könnyűsúlyú világbajnoki címét Miguel Vazquez, miután egyhangú pontozással legyőzte Ricardo Dominguezt.

www.profiboksz.hu