Vágólapra másolva!
A november 1-től érvényes világranglistán második norvég Magnus Carlsen levélben értesítette a FIDE elnökét, Kirszan Iljumzsinovot, hogy a 2011. márciusra tervezett világbajnok-jelölti párosmérkőzéseken nem vesz részt. Magnus nehéz szívvel hozta meg döntését, de úgy értékelte, hogy a 2008-2012-es világbajnoki ciklus nem képvisel modern és korrekt szisztémát, nem biztosít számára  elegendő motivációt, amelyre szüksége lenne, hogy a felkészülés és a meccsek során a legjobbat tudja nyújtani.

Tíz hónapon keresztül a sakktörténelem legfiatalabb világranglista-vezetője volt a november 30-án huszadik életévét betöltő Magnus Carlsen. A norvég nagymester a legesélyesebb trónkövetelőnek számított, parádés tornagyőzelmekkel kápráztatta el a világot. 15 évesen már világbajnokjelölt, 2006-ban, Szarajevóban játszotta első szuperversenyét, s azóta még 24 tornán vett részt, tíz elsőségével nyűgözte le a sakkvilágot. Csak idén három szuperversenyt nyert meg, Wijk aan Zee-ben, Báznán és Nankingban is diadalmaskodott. A világbajnoki ciklustól való visszalépése a szisztéma nagy vesztesége, s egyértelműen a FIDE vezérkarának kritikája. Hosszú évek óta nem tudnak kidolgozni olyan világbajnoki rendszert, ami kiszámítható, átlátható, s nem az állandó kompromisszumok csapdájának foglya.

Magnus Carlsen véleménye szerint a regnáló világbajnoknak adott hosszú privilégium bonyolulttá teszi a ciklust, amelyet menet közben változtattak meg (párosmérkőzések). A rejtélyes Élő-pont kritériumokat, a felszínesen kidolgozott párosmérkőzés szabályokat is kritizálta a norvég nagymester. Carlsen emlékeztette az elnököt, hogy 2008. december 27-én a vezető nagymesterekkel videó-konferenciát tartott, amely során maga is számos ötletet vetett fel a világbajnoki ciklust illetően. Meg kell szüntetni a világbajnoknak adott privilégiumot, a világbajnoki címért a legjobb sakkozóknak egyenlő feltételek között kell megvívniuk. A jelenlegi helyzet olyan, mintha a 2010-es labdarugó világbajnokság győztesének négy év múlva csak a döntőben kellene játszania.

Carlsen javaslata, hogy a világbajnoki címet 8-10 sakkozó versenye döntse el, ahogy ez 2005-ben és 2007-ben történt. Carlsen kihangsúlyozta, hogy javaslata nem a regnáló Viswanathan Anand ellen irányul, akit igazi bajnoknak tart, példaképnek, nagyra becsült ellenfélnek. Magnus továbbiakban a jól szervezett szuperversenyeken való eredményes szereplésre koncentrál, hogy visszahódíthassa a világranglistás első helyet, amelyet 2010-ben sokáig sikerrel őrzött.